Dum ide at børste tænder efter morgenmad

Det kan skade tænderne, mener eksperter

Arkivfoto <i>Pressefotograf Ajs Nielsen</i>

Arkivfoto Pressefotograf Ajs Nielsen

Der er stor forskel på, hvornår folk foretrækker at børste tænder. Nogen gør det, så snart de står op om morgenen, andre venter med det til efter morgenmaden, og atter andre foretrækker et tredje tidspunkt.

En række tandlæger advarer til Huffington Post om, at det kan være rigtig skidt for tænderne, hvis man børster dem lige efter et måltid.

Problemet skyldes, at sukkeret i maden af bakterier omdannes til syre, som kan give tandkødsbetændelser og huller.

- Vi har fundet ud af, at de drikke- og madvarer, som giver huller, ikke kun er sukkerrige, men også syreholdige, siger Jeffrey M. Cole, som er tandlæge og tidligere præsident for Academy of General Dentistry, til Huffington Post.

Rette pH-værdi

PH-værdien i munden skal helst ligge omkring syv. Når vi drikker eller spiser noget syreholdigt, falder pH-værdien, og det kan derfor tage noget tid, før munden når op på den rette pH-værdi.

Men det er ikke nogen god ide at børste tænder, mens der er en lav pH-værdi i munden.

- Vil du give et glas ridser, kan du bruge syre og ridse i det – det er også det, der sker, når du drikker en sportsdrik, en sodavand eller vin og børster efterfølgende, forklarer Jeffrey M. Cole.

Det handler derfor om at give munden tid til at rette op på pH-værdien. Man kan eventuelt hjælpe den på vej med vand eller mundskyl, som forhindrer den skadelige udvikling af syre, anbefaler Jeffrey M. Cole.

Jeffrey M. Cole råder desuden, at man spiser noget, der tager lang tid at tygge. Det øger spytproduktionen i munden, hvilket også er med til at modarbejde syren.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.