Jonny "Gniske" Olsen har fået nyt hjerte

I tre dage lå Jonny Olsen med åben brystkasse på Rigshospitalet. Hans nye hjerte ville ikke slå

Jonny "Gniske" Olsen fik midt i juli nyt hjerte. Han er kendt fra tv-serien "Gutterne på kutterne". <i>Foto: Henrik Bo</i>

Jonny "Gniske" Olsen fik midt i juli nyt hjerte. Han er kendt fra tv-serien "Gutterne på kutterne". Foto: Henrik Bo

THORUP STRAND: Pludselig ringede telefonen. Jonny var lettet. Han havde ventet på netop det opkald alt for længe. Men midt i juli skete det endelig.

En stemme fra Rigshospitalet spurgte, om Jonny ville have et nyt hjerte. Det ville han gerne. Han havde stået på venteliste siden januar. Han havde tidligere fået oplyst, at ventetiden var op mod to år. Heldigvis stod han forrest i køen.

- Det var lidt sejt at gå og vente. Jeg blev forpustet af bare at sidde ned og snakke, siger Jonny "Gniske" Olsen, nu tidligere fisker fra Thorup Strand.

Han er kendt fra tv-serien "Gutterne på kutterne".

Jonny Olsen blev tidligere forpustet af bare at sidde ned og snakke. Nu kan han trække vejret frit igen, efter at han har fået nyt hjerte. <i>Foto: Henrik Bo</i>

Jonny Olsen blev tidligere forpustet af bare at sidde ned og snakke. Nu kan han trække vejret frit igen, efter at han har fået nyt hjerte. Foto: Henrik Bo

Hjertet ville ikke slå

Jonny "Gniske" Olsen er 38 år. Det seneste års tid har han slet ikke kunnet fiske. Hans gamle hjerte var slidt op. Han har en medfødt hjertefejl, som til sidst umuliggjorde det hårde fiskerliv.

Jonny Olsen satte i januar sin fiskekutter, HM93 til salg. Den ligger på Thorup Strand. <i>Privatfoto</i>

Jonny Olsen satte i januar sin fiskekutter, HM93 til salg. Den ligger på Thorup Strand. Privatfoto

Så båden blev sat til salg. Den er ikke solgt endnu. 

Lørdag 16. juli lagde Jonny Olsen sig på operationsbordet på Rigshospitalet i København om eftermiddagen. 

8,5 timer senere, da klokken nærmede sig midnat, var operationen overstået. Men brystkassen stod stadig åben. Der var problemer med det nye hjerte.

- De havde problemer med at få det nye hjerte til at slå. Det havde vidst været nedkølet for længe, siger Jonny Olsen.

Brystkassen fik lov at stå åben de næste to-tre dage, indtil alt fungerede. Så blev Jonny skruet og syet sammen igen. Han husker intet fra tiden efter, hvor han lå i respirator.

- Jeg sov de næste to-tre uger. De prøvede vidst at vække mig efter 14 dage, men så blev jeg helt balstyrisk, har jeg fået at vide. Jeg så også syner, blandt andet nogle hunde, som slet ikke var der, men jeg husker det ikke helt, det er noget, min kæreste har fortalt mig, siger Jonny Olsen.

Hjertetransplantation

  • Ventetiden til et donorhjerte er i gennemsnit tre måneder, men der kan gå op til et år eller mere, før der er et egnet donorhjerte til rådighed.Den gennemsnitlige overlevelse efter hjertetransplantation er 16 år. De første uger til måneder efter operationen er mest kritiske.
  • Siden den første hjertetransplantation fandt sted i Danmark 3. oktober 1990, er der på Rigshospitalet udført 454 hjertetransplantationer. Nogle er såkaldte multiorgan-transplantationer, hvor der ud over hjerte også transplanteres lunger, lever eller nyre.
  • Over 400 mennesker står på venteliste til et nyt organ. Ved udgangen af 2021 stod 16 patienter på venteliste til nyt hjerte.

Hjerteforeningen, Region Midtjylland

Kunne ikke ramme munden

Da han kom til sig selv, havde han det som om, han var vågnet fra en heftig brandert. Det gjorde stadig ondt i brystkassen, men han kunne mærke en tydelig forandring. Nu kunne han trække vejret normalt igen. Motorikken havde det dog ikke for godt.

- Jeg kunne ikke ramme min egen mund med gaflen. Jeg kunne heller ikke selv vende mig i sengen eller stå på benene. Jeg var helt afkræftet, siger Jonny Olsen.

 <i>Foto: Henrik Bo</i>

Foto: Henrik Bo

Nu går det bedre. Han kan gå rundt i huset derhjemme og tømme opvaskemaskinen. Han har også hygget sig i nogle dage med at gøre terrassen ren. Han må ikke lave fysisk hårdt arbejde. Brystkassen skal have otte uger til at gro sammen og muskulaturen er stadig svækket. 

Han går til genoptræning i Brovst et par gange om ugen. Indtil videre kun med ganske lette vægte. Hver 14. dag er han til kontrol på Skejby Sygehus i Aarhus. Alt ser godt ud.

