For et år siden blev ung mand fundet druknet: Kære byrådspolitikere – hvad venter I på?

I Aarhus Kommune valgte man i 2022 at opsætte 400 meter hegn langs havnefronten på udvalgte steder. Resultaterne taler sit tydelige sprog. For første gang i fem år var der ingen dødsulykker på Aarhus Havn, skriver debattør

 <i>Foto: Torben Hansen</i>

Foto: Torben Hansen

Af Sebastian Storm, formand for Studenterrådet og Børsten Café, UCN, Aalborg. 

14/4 2023: Et år siden i dag: Hvornår gør Aalborg Kommune alvor ud af de stigende antal drukneulykker?

I dag er det præcis et år siden, at liget af Oliver Ibæk Lund blev fundet i strandkanten halvanden kilometer øst for Aalborg Portland. Oliver var faldet i havnen efter en bytur i Jomfru Ane gade. Siden da har Aalborg Kommune gennemført forskellige tiltag, som skal adressere de tragiske drukneulykker i Aalborg Havn. Ingen af tiltagene indebærer dog den mest åbenlyse, som synes nødvendig for at forhindre yderligere drukneulykker i fremtiden.

I Aarhus Kommune valgte man i 2022 at opsætte 400 meter hegn langs havnefronten på udvalgte steder. Resultaterne taler sit tydelige sprog. For første gang i fem år var der ingen dødsulykker på Aarhus Havn.

icon

I Aarhus Kommune valgte man i 2022 at opsætte 400 meter hegn langs havnefronten på udvalgte steder. Resultaterne taler sit tydelige sprog. For første gang i fem år var der ingen dødsulykker på Aarhus Havn.

Flere steder er hegnene opsat midlertidigt, så de kan fjernes igen, når temperaturen stiger i sommerperioden. Derved er det altså muligt at minimere de æstetiske konsekvenser, som flere mener, at hegnsopsætning ved havnefronten indebærer.

Aalborg Kommune har af flere omgange diskuteret opsætning af hegn ved havnefronten i Aalborg, men det er blevet afvist med henvisning til, at man ønsker en åben havnefront, og at hegn ”giver en falsk tryghed”, da man antager, at der i stedet vil opstå forsøg på at balancere på hegnet og derved udgøre en større sikkerhedsrisiko.

Senest har fem byrådsmedlemmer fra Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Danmarksdemokraterne i et fælles indlæg ”Falsk tryghed for 10 millioner kroner” (18/3 2022) talt imod opsætning af hegn, da de ikke mener, det har nogen effekt, og at der allerede er foretaget foranstaltninger, som forhindrer tab af flere menneskeliv.

Der er rigtig nok blevet sat flere stiger op med lys, opsat flere termiske kameraer, gitterteknologi og opsat pissoir på Toldbod Plads for at undgå, at man bevæger sig ned mod havnekanten for at lade vandet. Initiativer, som Studenterrådet i øvrigt var med til at beslutte i forbindelse med Aalborg Kommunes arbejde med at øge sikkerheden i nattelivet i foråret 2022 ovenpå på de tragiske hændelser om Oliver og Mia Skadhauge Stevn.

Der er dog intet, der tyder på, at opsætningen af hegn ved Aarhus havnefront har betydet en øget sikkerhedsrisiko – snarere tværtimod. Derudover overstiger omkostningerne forbundet med drukneulykker i langt højere grad opsætningen af hegn – menneskeligt såvel som økonomisk.

icon

Der er dog intet, der tyder på, at opsætningen af hegn ved Aarhus havnefront har betydet en øget sikkerhedsrisiko – snarere tværtimod

Ifølge De Økonomiske Råd så viste beregninger, at for hver fatal drukneulykke i 2020 tabte det danske samfund omkring 30 millioner kroner. Læg dertil, at i der i 2022 var mindst 83 mennesker, som mistede livet ved drukneulykker i Danmark og dermed udgjorde det højeste antal i 10 år, så synes løsningen til større havnesikkerhed i Aalborg lige for.

Så, kære byrådspolitikere – hvad venter I på?

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.