Elever mishandlet med strygejern

Svensk eliteskole lukket med øjeblikkelig virkning

Arkivfoto. <i>Scanpix Denmark</i>

Arkivfoto. Scanpix Denmark

SVERIGE:En af Sveriges fineste kostskoler, Lundsberg, er i dag med omgående virkning blevet lukket. Voldelige indvielsesritualer på skolen, hvor blandt andre den svenske prins Carl Philip har gået, får den svenske tilsynsmyndighed Skolinspektionen til at sende alle elever hjem.

Det skriver Berlingske.

Den udsædvanlige lukning kommer, efter at to elever på henholdsvis 14 og 15 år blev mishandlet under indvielsesritualer på skolen i weekenden.

Tændt strygejern på ryggen

De to drenge blev bedt om at rulle gardinerne på et værelse ned, hvorefter en gruppe elever løftede deres skjorter op og satte et tændt strygejern på den nøgne hud.

Brandsårene var så alvorlige, at den ene elev efterfølgende måtte på hospitalet.

I alt ni personer mistænkes for at have medvirket i mishandlingen, men de to elever, som tilsyneladende førte an, er begge over 18 år. De er nu mistænkt for grov mishandling og skal afhøres af politiet.

Ikke første gang

Det er langt fra første gang, at den slags voldsomme traditioner på svenske kostskoler kommer i mediernes søgelys.

Forfatteren Jan Guillou satte dagsorden med den delvis selvbiografiske roman »Ondskaben« fra 1981, som fortæller om den voldsomme kultur på kostskolen »Solbacka«.

Ifølge Svenska Dagbladet er det kun en gang tidligere sket, at Skolinspektionen har forbudt en skole at drive virksomhed med umiddelbar virkning. Det kan kun ske, når der er åbenbare risici for eleverne på skolen.

Må ikke gentage sig

Om seks måneder skal Lundsberg overbevise Skolinspektionen om, at de voldsomme episoder ikke kommer til at gentage sig.

Så sent som i november sidste år døde en amerikansk studerende af alkoholforgiftning på Northern Illinois University, efter at have været udsat for indvielsesritualer, der blandt andet involverede indtag af store mængder ren vodka.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden