Marianne kørte spritkørsel og smadrede seks biler: - Lad være. Alkohol er ikke det værd!

Engang var det normalt for Marianne Schneidereit at køre i påvirket tilstand. Sådan er det for mange danskere

Marianne Schneidereit. Foto: Bente Poder <i>Foto: Bente Poder</i>

Marianne Schneidereit. Foto: Bente Poder Foto: Bente Poder

- Det er aldrig det værd!

Marianne Schneidereit ved, hvad hun taler om. Hun har kørt spritkørsel. Masser af gange.

Hun har været involveret i et uheld - og skal man sige noget som helst tilnærmelsesvist positivt om det, er det, at ingen kom til stade, og at det blev den første synliggørelse af hendes massive misbrug.

Uheldet skete i sommeren 2008. Hendes daværende kæreste var taget en tur til Sjælland. Hun havde lovet ham ikke at drikke, mens han var afsted - og for at falde i søvn havde hun fyldt sig med sovepiller. Men inden hun faldt i søvn, ringede det på døren. Der stod en kollega med en flaske rødvin og den meget korte historie er, at da Marianne vågnede op næste dag, kiggede hun op i et hospitalsloft.

I sin brandert havde hun om natten stjålet sin kærestes firmabil, smadret den og påkørt fem biler og et elskab på Vibevej i Frederikshavn. Det var sent om natten. Heldigvis kom ingen mennesker til skade. Selv kom hun kun lettere til skade.

Nordjyske Stiftstidende, tirsdag 1. juli 2008.

Nordjyske Stiftstidende, tirsdag 1. juli 2008.

Men at køre i påvirket tilstand var ikke unormalt for hende. Sådan er det for mange danskere.

Rådet for Sikker Trafik og Wilke gennemførte i 2021 en undersøgelse blandt 5028 bilister, som blev spurgt, om de indenfor de seneste år havde kørt bil - selv om de var i tvivl, om de havde drukket for meget alkohol.

Fem procent af kvinderne svarede, at det har de gjort. For mændenes vedkommende var hele 10 procent i tvivl, om promillen var for høj. Det gav et gennemsnit på otte procent af alle adspurgte.

Grafik:

Mørketallet kan være stort

Gennem årene kørte Marianne spritkørsel adskillige gange. Det skete ofte - faktisk dagligt.

- Jeg har aldrig kunnet styre det med at drikke. Også som helt ung drak jeg, indtil jeg kastede op. Men alkoholen blev først senere et problem. Jeg drak nok hårdt i ti år, hvor jeg også tog stoffer og piller, fortæller hun.

Det lykkedes hende at skjule misbruget. Først til slut opdagede hendes familie, hvor slemt det stod til. Kæresten var god til at dække over hende. Hun arbejdede på apoteket i Sindal. Om natten vågnede hun ved firetiden med voldsomme abstinenser.

- Så drak jeg, og så kunne jeg sove videre. Når jeg så skulle op, rystede jeg ikke så meget. Så kunne jeg få kaffe og komme i bad. I mange år kørte jeg på piller eller stoffer på arbejdet. Når jeg kom hjem, drak jeg om aftenen og natten. Så jeg var aldrig ædru, når jeg kørte på arbejde, forklarer Marianne.

Hun var styret af alkoholen.

- Man er nødt til at forstå, at hele tankegangen handler om at få fat på noget at drikke. Hvis jeg ikke drak, havde jeg abstinenser, jeg havde det dårligt, kunne ikke koncentrere mig, jeg blev ked af det, kunne ikke være nogen steder og kunne ikke passe mit arbejde, fortæller hun.

Hun sagde ofte til sig selv, at hun skulle stoppe.

- Men det er enormt svært, når man har abstinenser. Jeg havde abstinenser tre måneder i træk, hvor jeg tabte ti kg. Jeg kastede op og kunne ikke have mad i mig. Så man skal virkelig ville det. Så når du ikke selv synes, det er et problem, så skal ens omgivelser sige, at "det er os eller flasken", forklarer hun.

