Virksomhedernes stigende udgifter kan lande hos forbrugerne

Det er en årlig stigning i energiprisen på 325 procent, der driver virksomheders højere produktionsudgifter.

Virksomhedernes produktionsomkostninger stiger med uset hast, og det er dårligt nyt for forbrugerne, påpeger flere økonomer. (Arkivfoto). <i>Nikolai Linares/Ritzau Scanpix</i>

Virksomhedernes produktionsomkostninger stiger med uset hast, og det er dårligt nyt for forbrugerne, påpeger flere økonomer. (Arkivfoto). Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Det er blevet markant dyrere at drive virksomhed herhjemme det seneste år.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Sammenlignet med samme måned sidste år kostede det i august de danske producenter 37,6 procent mere at købe eksempelvis råvarer eller den energi, der bruges til produktionen.

Det er ikke kun dårligt nyt for virksomhederne, men også for forbrugerne. Det skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

- Det er noget, som de danske forbrugere mærker til, da en del af de højere omkostningerne i øjeblikket bliver skubbet videre til forbrugerne i form af højere forbrugerpriser.

I al den tid, der er blevet ført statistik over de såkaldte producentpriser, er der ikke set en højere årlig stigning, bemærkes det.

Årsudviklingen er drevet af en historisk stigning i energiprisen på 325 procent. Alene i august steg prisen med 52 procent.

Allan Sørensen, der er cheføkonom hos Dansk Industri (DI), kalder prisudviklingen for "fuldstændig vanvittig".

- Vi havde håbet, at der ville være kommet lidt mere ro på prisstigningerne, skriver han i en kommentar.

- Galoperende priser på råvarer og energi er den største årsag til, at vi aktuelt kæmper med utrolig høj inflation. Det er især de stigende varepriser, der har løftet inflationen til det højeste niveau i næsten 40 år.

Allan Sørensen forventer imidlertid, at vi kigger ind i en periode, hvor virksomhedernes produktionsudgifter vil falde igen.

- Lavere priser på råvarer som eksempelvis stål, aluminium, kobber, træ, olie og hvede vil dæmpe stigningen i producentpriserne. Det vil betyde, at inflationen langsomt aftager, skriver han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.