Antallet af til salg-skilte er vokset drastisk i 2022

Udbuddet af boliger er det seneste år vokset med en hast, der ikke er set i 16 år, skriver privatøkonom.

Udbudsprisen på huse og ejerlejligheder er på landsplan faldet for fjerde måned i træk, skriver privatøkonom. (Arkivfoto). <i>Bo Amstrup/Ritzau Scanpix</i>

Udbudsprisen på huse og ejerlejligheder er på landsplan faldet for fjerde måned i træk, skriver privatøkonom. (Arkivfoto). Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Efter en periode med et rekordlavt antal til salg-skilte er der i løbet af 2022 blevet markant mere at vælge imellem for boligkøberne.

Nye tal fra Finans Danmark, der repræsenterer bankerne og realkreditinstitutterne, viser, at der er knap 31 procent flere huse til salg fra årets start, end tilfældet var for et år siden.

Det er ifølge Brian Friis Helmer, der er privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank, den kraftigste stigning i udbuddet i 16 år. Det skriver han i en kommentar.

- De mange ekstra salgsskilte kommer, som følge af at interessen for at købe bolig er droslet mærkbart ned året igennem, i takt med at modvinden er sat ind på boligmarkedet.

- Det er især de stigende renter, som har leveret stød til boligmarkedet.

Ifølge Finans Danmark var der ved udgangen af 2022 i alt omkring 36.000 parcelhuse, rækkehuse og ejerlejligheder til salg på landsplan.

Det betyder, at boligudbuddet lige nu er det højeste i mere end to år, skriver Brian Friis Helmer.

- Men det kommer også fra et udgangspunkt, som var det laveste siden 2006.

På markedet for ejerlejligheder er der tale om en stigning i udbuddet på omkring 40 procent sammenlignet med begyndelsen af sidste år.

Det er særligt i og omkring København, at udbuddet er steget mest. Her er antallet af ejerlejligheder i udbud steget med næsten 70 procent på et år.

Kigger man alene på december, så er udbudspriserne på huse og ejerlejligheder faldet for fjerde måned i træk. Det skriver Brian Friis Helmer.

Som udgangspunkt lyder det gunstigt for boligkøberne, at priserne falder.

Det er dog også blevet markant dyrere at finansiere et boligkøb på grund af de højere renter.

- Der er altså træk i begge ender af rebet, og den samlede pakke for boligkøberne er derfor ikke bedre målt på samtlige parametre, skriver privatøkonomen videre.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden