En historie fra pomfritten

Jens Dalsgaard fra Dammosegaad lidt uden for Aabybro kender sine kartofler. Selv når de er bagt, kogt eller vendt i olie.

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Af Morten Appel

morten.appel@nordjyske.dk

AABYBRO:Damvej er en tynd pomfrit af en vej, der forbinder Aabyvej og Centralgårdsvej. Kører du her, kører du på de danske kartoflers Champs Elysee. Imellem store, endnu sorte, marker ligger de gårde, hvorfra Vildmosekartoflerne starter rejsen fra jord til mave hos kartoffelspisere fra Bornholm til Skagen.

En af de Gårde er Dammosegaard, hvorfra Jens Dalsgaard siden 1974 har høstet Store Vildmoses guldknolde. Og dem er der nok af et par måneder endnu for efter et par dårlige år i 2011 og 2012 var høsten i 2013 god - eller lidt over middel som Jens Dalsgaard på god kartoffelavlerjargon betegner det.

Dermed er der stadig lidt af 2013-høsten tilbage i butikkerne og de rækker, indtil de nye tager over.

- Vi bruger en bestemt sort de første par uger, fordi den har en hurtig modningstid. Derefter holder vi os til en sort resten af året, fortæller Jens Dalsgaard.

For det er smagen, der er afgørende. At det er den samme smag. Den samme konsistens og fasthed som forbrugeren oplever hver gang.

Kender sin kartoffel

Jens Dalsgaard, der selvfølgeligt har en helt speciel smagsfornemmelse for lige netop det, giver selv et eksempel.

Da han for nylig sad til et møde på Kollerup hotel, blev han under middagen opmærksom på kartoflernes helt specielle smag og konsistens. Han syntes kendte dem.

- Jeg spurgte tjeneren, hvor kartoflerne kom fra. Da han så fortalte, at det kom fra en helt bestemt grossist i Nørresundby, blev jeg jo så helt sikker i min sag. De kom jo fra vores marker, fortæller Jens Dalsgaard.

- Og det var efter, de var varmet og vendt i olie, siger han med et grin.

På Dammosegård bliver kartoflerne delt i tre kategorier; Skrællekartofler, bagekartofler og baby-kartofler.

De to første følger deres egen vej. Efter de er blevet skrubbet fri for jord håndsorteres de, hvorefter en maskine deler de store knolde fra de små.

Baby-kartoflerne, de kartofler der kan spises med skræl, følger en helt 3. vej. Da de netop kan tilberedes, uden at skulle skrælles først, er der en speciel behandling, de heldige kartofler får.

- De kommer gennem en maskine, der tager 60 billeder af hver enkelt kartoffel. Findes de uegnede, kasserer maskinen dem på stedet, fortæller han.

Derefter bliver de finsorteret, hvor de knolde, maskinen ikke selv fandt frem til, bliver fjernet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.