Nørholm

Far holdt søn hjemme fra test

Den tidligere studievært Jeppe Søe mener, de nationale tests i folkeskolerne er spild af tid

NØRHOLM: Den tidligere studievært og nuværende foredragsholder og mediechef Jeppe Søe, er modstander af de nationale tests, som skolerne i Aalborg gennemfører med jævne mellemrum. Derfor holdt han i sidste uge sin søn Malthe hjemme fra Nørholm Skole, hvor der var test i den 2. klasse, sønnen går i.

- Det er ikke noget, jeg gør, fordi jeg er en forfærdelig curlingforælder. Men lige præcist her, synes jeg altså, jeg har ret til at sige fra. Lærere og forskere er jo enige om, at de her tests ikke kan bruges til noget som helst, og derfor giver det heller ikke mening, at han skal deltage i dem, siger han.

Politisk begrundet

Søe mener med andre ord, de nationale test er spild af tid, som kun kan være politisk begrundet.

- Så nu afprøver jeg systemet og tester lovgivningen på området. For vi har jo ikke skolepligt - men kun undervisningspligt i Danmark, og derfor mener jeg også, jeg var i min gode ret til at holde ham hjemme, forklarer han.

Jeppe Søe havde på forhånd informeret skolen om, hvad han havde tænkt sig at gøre. Og derfor regner han også med, at sagen ryger videre til kommunens skoleforvaltning. Er et barn forhindret i at deltage i en test, skal der nemlig laves sygetest, og det er mediemanden stærkt utilfreds med.

- Staten forgriber sig på mit barn, skriver han blandt andet i et opslag på Facebook, som er blevet delt mere end 800 gange.

- Jeg vil gerne skabe debat, men jeg havde ikke forudset, at det ville få så megen opmærksomhed. For sagen er jo ikke bare eksploderet på Facebook og andre medier, og jeg skal også i tv i næste uge, fortæller han.

Har skrevet til minister

For at sætte yderligere fokus på sagen har Søe desuden valgt at skrive til undervisningsminister Merete Riisager (LA). For han forstår ikke, hvordan hun som liberal kan gå ind for den form for tvang.

- Og afviser hun mig, går jeg videre til Søren Pape, tilføjer han.

I sit brev til skolen - som han i øvrigt er glad for - skriver Jeppe Søe, at han vil overveje en politianmeldelse, hvis den insisterer på, at sønnen skal til sygetest.

- Aalborg Kommune er jo en af dem, der gået længst i forhold til det her med tests, som den har indført lige fra 1. klasse. Og det kan da godt undre mig lidt, at man er så forhippet på noget, som lærerne ikke kan bruge til noget som helst, siger han.

Test viser udvikling

Ifølge skolerådmand i Aalborg, Tina French Nielsen (V), er der dog god grund til støtte op omkring de nationale tests.

- Når vi tester helt fra 1. klasse, er det blandt andet fordi, vi gerne vil have et mål for, hvordan eleven udvikler sig over tid, forklarer hun.

- Så nu vil vi tilbyde Jeppe Søe et møde, hvor vi tager en snak om, hvorfor vi gør som vi gør i Aalborg Kommune. For vi tror på, at vi gennem dialog kan skabe en forståelse for, hvorfor det er vigtigt. Tests er ikke noget, man skal banke eleverne i hovedet med. Men de kan blandt andet bruges til at vise os, om der er nogle huller i deres viden, som vi skal have fulgt op på, forklarer hun.

French Nielsen medgiver, at der af og til har været kritik af de nationale tests. For eksempel af ord eller vendinger, som er så sjældne, at de færreste kan forstå eller stave dem.

- Derfor er vi også i løbende dialog med undervisningsministeriet, når den slags opstår, forsikrer hun.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst