Jobtal i USA viser mere end ventet stigning

223.000 arbejdspladser blev skabt i USA i december uden for landbrug. Kan presse yderligere rentestigning.

Der blev i december skabt 223.000 arbejdspladser i USA uden for landbruget, oplyser arbejdsministeriet i Washington.

Det er flere end forventet.

Et panel af økonomer havde over for Reuters ventet en stigning på 200.000 for december.

Den fortsatte jobvækst vil kunne føre til et inflationspres, der kan få centralbanken ud i nye rentestigninger oven i de store spring, som banken allerede har foretaget.

- Jobvæksten fortsætter ufortrødent i USA. Set for 2022 er det helt vilde tal for jobskabelsen, og det kommer tilmed ovenpå et endnu vildere 2021, konstaterer cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank.

Men tempoet i jobvæksten falder. For december var det faktisk den svageste vækst i 24 måneder, fastslår han.

Antallet af nye job uden for landbruget steg i måneden før, i november, med 263.000.

- Det er en rigtig flot jobrapport. Selv om tempoet på det amerikanske arbejdsmarked i december aftog til det laveste niveau i to år, så er det ikke noget der får alarmklokkerne til at ringe, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI) i en skriftlig kommentar.

- Det amerikanske arbejdsmarked er fortsat i rigtig god gænge. Jobvæksten ligger fortsat over det niveau, der kræves for at opretholde en lav ledighed, siger han videre og tilføjer:

- Arbejdsmarkedet er stadig i rigtig fin form. Der er næsten dobbelt så mange jobopslag som antallet af ledige amerikanere. Jobvæksten er ganske fin, lønvæksten for høj og ledigheden stadig lav.

Han vurderer, at den amerikanske centralbank ikke er nervøse for at hæve renten yderligere i 2023. Den har i løbet af 2022 hævet renten syv gange for at bremse økonomien og dermed tæmme prisstigningerne.

Beskæftigelsen var i december 4.503.000 højere end året før.

- Det er faktisk imponerende med næsten 4,5 millioner flere i beskæftigelse over det seneste år. Amerikansk økonomi var i 2022 ramt af den højeste inflation i 40 år og renten blev sat op med 4,25 procentpoint, fremhæver Allan Sørensen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.