Duften af god mad

På ældrecentret Mariebo er man gået i gang med at sætte fokus på mad og fællesskab blandt beboerne.

Lederen af køkkenområdet, Kirsten Holst, i dialog med Johanne Vase omkring, hvornår der skal spises varm mad. Undersøgelser viser, at de ældre sover bedre om natten, hvis de har fået et godt, varmt måltid mad til aften. Beboerne på Mariebo skal lokke

Lederen af køkkenområdet, Kirsten Holst, i dialog med Johanne Vase omkring, hvornår der skal spises varm mad. Undersøgelser viser, at de ældre sover bedre om natten, hvis de har fået et godt, varmt måltid mad til aften. Beboerne på Mariebo skal lokke

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Duften af smørstegt torskerogn bølgede herligt i spisestuen i går middags, da der blev serveret frokost på ældrecentret Mariebo. Der var masser af lækkert pålæg, og der var tilbud om øl og en dram til maden. På Mariebo har man i denne uge indledt et længere udviklingsprojekt, hvor man sætter fokus på de ældres madvaner. Initiativet kommer fra afdelingsleder Ulrich Manstrup, Mariebo, som gerne vil bringe liv til tanken om leve-bo-miljø. - Mange af de mennesker, der kommer på plejehjem, er meget svage, men det er min erfaring, at mange af dem liver op, når man sætter fokus på den rigtige mad, siger Ulrich Manstrup. Plejehjemmene får nok ikke deres gamle køkkener tilbage, men det er heller ikke nødvendig for at give beboerne en god mad-oplevelse. - Man kan godt gøre mange ting med hjælp fra Centralkøkkenet, siger lederen af køkkenområdet i Hjørring Kommune, Kirsten Holst. Hun havde i går taget turen til Tversted for at gøre beboerne opmærksomme på, at de skal stille krav til maden. - Det skal ikke være det samme mad hver dag. Nogle gange skal man måske bestille brunch eller bake off, så der kan komme duft i køkkenet. Der skal pyntes et pænt bord, så det bliver hyggeligt at være i køkkenet. Det drejer sig om at få de ældre til at spise lidt mere, siger Kirsten Holst. Temaugen i Tversted bliver også overgangen til, at beboerne skal til at spise den varme aftensmad til aften. - Det er jeg altså ikke meget for. Nu har jeg i over hundrede år spist varm mad til middag, siger Johanne Vase. Frede Ovesen, der er 86 år, er heller ikke meget for idéen, men Kirsten Holst forklarer ham, at det drejer sig om at få de ældre til at spise mere. - Ja, ja. I vil ha' de gamle fedet op, så de kan trille herned. Så får I da heller ikke dårlig ryg, lyder det fra Frede Ovesen. Kirsten Holst forklarer med et smil, at man bare gerne vil have, at beboerne får tilstrækkelig med mad: - I dag sover mange ældre længe og får sen morgenmad. Så er de ikke sultne til middag, hvor de får hovemåltidet. Det er bedre med det store måltid om aftenen, for det betyder også, at de ældre sover bedre. Centralkøkkenet bakker helt op om ideen med at sætte fokus på ernæringen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.