Et åretag - det er noget helt andet.
Men taget på Fiskerhuset i Agger kunne måske godt fortjene den betegnelse. Eller rettere, det gamle tag, for da tækkemand Per Ringgaard var ved at pille det gamle stråtag af, opdagede han en knækket åre oppe på tagrygningen.
Den var for god til at smide ud, syntes de gamle aggerboere. Så på et tidspunkt, da taget skulle fornyes eller repareres, har åren fundet anvendelse som en del af tagrygningen.
Også andre steder på tagkonstruktionen er der blevet brugt genbrugstræ. Nogle af lægterne er formentlig lavet af drivtømmer. Selv et sodsværtet stykke træ, som sikkert er bjærget fra et nedbrændt hus, har kunnet finde anvendelse.
- Det fortæller historien om et samfund, hvor byggematerialer var en mangelvare, fortæller museumsforvalter Frank Svendsen, Museet for Thy og Vester Hanherred, der siden 2005 har kunnet byde publikum indenfor i det lille, meget lavloftede hus i Agger.
På sydsiden fik Fiskerhuset senest nyt stråtag omkring 1980. Et nordvendt stråtag holder typisk dobbelt så længe som et sydvendt, og på nordsiden menes taget at være blevet skiftet i 1952.
Men sidste års decemberstorme tog hårdt på det nordvendte tag.
- Og nu har vi så valgt at få det tækket hele vejen rundt, fortæller Frank Svendsen.
Tørven skærer Per Ringgaard selv et sted i Thy. Stråene, som han lægger på Fiskerhuset, må han desværre importere fra Polen. I dag bliver der nemlig slet ikke skåret strå nok her i landet til at dække behovet.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.