Borgmestre i tre kommuner: Astman lyver - vi var ikke orienteret om lukning af lægevagterne

Der blev ikke talt om at lukke lægevagten i tre byer på et møde i november, siger tre borgmestre - to af dem deltog dog ikke i mødet

Arkivfoto: Peter Mørk

Arkivfoto: Peter Mørk

NORDJYLLAND:Regionsrådsformand Ulla Astman (S) får nu i meget håndfast form svar på tiltale fra tre nordjyske borgmestre. Der er, skriver de tre i en udtalelse, ”ikke hold i hendes påstand om,” at borgmestrene blev orienteret om lukningen af lægevagten i de tre borgmestres hjemkommuner på et møde i november i fjor.

”Ulla Astman bør få styr på fakta,” skriver borgmestrene Birgit S. Hansen (S) fra Frederikshavn, Mogens Chr. Gade (V) fra Jammerbugt og Per Bach Laursen (V) fra Vesthimmerland i udtalelsen, som følges op af et brev til sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Åbent brev til sundhedsminister Magnus Heunicke: Lukning af lægevagter øger uligheden

29. januar 2020

Kære Sundhedsminister Magnus Heunicke.

Region Nordjylland besluttede d. 28. januar 2020 at lukke lægevagten i Brovst, Skagen og Farsø pr. 1. marts 2020.

Vi er dybt bekymrede over denne beslutning!

Med den indgåede aftale er der udsigt til, at nogle af de svageste borgere i vores samfund får markant længere til lægen uden for almindelig åbningstid, og en lukning af vagtlægefunktioner risikerer at få alvorlige konsekvenser for de borgere, som bliver berørt.

Både I som regering og vi i kommunerne er optagede af, at der skal være lige adgang til sundhedstilbud for alle danskere – og det skal der også være i de nordjyske Kommuner.

Denne tanke, oplever vi dog desværre, bliver stærkt udfordret med Region Nordjyllands beslutning.

I forvejen har vi i Nordjylland særlige demografiske udfordringer på sundhedsområdet, og en beslutning om lukning af lægevagter lokalt medvirker til øget utryghed og en markant ulighed ift. adgangen til basale sundhedsydelser for vores borgere.

Det går ud over samfundets svageste, når muligheden for hurtig lægehjælp forsvinder, og paradoksalt ender det i dette tilfælde med at være borgere i de områder, som kæmper mest med sundheden, der får længst til lægen og sundhedsydelser generelt.

Fra alle fronter er der opmærksomhed på udvikling og øget bosætning i alle egne af Danmark.

I dette tilfælde bidrager Region Nordjyllands beslutning kun til afvikling.

Adgangen til sundhedstilbud er et væsentligt parameter, når der skal tiltrækkes tilflyttere og arbejdskraft til udkanten af Danmark, og derfor er det afgørende at sikre sundhedsvæsenets tilstedeværelse, også i landets yderste kanter.

Region Nordjyllands beslutning om lukning af vagtlægefunktioner viser, at det nuværende system er stærkt udfordret.

Det er tydeligt, at regionen i denne sag har været i et ulige styrkeforhold mod Praktiserende Lægers Organisation og har været nødsaget til at indgå en aftale, som medfører ulighed til sundhedstilbud og en betydelig forringelse af servicen for regionens borgere.

Ingen borgere i Danmark kan være tjent med dette, og derfor er der brug for politisk handling nu.

Vi håber, at du som Sundhedsminister vil se nærmere på sagen, ligesom vi finder det nødvendigt, at problemstillingen indgår i udformningen af den kommende sundhedsreform.

Med venlig hilsen

Per Bach Laursen, Borgmester Vesthimmerlands kommune

Birgit S. Hansen, Borgmester, Frederikshavn Kommune

Mogens Gade, Borgmester, Jammerbugt kommune

Et flertal i regionsrådet godkendte tirsdag en ny aftale med Praktiserende Lægers Organisation om strukturen for lægevagten i Nordjylland. Aftalen indebærer, at fra 1. marts er det slut med at træffe en vagtlæge på lokationer i Skagen, Brovst og Farsø. Borgmestrene i de tre berørte kommuner kritiserede forud for regionsrådets møde, at de ikke var informeret om planen, som har udløst kritik og i både Skagen og Brovst indsamling af protest-underskrifter i tusindvis.

