Trods rekordoverskud: Toyota frygter forsyningsbøvl

Dyrere forsyninger, nedlukning og krig får Toyota til at skrue ned for begejstringen trods rekordoverskud.

Toyota scorede i 2021 sit største overskud - blandt andet takket været en svækket yen - men kan allerede nu se, at næste år ikke bliver lige så let(Arkivfoto). <i>Issouf Sanogo/Ritzau Scanpix</i>

Toyota scorede i 2021 sit største overskud - blandt andet takket været en svækket yen - men kan allerede nu se, at næste år ikke bliver lige så let(Arkivfoto). Issouf Sanogo/Ritzau Scanpix

Bilfabrikanten Toyota har onsdag præsenteret sit største overskud nogensinde, men alligevel varsler den japanske bilgigant hårde tider forude.

Selskabet er i tvivl, om det kan få leveret de materialer, der skal bruges til at levere det antal biler, som det gerne vil lave.

Tirsdag oplyste Toyota, at kinesiske nedlukninger særligt i Shanghai tvang selskabet til at lukke otte fabrikker i seks dage.

Det betyder, at der i april kommer 50.000 færre Toyota-biler over samlebåndene. Det er en ikke ubetydelig del af de 750.000 biler, som det var planen, at der skulle produceres.

Derfor forventer Toyota ikke at kunne præstere samme overskud de næste 12 måneder som de foregående 12 måneder.

Toyota har et såkaldt skævt regnskabsår, der kører fra 1. april til og med marts. Onsdag kom det regnskab, der løb til og med marts i 2022.

Her har Toyota haft et overskud på 2850 milliarder japanske yen. Det svarer til omkring 155 milliarder kroner.

En del af overskuddet skyldes, at den japanske yen har fået mindre værdi. Dermed har salg i udlandet givet et større overskud, når det er blevet konverteret til yen.

Derudover har Toyoya fastholdt sin position som den mest sælgende bilfabrikant. I det netop overståede regnskab jubler Toyota over sine evner til at holde omkostningerne nede - men det skib er allerede sejlet for det kommende år.

Høje fragtrater og andre høje udgifter til leverancer betyder, at Toyota på forhånd venter et lavere overskud næste år på et beløb svarende til omkring 122 milliarder kroner.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden


Breaking
Rapport afslører: Topledelsen har deltaget, når Søren Thorst har svinget sit kommunale kreditkort
Luk