Fange død i nordjysk fængsel - sagen kan ende i Højesteret

Landsretten fastslår, at de efterladte ikke skal have erstatning, men de vil gå videre med sagen 

Den 40-årige blev anbragt i en celle i Kragskovhede Fængsel, selv om han havde brug for lægehjælp. Få timer efter blev han fundet livløs. <i>Arkivfoto: Peter Broen</i>

Den 40-årige blev anbragt i en celle i Kragskovhede Fængsel, selv om han havde brug for lægehjælp. Få timer efter blev han fundet livløs. Arkivfoto: Peter Broen

JERUP:Vestre Landsret har torsdag frifundet Kriminalforsorgen for erstatningsansvar i forbindelse med et dødsfald i Kragskovhede Fængsel i Jerup nord for Frederikshavn. Nu vil den afdøde fanges familie forsøge at få sagen for Højesteret.

Det oplyser familiens advokat, Tobias Stadarfeld Jensen, til Nordjyske.  

I Byretten i Aalborg blev Kriminalforsorgen sidste år dømt i sagen, hvor en 40-årig mand i november 2017 døde i det nordjyske fængsel.

Byretten mente, at personalet i Kragskovhede Fængsel ikke gjorde nok for at redde den 40-årige indsatte i fængslet, da han i 2017 havde taget en overdosis metadonpiller. Manden døde i en celle, efter han havde slugt pillerne.

En medindsat havde gjort personalet opmærksom på, at den 40-årige havde slugt en stor mængde piller. Men i stedet for at tilkalde lægehjælp, anbragte fængselspersonalet den 40-årige i en celle, hvor han nogle timer senere blev fundet livløs, fremgik det af byrettens dom i 2022. 

Kriminalforsorgen blev af byretten pålagt at betale erstatning til den 40-åriges efterladte - hustru og datter. En erstatning på omkring en million kroner.

Landsret: Ingen erstatning

Men nu er Vestre Landsret nået frem til modsatte resultat. Landsretten frifinder Kriminalforsorgen for erstatningsansvar.

Den 40-åriges efterladte vil forsøge at få Højesteret til at vurdere, om Kriminalforsorgen har erstatningsansvar i forbindelse med fangens død.

- Vi går videre med sagen, om nødvendigt helt til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, siger advokat Tobias Stadarfeld Jensen til Nordjyske.

I første omgang vil han ansøge om at få Højesteret til at behandle sagen. Det kræver, at sagen anses som principiel, og det mener advokaten, at den er.

Advokat: Regler ikke fulgt 

Ifølge Tobias Stadarfeld Jensen har landsretten - modsat byretten - ikke lagt væk på de retningslinjer, der gælder i fængsler.

- Retningslinjerne siger, at fængselspersonalet skulle have haft fat på en læge til den 40-årige. Det er kun en læge, der kunne vurdere en situation som den her. I andre sager, hvor der er regler for, hvordan myndigheder skal agere, falder man på, hvis man ikke følger de regler. Der ér en tilsynsforpligtelse i denne sag - en tilsynsforpligtelse, man ikke har fulgt. Det nævner landsretten ikke i bemærkningerne til dommen, og der synes jeg, at landsretten går lidt hen over det, lyder det fra advokaten.

Alle landsrettens tre dommere var enige om at omstøde byretsdommen - og dermed enige om at frifinde Kriminalforsorgen for at betale erstatning til den 40-årige fanges efterladte. 

Tilfreds med dommen

Nordjyske ville gerne have haft en kommentar fra Kriminalforsorgen, herunder om man har ændret procedurer eller indskærpet reglerne i Kragskovhede Fængsel efter dødsfaldet i 2017.

Det har kun været muligt at få dette svar pr. mail:

"Direktoratet for Kriminalforsorgen kan bekræfte, at Vestre Landsret i dag (16. marts/red.) har afsagt dom i en sag vedrørende et dødsfald i Kragskovhede Fængsel. Kriminalforsorgen er tilfreds med dommens udfald og har ingen yderligere kommentarer."

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.