”Sagt ret tydeligt”

I NORDJYSKE onsdag forsvarede Ulla Astman (S) sig blandt andet med, at sagen blev drøftet på et møde i november i fjor i det såkaldte kontaktudvalg, hvor borgmestre og regionsrådsformanden mødes nogle gange årligt. En embedsmand forklarede, sagde Ulla Astman, at ”vi forhandlede med PLO om en ny vagtlæge-struktur. Det blev fortalt og vist på en planche, at på det tidspunkt ville PLO kun gå med til, at der var lægevagt de tre steder, hvor der var et sygehus med akutfunktioner”.

”Det er ikke sikkert,” føjede hun til, at ”borgmestrene har noteret sig, hvad konsekvensen af en sådan model var i forhold til deres kommune, men det blev altså sagt ret tydeligt”.

Men de tre borgmestre vil ikke have siddende på sig, at ”Ulla Astman beskylder os for at have sovet i timen. Det har hun intet belæg for at gøre,” skriver de tre borgmestre.

De mener, at ”beslutningen om at tage lægevagten fra borgerne er truffet i tavshed og bag lukkede døre”, og ”det skuffer os i den grad, at Region Nordjylland som en tyv om natten har stjålet lægevagten i tre af vores byer bag om vores rygge til stor skade for vores borgere”.

Intet nævnt i referat

Læser man referatet fra det pågældende møde, nævner dét intet om vagtlæger. Og i det otte sider lange notat, der var udsendt i forbindelse med dagsorden-punktet ”Orientering om lægedækning i Region Nordjylland” nævnes dette heller ikke. Det fremgår, at mødets deltagere tog orienteringen til efterretningen.

To af de tre borgmestre, der nu kritiserer regionen, Birgit S. Hansen og Per Bach Laursen, havde sendt afbud til mødet. Men den tredje, Mogens Chr. Gade, var til stede og slår over for NORDJYSKE fast, at han og kollegerne ikke vil finde sig i at blive beskyldt for at lyve.

- Jeg mindes simpelt hen ikke, at det blev berørt. Og jeg kan garantere, at havde man blot antydet, at lægevagten i Brovst måske kunne blive lukket, havde mine ører straks strittet, og orienteringen ville ikke blot være blevet taget til efterretning, siger Jammerbugts borgmester.

Han erkender, at der kan være fortrolige forhandlinger, man ikke undervejs kan orientere om.

- Men i det mindste kunne og burde man, da aftalen var i hus, have givet os en melding. Vi borgmestre bliver normalt varslet skriftligt af Region Nordjylland, når der er store ændringer på vej. Det er ikke sket i dette tilfælde. Det er uartigt, at vi skal høre om det nærmest ved et tilfælde - og nu tilmed efter regionsrådsformandens udtalelser i pressen må stå på mål over for borgere, der mener, at vi har sovet i timen, siger Mogens Chr. Gade.

Han pointerer, at samarbejdet mellem borgmestrene i Nordjylland og regionen normalt er godt og konstruktivt. Parterne mødes tit, og der har været, siger han, ”talrige lejligheder, hvor man kunne have givet os et varsel om, hvad der var på vej”.

De tre borgmestre vil ifølge Mogens Chr. Gade appellere til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i håb om, at han vil gennemtvinge, at aftalen genforhandles.

Borgere i oprør

Borgmester Per Bach Laursen fra Vesthimmerland siger, at han ganske rigtigt ikke var med til mødet i november, men ”stoler fuldt og helt på Mogens’ hukommelse”. For ham er det centrale, at man ved ikke tidligere at involvere de berørte kommuner afskar disse fra eventuelt at spille andre løsningsmuligheder på banen.

- Måske kunne man understøtte den nuværende lægevagt med sygeplejersker eller gøre noget andet. Det, der irriterer mig, er, at vi ikke fik chancen for at gøre noget, fordi man ikke informerede os. Og borgerne her i kommunen er i oprør. Jeg kommer lige fra et seniormøde med 100 deltagere i Aars. Det var det eneste, folk ville tale om, siger Per Bach Laursen.

Modsat ham deltog formanden for de nordjyske kommuner, borgmester Arne Boelt (S) fra Hjørring, i det pågældende møde i november, hvor borgmestrene efter Ulla Astmans opfattelse hørte om vagtlæge-strukturen.

- Vi har, også på det møde, talt meget om lægerekruttering. Men jeg husker ikke, at der blev talt om lægevagt, siger Arne Boelt.

Regionsrådsformanden og den nordjyske PLO-formand underskrev onsdag aftalen i regionshuset i Aalborg. Står den ved magt, vil det fra 1. marts være muligt at komme i konsultation hos en vagtlæge fem steder i Nordjylland, nemlig Frederikshavn, Hjørring, Aalborg, Thisted og Hobro.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.