De var uenige, men nu bliver vandaliserede klitter i Skagen genskabt

Et uenigt byråd i Frederikshavn Kommune frigav onsdag aften penge til at reetablere de omstridte klitter på Sønderstrand, der blev vandaliseret i oktober 2019

Klitterne ved Sønderstrand bliver genskabt. Men byrådet var uenige om at frigive penge til det onsdag aften. Arkivfoto: Peter Broen

Klitterne ved Sønderstrand bliver genskabt. Men byrådet var uenige om at frigive penge til det onsdag aften. Arkivfoto: Peter Broen

FREDERIKSHAVN:Punkt 10 på dagsordenen onsdag aften var ventet med spænding.

Således indledte formand for teknisk udvalg Karsten Thomsen (S), da man skulle afgøre om kommunen skulle frigive 500.000 kroner til at genskabe de klitter på Sønderstrand i Skagen, som sidste efterår blev vandaliseret af en gummiged.

- Jeg synes, vi har pligt til at udbedre de skader af hensyn til naturen. Og før vi kan gå i gang med at lave de klitter, så kræver det, at vi stemmer ja til denne anlægsramme, sagde han.

Og oplyste, at det har været fremme, at man ville gøre klitten større.

- Jeg ved ikke, hvor det kommer fra. Det, der skal ske, er, at sandet skal skubbes tilbage, og der skal plantes hjelme. Nogle her i salen mener, at vi skal vente på en afgørelse fra retten. Men som jeg ser det, er det vores pligt at genetablere klitten hurtigst muligt til gavn for alle. Så Socialdemokratiet giver et stort ja.

Venstres medlemmer i byrådet var af en anden holdning.

De mente, man skal vente til en eventuel straffesag er afgjort.

- Vi er enige i, at hærværk naturligvis ikke er ok. Det skal straffes. Men det er en sag for domstolene. Derfor stemmer vi imod at frigive 500.000 kroner, fordi der netop er en igangværende straffesag, sagde Venstres Mette Hardam.

Partifælle Jens Borup fremførte også, at man burde vente, til der var en dømt gerningsmand eller to.

- Selvfølgelig er hærværk og ødelæggelse af offentlig ejendom ikke på sin plads. Men vi er i en situation med formodede gerningsmænd, og så vælger vi alligevel at bruge en halv million og håber, pengene kommer hjem igen, sagde han blandt andet.

Borgmester Birgit Hansen (S) slog derefter fast, at det, som der skulle stemmes om onsdag aften, var at frigive en ramme, så man kan komme i gang med at genskabe klitterne. Og det hurtigst muligt.

- Retssagen er op til domstolene, og der bliver også en erstatningssag. I dag skal vi frigive en ramme, så vi kan komme i gang med at reetablere og plante hjelme. Beløbet, vi frigiver, er, så vi kan komme i gang. Ender det med at koste 200.000 er det fint, og skulle det koste 650.000, så kommer vi til at frigive 150.000 mere. Vores folk kan ikke komme i gang med at arbejde uden frigivelse af de penge. Derfor siger et flertal ja, sagde borgmesteren.

Flemming Rasmussen fra Dansk Folkeparti sagde, at mange nok har undret sig over, at sagen har trukket så længe ud. Og nævnte i den forbindelse, at de sigtede i sagen nok har en interesse i at gøre sagen så lille som muligt - hvor man som kommune har en interesse i, at få ført tingene tilbage som de var.

Anders Brandt Sørensen (S) kunne ikke forstå, hvorfor det skulle gøre en forskel hvorvidt der bliver afsagt dom eller ej.

- Skal klitterne så ikke reetableres, hvis ingen bliver dømt, spurgte han, og fortsatte:

- Vi har et ansvar for naturen, og ingen skal have lov at splitte min kommune ad for egen vindings skyld. Og jeg har absolut ingen medfølelse med den/de som eventuelt bliver dømt.

Både SF og Enhedslisten stemte også for.

- Vi forholder os til at reetablere det stykke ødelagte natur. Vi skal have vores natur tilbage, til det som den var, sagde SF's Christina Lykke Eriksen blandt andet.

Et flertal tiltrådte således indstillingen.

Venstre fik indført, at de ikke kan ikke tiltræde indstillingen, fordi der er en igangværende straffesag. Venstre ønsker at afvente en retslig afgørelse i sagen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.