Et enormt eventyr: Flydende gigant giver flere års arbejde - og flere følger i kølvandet

Det udtjente skib Zafiro Producer er det første af tre giganter, der ender sine dage i Frederikshavn

Det kæmpestore skib Zafiro Producer er 331,5 meter lang, 56 meter bred og har en dybgang på 26,4 meter. Der skal arbejdes 12-18 måneder på at gøre skibets dele genanvendelige. <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

Det kæmpestore skib Zafiro Producer er 331,5 meter lang, 56 meter bred og har en dybgang på 26,4 meter. Der skal arbejdes 12-18 måneder på at gøre skibets dele genanvendelige. Foto: Kim Dahl Hansen

FREDERIKSHAVN:En af havets helt store giganter er blevet slæbt ind til land. 

I Frederikshavn Havn ligger lige nu det enorme skib Zafiro Producer, der skal ophugges og genanvendes hos den lokalt baserede virksomhed M.A.R.S. Europe A/S (Modern American Recycling Services). 

Skibet måler ikke mindre end 331,5 meter i længden, 56 meter i bredden, og det har en dybgang på 26,4 meter.

Og selv om Zafiro Producer er et enormt skib, så er der faktisk endnu større opgaver på vej til Frederikshavn i fremtiden. Det afslører administrerende direktør hos M.A.R.S. Europe, Kim Thygesen. 

- Vi har vundet en ordre på yderligere to skibe. Det ene er på størrelse med Zafiro Producer, og det andet måler 360 meter. De to skibe ankommer ifølge planen henholdsvis i slutningen af i år og i 2024, forklarer Kim Thygesen.

M.A.R.S. fylder godt op i den yderste og nyeste del af havnen i Frederikshavn. Firmaet recycler/genanvender også platforme fra olieindustrien på havet. <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

M.A.R.S. fylder godt op i den yderste og nyeste del af havnen i Frederikshavn. Firmaet recycler/genanvender også platforme fra olieindustrien på havet. Foto: Kim Dahl Hansen

Hvis man skal forstå skibenes enorme størrelser - på henholdsvis 330 meter og 360 meter, så kan man eventuelt sammenligne med en af de helt store Stena-færger. Stena Danica måler eksempelvis 155 meter i længden - og er altså dermed under halvt så lang som Zafiro Producer.

En anden sammenligning kunne være med jernbanebroen over Limfjorden - den overgår med sine 403 meter skibenes længder. Men broen er dog til gengæld kun 5,7 meter bred.

98 procent genbruges

Det lange fartøj, Zafiro Producer, har været brugt af den amerikanske virksomhed Exxonmobil som en flydende produktionsplatform.

Direktør Kim Thygesen må på grund af kontrakten med den amerikanske kunde ikke oplyse, hvorfra i verden skibet er blevet bugseret til Frederikshavn.

Skibet skal nu gennemgå den sædvanlige recycling - det vil sige, at det skal rengøres, ophugges og genanvendes. Faktisk er det sådan, at hele 98 procent af Zafiro Producer bliver genbrugt.

- Der kommer til at gå mellem et år og halvandet år, før vi er helt færdige, forklarer Kim Thygesen om arbejdet, der venter.

M.A.R.S åbnede i 2019 i Frederikshavn og har specialiseret sig i at ophugge og genbruge store platforme fra den maritime olieindustri. Men nu skal man altså også i gang med at ophugge kæmpeskibet. 

M.A.R.S i Frederikshavn har 230 ansatte, inklusiv underleverandører.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.