39-årig tiltalt i klitsagen: Hans Andersen betalte mig for at skubbe sand

39-årig forklarer i retten, at Hans Andersen bestilte og betalte for at få flyttet sand på klitterne på Sønderstrand i Skagen. Det passer ikke, lyder det fra erhvervsmanden

Arkivfoto: Peter Broen <i>Foto: Peter Broen</i>

Arkivfoto: Peter Broen Foto: Peter Broen

SKAGEN/HJØRRING:- Det var Hans Andersen, der bad mig skubbe lidt sand.

Sådan forklarede den 39-årige mand, der sammen med Hans Andersen er tiltalt for hærværket på klitterne på Sønderstrand i Skagen i 2019.

Onsdag morgen tog Retten i Hjørring hul på retssagen mod den aalborgensiske erhvervsmand og den 39-årige mand.

En sag der har to store hovedtemaer: Er de tiltalte skyldige i hærværk og overtrædelse af naturbeskyttelsesloven? Og i så fald, hvor meget hærværk var det egentlig tale om.

Der er ingen vidner til klit-ødelæggelserne, så skyldsspørgsmålet kommer i høj grad til at bero på de tiltaltes forklaring. Og onsdag var det to meget forskellige af slagsen, der kom fra Hans Andersen og den den 39-årige.

Den 39-årige, der ikke har nogen tilknytning til Skagen, forklarede i retten, at han igennem flere år havde udført arbejde som entreprenør for Hans Andersens firma City Ejendomme. I oktober 2019 var den 39-årige i gang med andet arbejde i Skagen, da Hans Andersen ringede.

De to mænd mødtes på Østre Strandvej, hvor Hans Andersen har et sommerhus, fredag 25. oktober, og det var her, at ideen om at skubbe lidt sand på klitterne blev luftet af Hans Andersen, forklarede den 39-årige.

- VI mødtes på Østre Strandvej og gik ned og kiggede på klitterne. Der spurgte han, om vi lige kunne skubbe lidt sand på toppen hist og her. Han sagde, at jeg kan få 10.000 kroner for det, forklarede den 39-årige.

- Han talte meget om sandfodring, og at det sand har irriteret ham i mange år.

Den 39-årige sagde ja tak til tilbuddet, og senere spiste de to mænd en sen frokost på Brøndums Hotel. Lige inden frokosten fik den 39-årige de 10.000 kroner i kontanter, forklarede han.

Omkring klokken 04 natten til lørdag 26. oktober hentede den 39-årige en gummiged, som han tankede på Shell i Skagen, inden han kørte ned til Sønderstrand.

Her gik han i gang med at skubbe sand på klitterne og fik selskab af Hans Andersen, som dirigerede arbejdet, forklarede han.

- Han (Hans Andersen, red.) var ovre og kigge ind i mellem, og jeg talte også med ham om, hvordan han ville have det. Han gik også med en rive og rettede lidt ud, forklarede den 39-årige i retten.

- Jeg har aldrig aftalt af flytte sand

Men Hans Andersen afviste det hele, da han afgav forklaring i retten.

- Jeg har aldrig betalt ham 10.000 kroner. Jeg render ikke rundt med 10.000 kroner i lommen, og jeg har ikke indgået nogen aftale, sagde Hans Andersen, da han afgav forklaring i retten.

Han afviser også, at han har været ude på stranden, mens den 39-årige skubbede sand.

- Det må stå fuldstændig for hans egen regning. Om natten var jeg i mit hus på Østre Strandvej. Jeg ved ikke, hvorfor han siger det modsatte.

Hans Andersen forklarede dog, at han måske har sået et frø, som har gjort, at den 39-årige kørte ned på stranden og skubbede sand.

Hans Andersen fortalte, at han dagen forinden havde fortalt den 39-årige om hans store frustrationer over den sandfodring, der har været igennem årene.

Meget af Hans Andersen forklaring handlede da også om, hvordan Sønderstrand - ifølge ham - er blevet brugt af Frederikshavns Kommune til at dumpe sand på, og som har forvandlet området til én stor sandkasse.

Ifølge Hans Andersen er han forkæmper for andre beboere i området mod sandfodringen. Og hans store engagement kan have inspireret den 39-årige, antydede Hans Andersen.

Sandfodring har fyldt for Hans Andersen

Hans Andersen forklarede, at han mødtes med den 39-årige om fredagen for at tale med ham om en opgave, han gerne vil have ham til at lave i Aalborg.

De to mænd mødtes på Østre Strandvej og gik en tur ned til stranden.

- Her fortalte jeg om havneudvidelsen og om sandfodring af Sønderstrand gennem tiden. Det er noget, der har fyldt meget i min verden, og jeg tror, han har fået hele historien, sagde Hans Andersen.

- Derefter kørte vi til Brøndums Hotel og spiste frokost, og der talte vi heller ikke om at skubbe sand. Så kørte jeg ham tilbage til mit hus, hvor han satte sig ind i sin bil og kørte igen.

Ifølge Hans Andersen så han først den 39-årige en uge senere, da han var begyndt på det planlagte arbejde i Aalborg.

- Det kan være, at jeg har sået et frø. Jeg tænker, at hvis vi ikke havde gået en tur ned til vandet, så var det ikke sket, forklarede Hans Andersen.

Den tankegang forstod anklageren ikke, og spurgte om han mente, at den 39-årige havde flyttet sandet, blot fordi de havde gået en tur på stranden og talt om sandfodring.

- Ja, hvis jeg ikke havde fortalt om sandfodringen, og vi bare var kørt direkte til Brøndums Hotel, kan det være, at det aldrig var sket.

