Et fyr med masser af muligheder

De fredede bygninger på rummer også udfordringer for fremtidig brug

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

LODBJERG:Prisen til en ny dør i fyrtårnet på Lodbjerg Fyr koster 45.000 kroner, for her er tale om en fredet bygning, og det stiller særlige krav, når noget skal skiftes ud. Eksempelvis døren, som blev sat i tårnet for omkring 40 år siden.

Det var før fyrkomplekset i 2002 blev bygningsfredet med højeste bevaringsværdi. I dag skal enhver ændring i de bygningerne ske i respekt for den originale bygning - også når der som her står en nationalpark med planer om at bruge bygningerne til at formidle natur- og kulturhistorie knyttet til fyret og dets omgivelser.

Nationalpark Thy fik for nylig tilsagn om 100.000 kroner fra Færch Fonden. Pengene skal sammen med andre 162.000 kroner fra nationalparken bruges til et forprojekt, der beskriver mulighederne for at anvende bygningerne til formidling, herunder også give et fingerpeg om, hvad der skal ændres, før de kan bruges til det formål.

Budgettet for at realisere planerne er 9,1 millioner kroner og forventningen er, at det renoverede og nyindrettede fyr kan indvies i maj 2015.

- Vi skal indrette vores projekt efter de eksisterende rammer, og det kan måske være med til at gøre arbejdet meget konkret, siger Else Østergaard Andersen, leder af Nationalpark Thy.

- Lige nu er der masser af muligheder på fyret. Opgaven er at afklare, hvad der giver mening i forhold til fyret og omgivelserne - og hvad der i det hele taget lader sig gøre, siger Else Østergaard om arbejdet med forprojektet, som efter tidsplanen skal munde ud i et konkret projektforslag til september.

Selv om der er fundet penge til forprojektet, er der stadig et stykke vej til den fulde finansiering er på plads. I budgettet er otte millioner af projektsummen på 9,1 millioner kroner penge fra fonde.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.