Advokatfirma i hård kritik af Helgstrand Dressage

Kapitalfond bag Helgstrand Dressage satte undersøgelse i gang efter kritiske artikler i Nordjyske. Procedurer skærpes nu med "øjeblikkelig virkning"

Andreas Helgstrand - her ved et hingsteshow hos Helgstrand Dressage i foråret - får nu besked på "øjeblikkeligt" at ændre sine forretningsgange. <i>Foto: Cathrine Ertmann</i>

Andreas Helgstrand - her ved et hingsteshow hos Helgstrand Dressage i foråret - får nu besked på "øjeblikkeligt" at ændre sine forretningsgange. Foto: Cathrine Ertmann

NORDJYLLAND:Kapitalfonden Waterland, der ejer majoriteten af Helgstrand Dressage, har i offentligheden nægtet at forholde sig til de alvorlige anklager rettet mod selskabet og dets stifter Andreas Helgstrand.

Men i kulissen har den hollandske milliardforvalter ikke siddet på hænderne.

Blot ni dage efter at Nordjyske publicerede den første artikel om Andreas Helgstrands forretningsmetoder, hyrede Waterland 31. maj et af landets største advokatkontorer, Bruun & Hjejle, til at lave en undersøgelse af “virksomhedens forretningspraksis”.

Ifølge en pressemeddelelse fra Helgstrand Dressage blev det besluttet af bestyrelsen i Global Equestrian Group Holding, hvor to ud af tre medlemmer er ansat i Waterland. Det skete “på baggrund af såvel udokumenterede som konkrete påstande og anklager fremsat som led i den kritiske og ensidige pressedækning i Nordjyske”.

Helgstrand Dressage har ikke ønsket at udlevere en kopi af undersøgelsen med henvisning til, at den er fortrolig og indeholder personfølsomme oplysninger. Ej heller undersøgelsens konklusioner vil selskabet offentliggøre.

Meget kritisk

Men i pressemeddelelsen underskrevet af Andreas Helgstrand fremgår det, at Bruun & Hjejle, der også stod bag advokatundersøgelsen af Danske Bank i den omtalte hvidvasksag, er meget kritisk over for måden, selskabet handler heste på sammen med partnere.

“Undersøgelsen konkluderer, at ufuldstændig dokumentation og manglende skriftlighed om sameje af og handel med heste i flere tilfælde udgør en risiko for, at der opstår interessekonflikter og uenighed mellem partnere og Helgstrand Dressage,” skriver selskabet.

Nordjyske har bedt seniorrådgiver og studieleder på Aalborg University Business School Lars Krull vurdere ordlyden i pressemeddelelsen. Han mener, at kritikken er markant.

- Det er ikke noget, man må forvente af en virksomhed i den størrelse. Men det er jo fint, at de får styr på det. Når det er sagt, er det ikke nok, at de laver forretningsgange. De skal også implementeres, siger Lars Krull.

Han mener samtidig, at der bliver et arbejde at udføre for revisionen.

- Jeg vil da håbe, at de også gør det til et revisionstema i de kommende år. At revisionen kigger efter, at de holder deres forretningsgange og løbende skærper dem, siger han.

Detaljeret kontrakt med partnere

Det fremgår ikke specifikt, hvad Bruun & Hjejle er blevet betalt af Global Equestrian Group til at undersøge, og kommerciel direktør Anders Bjørnstrup vil kun oplyse, at det drejer sig om selskabets “forretningspraksis” og “forhold nævnt i artikler i Nordjyske”.

Konklusionerne i advokatundersøgelsen får Helgstrand Dressage til med øjeblikkelig virkning at skærpe virksomhedens procedurer, fremgår det af pressemeddelelsen.

Det betyder blandt andet, at der skal udarbejdes en “detaljeret og transparent” kontrakt mellem Helgstrand Dressage og selskabets mange medejere af heste.

Samtidig bliver det indskærpet, at der skal være et “krav om skriftlighed og underskrifter på alle kontrakter inden gennemførelse af handler”. Som Nordjyske tidligere har beskrevet, har Helgstrand Dressage købt og solgt flere heste uden kontrakter.

Waterland kræver også, at bestyrelsen i ejerselskabet skal orienteres, når Helgstrand Dressage i fremtiden modtager “beskyldninger om uærlig forretningspraksis”.

Undersøgelsen har ifølge Helgstrand Dressage været foretaget fra 31. maj til 21. juni.

15. juni afslørede Nordjyske, at Andreas Helgstrand svindlede en hovedrig nordjysk forretningsmand i forbindelse med en følauktion i efteråret 2020, men Anders Bjørnstrup vil ikke svare konkret på, om den sag er en del af undersøgelsen. Han oplyser blot, at undersøgelsen indeholder detaljer fra enkeltsager.

Waterland har hidtil bakket Helgstrand Dressage op,  når Nordjyske har bedt kapitalfonden forholde sig til de alvorlige anklager, som blandt andet er rejst af tidligere forretningspartnere i artiklerne.

15. juni kunne Nordjyske fortælle, hvordan Andreas Helgstrand snød en nordjysk velhaver og en jysk avler i samme hammerslag ved en følauktion i efteråret 2020. Ved den lejlighed bad Nordjyske nordisk direktør i Waterland Kaspar Kristiansen om et interview. Det afviste han og sendte i stedet denne udtalelse:

"Jeg vil ikke kommentere konkrete handler og mener ikke, at det negative billede i Nordjyskes dækning af enkeltsager er kendetegnende for Helgstrand Dressages virksomhed i dag."

Vil forbedre arbejdsforhold

Nordjyske bragte mandag Camilla Christensens fortælling om livet som hestepasser hos Helgstrand. Hun fortalte om et hårdt arbejdsmiljø med dårlig løn og lange arbejdsdage og mange overarbejdstimer, som aldrig kommer til udbetaling eller afspadsering. Artiklen er publiceret efter pressemeddelelsen fra Helgstrand Dressage, men arbejdsmiljø er nævnt til sidst i meddelelsen:

"Ovenstående tiltag supplerer den løbende indsats for at professionalisere driften i Helgstrand Dressage, hvilket blandt andet omfatter ansættelsen af en HR Manager i 2022 og et skærpet fokus på løbende at forbedre arbejdsforholdene", hedder det i pressemeddelelsen, som er underskrevet af Andreas Helgstrand.

Helgstrand Dressage

  • Helgstrand Dressage er stiftet i efteråret 2008 få uger før finanskrisen brød ud.
  • Selskabet er grundlagt af den tidligere OL-bronzevinder i dressur Andreas Helgstrand.
  • Den fallerede milliardær Ole Vagner stillede dengang sikkerhed, så Andreas Helgstrand kunne låne 34 millioner kroner til at købe godset Møgelmosegaard i Uggerhalne ved Vodskov og købe de første fem heste til en samlet pris på 22 millioner kr. uden at få ejerandel i forretningen.
  • Siden har Andreas Helgstrand sprængt rammerne for, hvor meget man kan tjene på at handle med topheste. I 2015 blev han hædret med en gazelle af erhvervsavisen Børsen, som en af landets hurtigst voksende virksomheder, efter et overskud før skat alene dét år på 48 millioner kroner.
  • Overskuddet voksede i 2018 til 141 millioner kroner, og det havde allerede samme år fået den hollandske kapitalfond Waterland til at købe 51 pct. af forretningen til en værdi på cirka 800 millioner kroner.
  • Det salg gjorde med ét slag Andreas Helgstrand til milliardær.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.