- Lægerne siger, hjertet har det fint. Kroppen afstøder det ikke eller noget, siger Jonny Olsen.

47 piller om dagen

For at hjertet kan fortsætte med at fungere, er han nødt til at tage en masse medicin. Det involverer 47 piller om dagen.

- Jeg er fandme helt mæt bagefter, siger Jonny Olsen.

Jonny Olsen skal indtage 47 piller om dagen efter, at han har fået hjertetransplantation. <i>Foto: Henrik Bo</i>

Jonny Olsen skal indtage 47 piller om dagen efter, at han har fået hjertetransplantation. Foto: Henrik Bo

Jonny Olsen skal indtage 47 piller om dagen efter, at han har fået hjertetransplantation. <i>Foto: Henrik Bo</i>

Jonny Olsen skal indtage 47 piller om dagen efter, at han har fået hjertetransplantation. Foto: Henrik Bo

Han savner fiskerlivet. Det har været hans liv, siden han var 15 år. Men det kunne ikke være anderledes. 

- Jeg accepterer, at sådan er det. Hjertet kunne ikke mere. Jeg er sådan set også glad nok for det. Det er hårdt, når man ikke er ved sine fulde fem, siger Jonny Olsen.

Han er nærmest blevet landskendt gennem TV2-programmet 'Gutterne på Kutterne', der følger en gruppe kystfiskere ved Thorup Strand.

Også her fortæller Jonny Olsen om sit skrantende helbred.

Han er født med en bygningsfejl i hjertet, og i en alder af seks måneder blev han opereret i England. Hans forældre fik at vide, at han nok ikke ville overleve. Som 25-årig fik han pacemaker. Men nu gik den ikke længere. Uden en hjertetransplantation havde det været slut.

Slipper ikke fiskeriet helt

Den nu tidligere fisker holder kontakten til sit gamle erhverv. Han tjekker, hvor kutterne er via en app på telefonen. Han hænger også ud på havnen for at snakke med de andre fiskere. Hans fætter, Jesper Olsen, har stadig sin båd der.

Jonny Olsen kan ikke holde til at fiske længere. Han kan dog ikke lade være med at følge med i, hvor de øvrige fiskere er henne. Det kan han se på en app på sin telefon. <i>Foto: Henrik Bo</i>

Jonny Olsen kan ikke holde til at fiske længere. Han kan dog ikke lade være med at følge med i, hvor de øvrige fiskere er henne. Det kan han se på en app på sin telefon. Foto: Henrik Bo

- Det rykker jo lidt i mig for at komme på havet. Jeg kan slet ikke holde mig væk. Så jeg tager lidt med ud, bare for hyggens skyld, men jeg vil aldrig være fisker igen, siger Jonny Olsen.

Det er ikke kun helbredets skyld. Han er også træt af stadigt strammere kvoter og regler.

Fætteren har i øvrigt lige købt Jonny Olsens hus. Han har dog ikke tænkt sig at flytte. Han bliver boende til leje.

- Jeg har solgt huset for at betale noget af min gæld, så det er sådan set enkelt nok. Nu ejer jeg ingenting, så nu kan de gøre sådan set, hvad de vil, siger Jonny Olsen.

Drømmer om stort kørekort

Jonny Olsen ved stadig ikke, hvad han skal lave resten af livet. 

Han er blevet tilkendt førtidspension. Det giver ro omkring økonomien, men han vil stadig gerne foretage sig noget. Han har derfor søgt kommunen om at få stort kørekort, så han kan køre lastbil, eventuelt hos en entreprenør, hvor stort kørekort er en fordel, når alt det tunge greje skal transporteres rundt.

Jonny "Gniske" Olsen fik midt i juli nyt hjerte. Han har en medfødt hjertefejl, som har gjort, at han har været nødt til at stoppe i fiskeriet. Nu er han tilkendt førtidspension. Han vil gerne ud at arbejde igen, måske som lastbilschauffør eller med entreprenørmaskiner. Men lige nu skal han genoptræne. <i>Foto: Henrik Bo</i>

Jonny "Gniske" Olsen fik midt i juli nyt hjerte. Han har en medfødt hjertefejl, som har gjort, at han har været nødt til at stoppe i fiskeriet. Nu er han tilkendt førtidspension. Han vil gerne ud at arbejde igen, måske som lastbilschauffør eller med entreprenørmaskiner. Men lige nu skal han genoptræne. Foto: Henrik Bo

- Det er fandme sejt bare at gå hjemme. Jeg er dårlig til bare at sidde stille, så jeg håber, jeg kan få kørekortet bevilget. Det har jeg tænkt på i mange år, at jeg kunne tænke mig, siger Jonny Olsen.

Han håber, hans nye hjerte kan holde. Lægerne garanterer intet. Det vil Jonny heller ikke bekymre sig om. Han glæder sig over at kunne trække vejret normalt for første gang i mange år.

- Nu er det bare kroppen, der er træt, jeg bliver ikke længere forpustet, så det er jo godt nok, siger Jonny Olsen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.