Vidste ikke, det var en fredet strand

Hans Andersen nægter sig dermed skyldig i alle anklager mod ham, og afviser pure at have været med til at ødelægge klitterne.

Den 39-årige nægter også hærværk, men erkender dog to af de tre forhold for overtrædelse af naturbeskyttelsesloven, som han og Hans Andersen også er tiltalt for.

Ifølge den 39-årige vidste han ikke, hvilket område der var tale om.

- Det blev jeg først klar over, da jeg blev anholdt, svarede han.

- På det tidspunkt havde jeg ikke tænkt videre over, at det var en fredet strand, men det burde jeg selvfølgelig have vidst. Jeg havde ikke undersøgt, hvilket området jeg skulle arbejde i.

Den 39-årige er dog også forundret over det omfang, som myndighederne efterfølgende har vurderet, der er ødelagt på klitterne.

- Da jeg hørte, at man mente der var flyttet 3000 kubikmeter sand, tænkte jeg, at deres lommeregner måtte være gået i stykker. Det kan slet ikke lade sig gøre, forklarede han.

Han kunne dog ikke præcist sige, hvor meget sand han havde kørt i, men han forklarede, at han højest havde kørt på et areal omkring 600-700 kvadratmeter.

Det er de tiltalt for

Groft hærværk: Hans Andersen og den 39-årige er tiltalt for i forening at have gravet en større mængde sand væk fra to klitområder med et samlet areal på 1189 kvadratmeter. Ifølge tiltalen har Hans Andersen tilskyndet den 39-årige til at fjerne sandet med en læssemaskine.

Overtrædelse af naturbeskyttelsesloven: De to mænd er også tiltalt for at have overtrådt naturbeskyttelsesloven i tre tilfælde i forbindelse med hærværket. Her handler det om at have forvoldt skade på landskabelige og kulturhistoriske værdier af betydning for almenheden samt hensynet til bekæmpelse af sandflugt.

Har tilbudt at flytte sand tilbage

Inden den 39-årige afgav forklaring i retten, brugte anklager Jan Østergaard to timer på at forelægge sagen for retten, hvor han fremlagde noget af den omfattende dokumentation, der er i sagen - herunder hvor stort et område, anklagemyndigheden mener, der er ødelagt, og hvor meget det har kostet at reetablere klitterne.

Det er ingen hemmelighed, at netop omfanget af ødelæggelserne og prisen for det, er det, som Hans Andersen det seneste år offentligt har tordnet imod flere gange.

Hans Andersen har blandt andet rapporter fra to landsinspektører, der har vurderet, at der kun er flyttet omkring 250 kubikmeter sand fra klitterne. Og ifølge erhvervsmanden vil den reelle pris for reetableringen kun være omkring 12.000 kroner.

Men ifølge anklagemyndigheden er ødelæggelserne større, og prisen er væsentligt højere.

Under forelæggelsen viste anklageren regningen fra HedeDanmark - som stod for reetableringen i efteråret - som var på 350.000 kroner. Derudover var der udgifter til blandt andet foto, opmålinger og skilte, så regningen i alt løb op i 447.000 kroner.

Det var et beløb, den 39-årig var helt uforstående overfor.

- For de beløb, der er nævnt her, så vil jeg til at arbejde mere for Frederikshavn Kommune. Jeg har da aldrig hørt noget lignende, sagde den 39-årige og tilføjede:

- Jeg har tilbudt at skubbe sandet tilbage. Min vurdering var, at det ville have taget omkring fire timer.

Forsvarer uenig i stort set alt

Hans Andersens forsvarer, Rasmus Amandusson, lagde heller ikke skjul på, at han kommer til at bestride stort set alt det, anklageren kommer med.

Han er både uenig i, hvem der har lavet hærværket, hvor stort omfang hærværket har haft, og dermed er han også uenig i den pris, som anklagemyndigheden påstår, retableringen har kostet.

Forsvareren undrede sig over, at der ikke var underbilag med den opgørelse, som Frederikshavns Kommune havde lavet.

De bilag kunne anklageren dog udlevere til forsvarerne efter frokostpausen, efter en repræsentant fra kommunen havde fremskaffet dem.

Hans A. fyrede 39-årig

Under forelæggelsen kom det også frem, at politiet kom på sporet af de to tiltalte efter flere henvendelser fra lokale borgere. Det førte til, at politiet begyndte at interessere sig for beboerne på Østre Strandvej.

I november fik politiet udleveret teleoplysninger, og her kunne de se, at den 39-åriges telefon var aktiv i området om natten.

Senere fik politiet fat i en overvågningsvideo fra en Shell-tank, hvor en gummiged var inde for at tanke midt om natten. Det kreditkort, der blev brugt til at betale med, blev senere sporet til den 39-årige.

Den 39-årige blev herefter anholdt og afhørt, og det var her, at Hans Andersens navn blev nævnt.

Og det fik konsekvenser for de to mænds samarbejde.

- Jeg var nødt til at afskedige ham, efter jeg fandt ud af, at han havde gjort mig til en part i denne sag. Det kunne jeg ikke havde siddende på mig, sagde Hans Andersen.

Retssagen fortsætter de næste to dage med vidner.

Der er ikke vidner til selve episoden, så vidnerne bliver af mere teknisk karakter, der skal forsøge at kaste mere lys over, hvor stort omfanget af hærværket reelt var, og prisen for reetableringen er står mål med det, der blev ødelagt.

Få et overblik over Klitsagen på 60 sekunder

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.