21-årig drabstiltalt: Jeg er hverken sindssyg eller psykisk syg

Anklagemyndigheden går efter en behandlingsdom på ubestemt tid til den 21-årige mand, som er tiltalt for drab på Spar-købmand

Arkivfoto: Jan Pedersen

Arkivfoto: Jan Pedersen

SULDRUP:Sagen om det tragiske drab på Spar-købmanden i Suldrup 21. oktober sidste år er startet ved Retten i Aalborg.

Her er en 21-årig mand tiltalt for at have dræbt den 55-årige købmand med flere knivstik.

Den 21-årige erkendte ved retssagens begyndelse, at det var ham, der stak den 55-årige købmand flere gange. Han forklarede dog, at han ikke havde haft til hensigt at dræbe købmanden, og han derfor kun kunne erkende vold med døden til følge - og nægter dermed drab.

Bange for nazister

Kort før drabet omkring klokken 15.20 havde den 21-årige forsøgt at komme i kirke. Men da kirken var lukket, valgte han i stedet at gå ind i Spar Købmanden i Suldrup, bevæbnet med en kniv.

Inde i butikken slog det klik for manden, der ud af det blå overfaldt den 55-årige købmand, som han ikke kendte i forvejen.

- Det var ikke meningen, at han skulle dø, og jeg tænkte ikke over, at det kunne ende sådan. Jeg blev ked af det, da jeg hørte at han var død, sagde den 21-årige i retten.

Den tiltalte kunne godt huske, at han havde en kniv med, og han kunne også huske, at han stak den 55-årige købmand tre gange. Men der var ingen forklaring på, hvorfor han gjorde det.

- Jeg havde det dårligt og havde brug for at snakke med nogen. Jeg havde en frygt i mig, og jeg troede der var nazister efter mig, sagde han i retten.

Drab blev filmet

Drabet blev filmet af overvågningskameraerne i butikken, og optagelserne viser, hvordan den 21-årige ankom til butikken og overfaldt købmanden. På videoen kan man også se de to kunder, der fik overmandet den 21-årige og tilbageholdt ham, indtil politiet ankom.

Begge vidnede i retten. Det ene vidne forklarede, at han var sammen med sin kone i Spar-butikken for at handle, og de havde netop betalt for deres varer, da de hørte en masse larm.

I første omgang troede vidnet, at det var en polterabend, der var væltet ind i butikken, men det gik hurtigt op for ham, hvad der i virkeligheden foregik, da han så den 55-årige købmand komme fra vindfanget af butikken og falde om.

Kunde kæmpede med 21-årig

Vidnet forklarede, at han skyndte sig hen til købmanden, og her så han en masse blod, og at den 21-årige sad ovenpå købmanden med den venstre arm hævet.

Vidnet tog resolut fat i nakken på den 21-årige - som han udtrykte det i retten - og venstre arm og fik ham skubbet væk fra købmanden. Det var først her, at vidnet opdagede at den 21-årige havde en kniv.

Herefter opstod der tumult mellem den 21-årige og vidnet. Ifølge vidnet gjorde den 21-årige megen modstand, da han forsøgte at få kniven fra ham.

Et andet vidnet var i mellem tiden kommet til, og det lykkedes ham at vriste kniven fra den 21-årige.

Herefter faldt den 21-årige til ro, og han var også helt rolig, da han blev anholdt af politiet.

De to kunder i butikken samt en politiassistent, der også vidnede i retten, forklarede, at den 21-årige flere gange havde sagt "Jeg tror på Gud".

Politiassistenten forklarede, at han opfattede den tiltalt som helt fraværende og psykisk ude af balance, da han blev anholdt.

Tiltalt nægter at være syg

Den 21-årige er blevet mentalundersøgt, og ifølge mentalerklæringen er den 21-årige sindssyg, og var det også i gerningsøjeblikket, og derfor har anklagemyndigheden nedlagt også påstand om, at han skal anbringes på en lukket psykiatrisk afdeling på ubestemt tid.

Den drabstiltalte tog ordet i retten, da mentalerklæringen blev læst op, for han er helt uenig i erklæringen.

Ifølge ham selv er han hverken sindssyg eller psykisk syg på nogen måde. I retten forklarede han, at psykologerne har misforstået de samtaler, han har haft med dem.

I stedet skød han skylden på det opholdssted, som han var på op til drabet. Ifølge den 21-årige var det opholdsstedet, der gjorde ham psykisk svag.

Derfor har den tiltaltes forsvarer, Tage Kragbak, også nedlagt påstand om, at den 21-årige hverken skal dømmes for drab eller have en behandlingsdom, men at han derimod skal have en almindelig fængselsstraf for vold med døden til følge.

Der falder først dom i næste uge.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.