Hr. og fru Fisk er glade for, at folk tager fordøren

Skagen Frisk går måske sin første normale sæson i møde, men det er svært at spå - især om fremtiden

Jan Brian Nielsen og hans kone, Pernille Larsen Nielsen, driver butikken Skagen Frisk. Herfra sælger de fisk i alle afskygninger, ligesom de har stor succes med f.eks. fisketapas.  <i>Foto: Martin Damgård</i>

Jan Brian Nielsen og hans kone, Pernille Larsen Nielsen, driver butikken Skagen Frisk. Herfra sælger de fisk i alle afskygninger, ligesom de har stor succes med f.eks. fisketapas.  Foto: Martin Damgård

SKAGEN:De er inde i en god stime hos Hr. og fru Fisk. Det går godt med at sælge fisk. På trods af den diskrete butiksfacade ud til Isvej på Skagen Havn går døren tit op hos Skagen Frisk. 

Fredagstapas på en helt almindelig fredag i marts. De mærker tydeligt, at flere og flere ønsker conveniencefood på hverdage. <i>Foto: Martin Damgård</i>

Fredagstapas på en helt almindelig fredag i marts. De mærker tydeligt, at flere og flere ønsker conveniencefood på hverdage. Foto: Martin Damgård

Indgangspartiet syner ikke af meget, men inde bag døren gemmer sig en stor forretning med alskens udgaver af fisk. <i>Foto: Martin Damgård</i>

Indgangspartiet syner ikke af meget, men inde bag døren gemmer sig en stor forretning med alskens udgaver af fisk. Foto: Martin Damgård

Indenfor bydes man velkommen i et stort og rummeligt lokale. 

Den indgang ad fordøren har kunderne ikke altid brugt. De kom ind ad bagdøren til Skagen Frisk, der primært var en en gros- og eksportvirksomhed. At sælge til private var der ikke afsat areal og folk til.

- Problemet var blandt andet, at vi ikke måtte have fremmed trafik i produktionen, det var ulovligt fødevaremæssigt. Derfor besluttede vi i 2018 at etablere en butik, som så åbnede i juli 2019, fortæller Hr. Fisk Jan Nielsen.

Hidtil havde han drevet virksomheden alene, men der var brug for Fru Fisks kompetencer i butikken. 

Hun er udlært kok og tjener og har blandt andet arbejdet 13 år i køkkenet hos Slagter Munch. Nu ville ægteparret for alvor i gang med at sælge færdigretter som supper, fiskefad, årstidens fisk og grønt eller tapas, som de er i fuld gang med at forberede, da vi kigger ind en fredag formiddag.

Pernille Nielsen er uddannet kok og har i en årrække arbejdet hos Slagter Munch. Hun kom blandt med i butikken Skagen Frisk for at kreere de mange take-aweay-retter, som hun udtænker med udgangspunkt i  årstidens fisk og grøntsager.  <i>Foto: Martin Damgård</i>

Pernille Nielsen er uddannet kok og har i en årrække arbejdet hos Slagter Munch. Hun kom blandt med i butikken Skagen Frisk for at kreere de mange take-aweay-retter, som hun udtænker med udgangspunkt i  årstidens fisk og grøntsager.  Foto: Martin Damgård

Det er Pernille Nielsen, der bestemmer, hvad der konkret skal være af komponenter på de forskellige retter.

- Når jeg er på auktion om morgenen, ringer jeg og fortæller, hvad vi kan få af fisk, som Pernille kan arbejde med.

- Vi bruger årstidens grønt såsom sommerkål lige nu, mens det om vinteren mere er gulerødder og porrer, siger de.

Skagen Frisk, navnet vender vi tilbage til, fik en usædvanlig god start under den store corona-nedlukning i 2020. 

- I marts 2020 måtte restauranterne i Skagen holde lukket, mens vi som fødevarevirksomhed holdt åbent.  Samtidig valgte mange at flytte deres hjemmearbejdsplads i sommerhus i Skagen, så vi havde rigtig travlt, husker Jan Nielsen og tilføjer, at de så rigtigt, da de også valgte at satse på convenience-food udover det store udvalg af fisk.  

De kan se, at folk gerne kommer forbi på hverdage og køber mad med hjem. I weekenden virker det til, at flere selv handler ind og går i køkkenet.

- Der er helt klar en stigende interesse for det, vi kalder convenience, at man køber en af vores færdigretter tirsdag og torsdag eller fisketapas om fredagen.

Nu er  Jan og Pernille Nielsen spændte på, hvordan sæson 2022 bliver. Fremtiden er virkelig svær at spå om.

Jan Nielsen har travlt med engros-salget og ses ikke så meget inde i butikken til dagligt. <i>Foto: Martin Damgård</i>

Jan Nielsen har travlt med engros-salget og ses ikke så meget inde i butikken til dagligt. Foto: Martin Damgård

- Får krigen i Ukraine folk til at feriere i Danmark, eller har de holdt ferie hjemme de sidste to år, så i år vil de syd på til det græske øhav? spørger han.

Jan Nielsen har været i branchen siden 1995. Han overtog i sin tid Nibe Hansens fiskeforretning, som lå i de berømte røde pakhuse på Skagen Havn. 

Skagen Frisk. Herfra sælges fisk i alle afskygninger. <i>Foto: Martin Damgård</i>

Skagen Frisk. Herfra sælges fisk i alle afskygninger. Foto: Martin Damgård

- Men i 2008 solgte vi lokalet. Det var ikke tidssvarende i forhold til det, vi gerne ville. I 2009 flyttede vi ned på Isvej og navnet var Wittrup Fiskeeksport, forklarer Jan Nielsen.

Da de så skulle finde på et nyt navn, var Skagen Fisk-domænet på internettet allerede taget af Skagen Fiskeeksportørforening, som Jan Nielsen bakker op om og er med i.

- Derfor blev det Skagen Frisk som i friske fisk fra Skagen, og folk finder ind til os. Mange opdager ikke, at der står Skagen Frisk og læser det som Skagen Fisk, konkluderer han.

I en travl hverdag vælger flere og flere at købe mad med hjem. Den tendens kan de blandt andet mærke om fredagen, hvor der er tapas på menuen. <i>Foto: Martin Damgård</i>

I en travl hverdag vælger flere og flere at købe mad med hjem. Den tendens kan de blandt andet mærke om fredagen, hvor der er tapas på menuen. Foto: Martin Damgård

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.