Stor del af Sindal Biogas er solgt

Kapitalstærke DBC Invest går ind i nordjysk biogasselskab

En betydelig ejerandel af Sindal Biogas er solgt til DBC Invest.

En betydelig ejerandel af Sindal Biogas er solgt til DBC Invest.

SINDAL:En betydelig ejerandel af Sindal Biogas er solgt til DBC Invest. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

Med den nordjyske investering kan det kapitalstærke selskab DBC Invest glæde sig over, at endnu et flag er sat i biogas-landkortet.

I forrige uge kunne Vestjyllands Andel, Jysk Energi og Langfristet Erhvervsfinansiering, som tilsammen udgør Danish Bio Commodities - og herunder DBC Invest - berette om selskabets første investering i Grauballegaard Biogas. Og nu er det altså så Sindal Biogas, som man er gået ind i.

Sindal Biogas blev etableret i 2017, og man har efterfølgende foretaget større udvidelser, som afsluttes i løbet af 2020. DBC Invest forventer, at nuværende og fremtidige investeringer i anlægget vil runde et trecifret millionbeløb.

- Vi har høje forventninger til det kommende samarbejde med Sindal Biogas, der er en spændende spiller på den danske biogasscene. Med den igangværende udvidelse bringes den årlige biogaskapacitet op på ca. 20 mio. kubikmeter, hvilket kun er med til at styrke det store udviklingspotentiale, som Sindal Biogas besidder. Dén udvikling glæder vi os meget til at være en del af, lyder det i pressemeddelelsen fra Rune Ledgaard Sørensen, direktør i Danish Bio Commodities og DBC Invest.

Sindal Biogas er i dag en del af landbrugskoncernen Kirketerp Agro, der ejes af Karen Kirketerp og Morten Glenthøj. Kirketerp Agro har i længere tid afsøgt mulighederne for et partnerskab, og da DBC Invest viste interesse herfor, blev der hurtigt fundet fælles fodslag.

- DBC har en ambitiøs og professionel tilgang til de muligheder og udviklingspotentialer, som biogasbranchen oplever i øjeblikket. Samtidig har selskabet en stærk forankring i landbruget og andelstanken. De forstår vigtigheden af, at landbruget er medbestemmende og medejende af denne udvikling. Dette har været udslagsgivende for os i forhold til at vælge DBC som partner i branchen, lyder det i samme pressemeddelelse fra Morten Glenthøj.

- Vi tror på, at partnerskabet vil give en merværdi på den korte bane, hvor vi sammen hurtigere kan nå vores mål. På den lange bane mener vi, det er en fordel med en stærk partner med stor indsigt i branchen. Dette specielt når nye teknologier såsom græsprotein og Power2X skal rulles ud.

Synergimuligheder

Netop ovennævnte teknologier er blandt fokuspunkterne hos henholdsvis Vestjyllands Andel og Jysk Energi. De to andelsselskaber ser da også gode udviklingsmuligheder i samarbejdet med Sindal Biogas.

- Investeringen i Sindal Biogas skaber grobund for nogle spændende synergier, som skal være med til at bidrage yderligere til landbrugets grønne omstilling. Blandt andet giver den kommende kapacitetsudvidelse gode muligheder for at etablere et anlæg til forarbejdning af græsprotein i sammenhæng med biogasanlægget, hvilket passer godt ind i Vestjyllands Andels overordnede udviklings- og bæredygtighedsstrategi, påpeger direktør i Vestjyllands Andel, Steen Bitsch.

Også Niels Brøndsted, CFO i Jysk Energi, er begejstret for investeringen i Sindal Biogas.

- Vi glæder os over, at endnu en dansk biogasproducent har valgt DBC Invest som fremtidig partner. Set fra Jysk Energis perspektiv åbner samarbejdet med Sindal Biogas desuden muligheden for at indgå i udviklingsprojekter såsom Power2X-teknologien til fremstilling af flydende gas til f.eks. skibe og færger i det nordjyske område, slutter Niels Brøndsted.

Morten Glenthøj ansættes som konstitueret direktør i Sindal Biogas. Selskabet arbejder dog på at finde en permanent direktør, som skal være med til at udvikle partnerskaber samt optimere biogasanlægget.

Om partnerne

Vestjyllands Andel er Danmarks 3. største andelsgrovvareselskab med en årlig omsætning på godt 2 mia. kr. Med fokus på praktisk innovation udvikler og leverer Vestjyllands Andel foderløsninger til konventionel, økologi og non-gm produktion. Selskabet udbyder også en lang række varer samt rådgivning til planteproduktion, produkter til stalden, olie og energi.

Jysk Energi er en energivirksomhed og et forbrugerejet forsyningsselskab med ca. 30.000 andelshavere. Jysk Energi driver elforsyning i Holstebro, Lemvig og Struer kommune og beskæftiger sig desuden med drift og service af højspændingsanlæg, salg af el til private og erhverv samt udvikling af produktion af vedvarende energi. De seneste år har virksomheden udviklet en grøn profil med lancering af nye produkter, der gør det simpelt for kunderne at vælge bæredygtig energi.

Langfristet ErhvervsFinansiering (”LEF”) er et mindre landsdækkende konsulenthus, der har specialiseret sig i rådgivning- og formidling af finansiering til biogasanlæg. LEF er drevet af partnere med lang erfaring fra bankverdenen omkring transaktioner og långivning. LEF har siden 2015 formidlet lån til en lang række danske biogasanlæg med en samlet lånevolumen på knap 1,5 mia. kr.

Danish Bio Commodities varetager salg af de grønne certifikater, som biogasanlæggene får tildelt på baggrund af gasproduktionen. Danish Bio Commodities ønsker – i tæt samarbejde med biogasproducenterne – at være med til at skabe et transparent-, bæredygtigt og langsigtet marked for handelen med grønne certifikater. Ambitionen er endvidere at udvikle det i forvejen eksisterende køberfelt blandt europæiske virksomheder yderligere og matche disse virksomheder med produktionsprofilen hos de danske biogasproducenter. Danish Bio Commodities ejes af Vestjyllands Andel, Jysk Energi og Langfristet Erhvervsfinansiering.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Ansat krænkede elever på skole: Her er dommen
Luk