- Man er så styret af det. Jeg havde et hus og et arbejde, og jeg syntes, det fungerede fint for mig.

Hun er langt fra den eneste, der har kørt spritkørsel. Men hun er en af dem, der er blevet opdaget.

Sammenlignet med de foregående år er der sket et fald - men det er ikke decideret bemærkelsesværdigt, mener politikommissær Jess Falberg fra Færdselsafdelingen ved Nordjyllands Politi.

- Jeg synes, det ligger meget stabilt. Det stiger fra 2017 til 2018, men i det store hele er det gennemsnitligt, siger han og henleder opmærksomheden på, at der givet er et stort mørketal:

- Der er spritbilister, vi ikke ser, som ikke bliver anmeldt og som ikke indgår i tallene, konstaterer han.

Drikker du for meget? Sådan får du hjælp:

Hvis du drikker for meget og har brug for hjælp, kan du kontakte din læge.

Du kan også kontakte Alkolinjen, hvor du kan få gratis og anonym rådgivning. Telefonnummeret er 80 200 500.

Glad og stolt - med fortrydelse

Marianne var aktiv alkoholiker. Hun var misbruger. Efter ulykken i sommeren 2008 sendte hendes mor og søster hende i behandling. Men hun havde fokus på kæresten, som ville forlade hende - og på det uheld, hun havde forårsaget.

Hun var dog på antabus og var tørlagt indtil nytårsaften i 2008. Men den aften blev fejret med alkohol - så det var først i foråret 2009, hun drak for sidste gang.

icon

Jeg har gjort mange ting, mens jeg var aktiv alkoholiker, jeg ville ønske, jeg ikke havde gjort.

Marianne Schneidereit

Da hun endelig kom i behandling, havde hun problemer med at læse. Som ædru kunne hun ikke fokusere. Hun kunne heller ikke køre bil.

- Jeg havde haft en promille i så mange år, så det med at køre ædru på arbejde, var farligt. Det ville jeg slet ikke kunne koncentrere mig om, forklarer hun.

Kæresten skred i uge 9 i 2009. Det gav hende det endelige skub. 27. februar i år har Marianne været ædru i 13 år. Det gør hende stolt og glad.

Marianne Schneidereit har et godt liv i dag. Foto: Bente Poder <i>Foto: Bente Poder</i>

Marianne Schneidereit har et godt liv i dag. Foto: Bente Poder Foto: Bente Poder

- Men kunne jeg gøre det om, havde jeg ikke været alkoholiker. Jeg hører tit folk sige, at havde de ikke været det, havde de ikke fået det liv, de har i dag. Jeg er med på, at man kommer til at sætte pris på andre ting. Men jeg har gjort mange ting, mens jeg var aktiv alkoholiker, jeg ville ønske, jeg ikke havde gjort. Og som jeg gerne ville gøre om, fortæller hun.

Så når Marianne ser tilbage, er det med lidt fortrydelse. Hun ærgrer sig over de mange spildte år med misbrug. Men hun har også en oplevelse af at komme ud på den anden side - og glæder sig over at have et godt liv i dag.

Marianne Schneidereit

Marianne Schneidereit er 50 år.

Hun er uddannet farmakonom og læser nu til socialrådgiver ved Aalborg Universitet.

Hun har tidligere været gift. Hendes daværende mand døde i 2005. Hendes misbrug begyndte så småt, da han blev konstateret syg.

Nu bor hun sammen med sin kæreste siden 2013 i parrets selvbyggerhus i Frederikshavn.

Hun har det godt, er tørlagt og har overskud til at fortælle sin historie om livet som alkoholiker og misbruger.

Sådan stopper du en, der vil sætte sig bag rattet med alkohol i blodet

Det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun egentlig har drukket. Men husk på, at hver gang du forhindrer en anden i at blive spritbilist, gør du vedkommende en stor tjeneste. Her får du 7 gode råd:

Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører.

Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne.

Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden.

Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen.

Tilbyd overnatning.

Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket.

Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.