KV21

Fremtidens stemmer

Hvis de unge bliver taget seriøst, så kan de sagtens interessere sig for lokalpolitik. Det er en 19-årig landmandselev på Mors beviset på

Johannes Jacobsen. Foto: Henrik Louis

Johannes Jacobsen. Foto: Henrik Louis

Der er ikke lang tid tilbage, før vi skal sætte to krydser 16. november. Hos Nordjyske er vi nået over halvvejs med vores vælgermøder, og der er bare én ting at sige: Hurra for lokalpolitik!

Vi har mødt meget engagerede politikere, kandidater og borgere, der oprigtigt arbejder for deres kommunes ve og vel. I kommunalpolitik er emnerne, sagerne og beslutningerne helt tæt på. Det mærker vi tydeligt under debatterne.

Men der er faktisk en ting, vi kan tilføje efter de seneste par ugers rejse rundt i det nordjyske.

Hurra for ungdommen! Hurra for fremtidens stemmer! Da vores omvendte vælgermøder lagde vejen forbi Mors, var en del af Morsø Landbrugsskoles elever tvangsindlagt til at sidde på tilskuerrækkerne. Det samme var næsten 100 elever på Aalborg City Gymnasium, da der var vælgermøde i Aalborg.

Det skal siges, at de unge menneskers blik fra tid til anden bliver lidt fjernt. Som om der skulle være federe ting at tage sig til end at sidde og høre på politisk debat. Men helt overordnet har vi oplevet, at de unge mennesker - dem der skal til at stemme for første gang - faktisk kan blive fanget af lokalpolitikken. Især når de får øjnene op for, hvor tæt på beslutningerne bliver taget og hvor stor indflydelse de beslutninger har.

Da vi var forbi Morsø Landbrugsskole, skete der noget fantastisk. Den 19-årige landmandselev Anders Henriksen havde på forhånd tænkt, hvad mange unge nok tænker, når deres lærer slæber dem med til en kedelig politisk debat. Han gjorde det, fordi han skulle og det havde i hvert fald ikke noget med ham at gøre. Han beskrev efterfølgende, hvordan det under vælgermødet gik op for ham, at lokalpolitik faktisk havde alt muligt med ham at gøre.

Da debatten var overstået, og spidskandidaterne stimlede sammen til en løsere snak om politik, gik Anders direkte op til Morsø Kommunes borgmester Hans Ejner Bertelsen. Anders og hans venner savner et sted at hænge ud. De har før følt sig uvelkomne flere steder i Nykøbing. De vil bare gerne være sammen, spille noget musik fra deres biler og for alt i verden ikke genere naboer.

Den unge landmandselev gik derfra med en aftale i kalenderen med borgmesteren og en oplevelse rigere. Han fandt nemlig ud af, at det er muligt at påvirke det lokalsamfund, man er en del af. Det var skønt at opleve en ung mand have den aha-oplevelse.

På gymnasiet i Aalborg lyttede eleverne også engageret med, og tilbagemeldingerne har været positive. De synes, det var spændende. Tænk engang - unge der finder lokalpolitik spændende!

Det er vigtigt, at vi aldrig stopper med at lære næste generation om vores samfund og vores muligheder for at påvirke det. Vi må aldrig gå ud fra, at de unge ikke interesserer sig for sådan nogle ting. Vores oplevelse de seneste uger er helt klart, at de unge lytter og skrider til handling, hvis de bliver taget seriøst.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Følg snestormens rasen live - al busdrift i Nordjylland er indstillet
Luk