Sindssyg 74-årig mand stak sin kone ihjel med samuraikniv

Manden erkendte sig skyldig i drab på sin 71-årige kone

Arkivfoto: Jan Pedersen

Arkivfoto: Jan Pedersen

AALBORG:Det var en depressiv og desperat 74-årig mand, der natten til 3. november 2017 slog sin 71-årige kone gennem over 50 år ihjel i deres hjem i Skalborg med flere knivstik.

Det kom frem fredag i Retten i Aalborg, hvor den 74-årige tilstod drabet, og blev idømt anbringelse på en psykiatrisk afdeling.

Den 74-årig havde taget medicin mod depression i 20 år, men i november sidste år havde han igen fået store psykiske problemer. Og det var dem, der førte til det tragiske drab på hustruen, lød forklaringen.

Forsøgte at få hjælp

Under fredagens retsmøde var den 74-årige var tydeligt syg, og han havde også sværere ved at huske præcist, hvad der skete på drabsnatten. Derfor blev hans hans forklaring fra grundlovsforhøret, hvor han blev varetægtsfængslet, læst op i retten.

Her havde han forklaret, at han og den nu afdøde kone nogle gange havde skændes om, hvorvidt han skulle indlægges. Ifølge den 74-årige var han nogle gang villige til at blive indlagt, mens han andre gange ikke ville.

Dagen op til drabet havde han faktisk været med sin kone ved lægen for at blive indlagt på en psykiatrisk afdeling. Det lykkedes dog ikke.

Stak kone med samuraikniv

Den 74-årige forklarede, at han på drabsnatten lå og sov, men vågnede omkring klokken 01 og var desperat, fordi han havde drømt, at han skulle indlægges nu.

Hans kone var også vågen, og de kom i klammeri ude i gangen i huset, hvor den 74-årige tog kvælertag på sin hustru.

Hun forsøgte derfor at flygte fra manden, men det fik den 74-årige til at tage en samuraikniv fra væggen og stikke hende flere gange.

Konen flygtede herefter ud i haven og råbte om hjælp, men den 74-årige indhentede hende og stak hende flere gange og slæbte hende ind i stuen, hvor han igen stak hende, har han forklaret i retten.

Sindssyg i gerningsøjeblik

Efter drabet ringede den 74-årige selv til politiet og fortalte, at han havde slået sin kone ihjel.

Den 74-årig har forklaret, at han ikke havde planlagt at slå sin kone ihjel, og at han tror det skete på grund af hans sygdom.

Både psykiatrisk afdeling på Aalborg Universitetshospital og Retslægerådet har også erklæret ham sindssyg - også i gerningsøjeblikket, og dermed kan han ikke straffes, og blev i stedet idømt en behandlingsdom på ubestemt tid.

Forsvarer: Trist at system ikke fanger det

Det havde den 74-åriges forsvarsadvokat, Rasmus Amandusson, heller ingen bemærkninger til.

Men i sin procedure skød han med skarp på det psykiatriske system:

- Det er en meget trist sag, og den bliver ikke mindre trist af, at vi har et system, der ikke fanger det her. Vi har hørt forklaringen om, at han forsøgte at komme i kontakt med psykiatrien dagen, men det lykkedes ikke. Og i stedet så sker drabet samme dag, sagde Rasmus Amandusson.

Den 74-årige modtog dommen.