For lidt søvn feder

Ny forskning klarlægger, hvorfor blot få dage med søvnunderskud får dig til at tage på

Arkivfoto <i>Pressefotograf Lars Pauli</i>

Arkivfoto Pressefotograf Lars Pauli

USA:For lidt søvn får dig til at spise mere usund mad. Det viser ny forskning fra USA.

Forskere fra University of California har påvist, at en uregelmæssig søvnrytme får hjernen til i højere grad at vælge usunde fødevarer som chips og slik frem for sund mad.

Det skriver New York Times.

Ændret hjerneaktivitet

Forskningen viste, at når man fratager personer søvn i en nat, skaber det en ændring i, hvordan hjernen reagerer på junkfood med et højt kalorieindhold.

I de dage, hvor forsøgspersonerne ikke havde haft en ordentlig nats søvn, blev de i højere grad stimuleret i den del af hjernen, der styrer motivationen til at spise.

På samme tid oplevede personerne en kraftig reduktion af aktivitet i den hjernedel, hvor konsekvenser vejes og rationelle beslutninger tages.

Otte timers søvn

- Deres sult var ikke anderledes, da de var i søvnunderskud, end da de havde haft en normal nats søvn. Det er vigtigt, fordi det viser, at de ændringer, vi ser, må være forårsaget af søvnmangel, siger, Matthew P. Walker.

Han er manden bag studiet og professor i neurovidenskab ved University of California, til New York Times. Den amerikanske professor anbefaler, at man skal have otte timers søvn i døgnet.

- Når hjernen har fungeret optimalt i 16 timer i døgnet, har den brug for at sove. Hvis du får mindre søvn, begynder netværket i hjernen at bryde ned og gå ud af drift. Den allermest effektive måde at holde kroppen sund på er ved at få otte timers søvn i døgnet, siger Matthew P. Walker.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.