Vang

Egebaksande sættes til salg med 227 ha

Bygningerne skal dog fjernes, siger ejendomsmægleren

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Den særprægede bygning fra 1863 står ikke til at redde. Forfaldet er mere udpræget i dag, end i 2015 da dette foto er fra.

VANG:En af Thys mest markante - og nu meget forfaldne - landbrugsejendomme, Egebaksande i Vang Sogn, skal nu sælges. I uge 12 vil i alt 227 hektar - med den store ejendom med 188 hektar og tilhørende Kanalvej 39 med 39 hektar - blive udbudt til samlet salg. Det oplyser Henning Tovgaard, ejendomsmægler hos Nybolig i Holstebro - på vegne af Nykredit.

Egebaksande var i 2012 på tvangsauktion. 2012-16 var ejendommen ejet af landmand og kommunalpolitiker (V) Niels Jørgen Toft Pedersen, Sundby Thy, på et betinget skøde. Ejerskabet af ejendommen gik dog tilbage til Nykredit i 2016. Senest har jorden været forpagtet ud. De senere år er de fleste af de mange bygninger, der tilhører den gamle gård fra 1862-63, forfaldet og delvis styrtet sammen. Ejendommen har ikke været beboet siden 2007.

Hvilken pris den store og lokalkendte ejendom med kan opnå, vil ejendomsmægleren ikke give et bud på. Men Henning Tovgaard anser salget for at være interessant for mange:

- Det er jo en særpræget, men interessant ejendom for landmænd med ønske om jord. Det handler om i alt 227 hektar ord. Heraf er 40 hektar "rigtig god Thy jord", mens resten er gammel søbund af fornuftig kvalitet. Det er sjældent, at så mange hektar jord udbydes på én gang i Thy og Vestjylland, lyder det fra Henning Tovgaard.

- Det er klart, at at de mange forfaldne bygninger, der ligger på en del af arealet, har betydning for køberen. Bygningerne er forfaldet så meget, at de ikke er noget til. De skal fjernes. Der er dog en nybygget stor kornhal, som har værdi. Og der er ingen genbyggepligt på ejendommen, siger Henning Tovgaard, der oplyser at handelsprisen for landbrugsjord i dag ligger mellem 120.000 og 200.000 pr. hektar.

Egebaksande stod færdig 1863, opført af den navnkundige Kaptajn Jagd som hovedsæde for hans udtørring af Sjørring Sø, der også førte til andre gårde, nemlig Rosvang, Færgeborg, Schæffergården og Sjørring Vig. Men kun på Egebaksande blev der bygget hovedbygning, og han lod bygningerne opføre i en for egnen fremmed stil. Da Jagd 1865 gik konkurs med Sjørring Sø-projektet, fik han lov til at beholde Egebaksande, som han dog 1870 blev hjulpet af med af en politisk ven, den senere så kendte højrefører og kultusminister J. F. Scavenius, Gjorslev, der ejede gården til 1903. 1927-28 blev gården købt af dyrlæge Ludvig Toft, Dragsbæk, og efter hans død drevet videre af hans to børn, Grethe Stief, Hellerup, og tidligere minister og mangeårigt folketingsmedlem for Thistedkredsen, forstmand og gårdejer H. C. Toft (K), Bjørndalgård, Uglev. I 1982 overtog Grethe Stief så alene ejendommen og drev den med bestyrer frem til 2007, hvor hun solgte den til Marie Østlund, Tæbring.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.