Fire symptomer på kræft kvinder bør kende

Se hvad man skal være opmærksom på, hvis man har ondt i maven

Ondt i maven kan skyldes kræft. Arkivfoto

Ondt i maven kan skyldes kræft. Arkivfoto

DANMARK: Av min mave! De fleste mennesker har oplevet forstoppelse eller ondt i maven, som skyldes at vi har spist for meget eller forkert, men problemer i fordøjelsessystemet kan også være tegn på kræft. Det skriver klogkost.dk.

Jo ældre vi bliver desto større bliver kræftrisikoen, men især for kvinder omkring overgangsalderen kan det være svært at gennemskue om fordøjelsesproblemer eller vægtændringer er et tegn på hormonændringer eller farligere sygdomme.

- Nye symptomer tyder på, at noget har ændret sig i din krop, og det er vigtigt at du finder ud af hvad det er, siger dr. Robyn Andersen fra Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle, der bl.a. advarer mod nedenstående fordøjelsessymptomer på kræft.

1. Forstoppelse

Hvis en tumor presser på nerverne i din rygmarv kan det bremse eller stoppe tarmens bevægelser og dermed forårsage forstoppelse. Tumorer i underlivet kan komprimere, presse, eller indsnævre tarmen og endetarmsåbningen (endetarmen), hvilket besværliggør tarmbevægelser. Og en tumor i foringen af tarmen kan påvirke nerveforsyningen til musklerne og også forårsage forstoppelse.

2. Halsbrand

Mange af os får en gang imellem halsbrand og ubehag med sure opstød. Det kan være på grund af for meget og for fed mad, alkohol og stress. Og det kan afhjælpes ved at ændre livsstilsvaner. Men bliver symptomerne ikke bedre efter et par uger, bør man gå til læge. Halsbrand, der ikke går væk af sig selv eller som måske bliver værre, kan være tegn på kræft i maven, i halsen eller i æggestokkene.

Syv madråd mod kræft i æggestokkene

I de tidlige stadier af kræft i mavesækken kan symptomerne være dårlig fordøjelse, mavesmerter, halsbrand og manglende appetit.

Men desuden har forskere fundet dokumentation for, at der er en forøget kræftrisiko hos personer, der klager over hyppig halsbrand.

3. Oppustethed

Det er meget almindeligt for kvinder at føle sig oppustet. Men hvis symptomerne ikke går over når du skifter livsstilsvaner, eller du oplever dig oppustet i længere tid samtidig med at du taber dig og/eller måske bløder, så bør du gå til lægen. Konstant oppustethed kan være kræft i æggestokkene, som dog heldigvis er en forholdsvis sjælden kræftform.

Syv ukendte grunde til oppustethed

Æggestokkræft er en af de mest dødelige, fordi man ofte opdager den for sent. Men sammen med manglende appetit og stor træthed er den oppustede mave tegn, man bør være opmærksom på.

Er der mistanke om kræft vil du blive undersøgt i underlivet ligesom lægen vil tage en blodprøve og nogle gange en utralydsundersøgelse. Marleen Meyers, onkologisk doktor ved NYU Langone Medical Center siger dog, at man ikke skal gå til læge den første uge man oplever oppustethed. Det går som regel væk.

4. Blod i afføringen

Tal med lægen hvis du bløder fra dele af kroppen, der normalt ikke skal bløde. Især hvis blødningen har varet længere end en dag eller to. Blod i afføringen kan være tegn på hæmorider, men det kan også være tarmkræft.

Blødningerne er som regel ikke konstante, men kan komme og gå.

Otte madråd mod kræft i tyktarmen

Blod i urinen kan være synligt ved vandladning, men det kan også være en lille blødning, der ikke kan ses med det blotte øje i urinen og kun kan afsløres ved at lægen undersøger urinen. Mængden af blod i urinen hænger ikke nødvendigvis sammen med størrelsen af en eventuel kræftknude.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.