Inflation får løn til at fylde ved transportens overenskomst

Efter det største fald i købekraften siden 1950 fylder løn naturligt, når transportsektoren forhandler.

Jan Villadsen, som er formand for 3F Transport, siger fredag til Ritzau, at løn naturligt fylder til overenskomstforhandlingerne oven på et år med høj inflation. Her ses han tidligere fredag til en pressebriefing i forbindelse med, at forhandlingerne mellem 3F Transport og Dansk Industri startede. <i>Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix</i>

Jan Villadsen, som er formand for 3F Transport, siger fredag til Ritzau, at løn naturligt fylder til overenskomstforhandlingerne oven på et år med høj inflation. Her ses han tidligere fredag til en pressebriefing i forbindelse med, at forhandlingerne mellem 3F Transport og Dansk Industri startede. Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Overenskomstforhandlingerne foregår på et andet bagtæppe, end de plejer, når der er høj inflation og mangel på arbejdskraft. Det siger 3F Transports formand, Jan Villadsen.

Fredag er 3F Transport og Dansk Industri startet på overenskomstforhandlingerne på transportområdet.

- Vi har altid flere emner, men det er jo klart, at løn er en stor del, det tror jeg. Når folk har svært ved at betale deres regninger, fordi der er høj inflation, så er de allerede ramt, siger han.

Derfor er det naturligt, at det er noget, som 3F Transports medlemmer prioriterer højt ifølge formanden.

En indikator fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) peger på, at lønnen har løftet sig med 3,5 procent i 2022 på årsbasis.

Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, skriver i en analyse, at det normalt ville være pænt. Hvis ikke der også havde været høj inflation sidste år.

- Men som bekendt har der langt fra været styr på inflationen i 2022, hvor den efter vores prognose landede på 7,8 procent for året som helhed.

- Det ser ud til, at reallønnen faldt med 3,9 procent sidste år, og det er det største fald i købekraften siden 1950, lyder det i analysen.

Jan Villadsen understreger, at lønforhandlinger altid er svære. Men han mener alligevel, at det er et andet bagtæppe denne gang, når der er høj inflation og mangel på arbejdskraft.

- Det er klart, at vi skulle gerne ud af de her overenskomstforhandlinger, så folk har den samme købekraft som ved slutningen af de sidste overenskomstforhandlinger, siger han.

Men 3F Transport har flere andre emner, som de tager med til forhandlingslokalet. Det fylder altid meget at sikre et godt arbejdsmiljø og sikre, at arbejdsgiverne ikke omgår den aftalte løn.

I løbet af vinteren og foråret er der overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked.

Forhandlingerne mellem 3F Transport og Dansk Industri sætter rammerne for 40.000 medarbejdere, som er ansat i de omkring 900 virksomheder på transportområdet, der er medlem af Dansk Industri.

Det har Dansk Industri tidligere skrevet i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.