Afsløret i CV-fusk: Nu mistænkes tidligere flydirektør for bedrageri

Tidligere flydirektør i Great Dane Airlines, Duc Nguyen, snød med sit CV. Nu mistænkes han for også at have snydt med offentlige midler i et flygtningeprojekt til én million kroner

Duc Nguyen ved præsentationen af Great Dane Airlines for godt en måned siden. Efter han blev afsløret i cv-fusk, har han trukket sig fra direktion og bestyrelse og senere hen solgt sin ejerandel i flyselskabet. Arkivfoto: Bente Poder

Duc Nguyen ved præsentationen af Great Dane Airlines for godt en måned siden. Efter han blev afsløret i cv-fusk, har han trukket sig fra direktion og bestyrelse og senere hen solgt sin ejerandel i flyselskabet. Arkivfoto: Bente Poder

Sahra Arezoomand havde været ansat et par måneder hos Jobs Partner, da hun fik at vide, at hun skulle stå for et kursus for 20 flygtninge, som skulle høre om danske uddannelser og lære at lave cv. Det var sommeren 2016.

Første dag foregik det på Hvalpsund Sprogskole i Vesthimmerlands Kommune. Her mødte hun og hendes chef - administrerende direktør Duc Nguyen - de unge mænd for første gang. Duc Nguyen holdt et oplæg.

Han forklarede, at han selv var kommet til Danmark som bådflygtning, da han var dreng, og at han havde klaret sig godt. Havde fået universitetsgrader og direktørjobs i store firmaer, og nu var han direktør i eget firma og ville give noget tilbage til samfundet ved at hjælpe flygtninge i gang med uddannelse og arbejde.

Dette CV præsenterede Duc Nguyen tidligere, når han var ude at sælge Jobs Partner. Han har ikke fuldført uddannelserne, og han har heller ikke haft nogle af de direktørtitler, der er nævnt.

Dette CV præsenterede Duc Nguyen tidligere, når han var ude at sælge Jobs Partner. Han har ikke fuldført uddannelserne, og han har heller ikke haft nogle af de direktørtitler, der er nævnt.

At der ikke var belæg for det flotte CV, som hendes chef præsenterede på sprogskolen, vidste Sahra Arezoomand ikke noget om på dét tidspunkt. Hun så bare frem til at komme i gang med kurset.

Sahra Arezoomand var underviser på et af de mange flygtningekurser, Jobs Partner har stået for i flere af landets kommuner. Privatfoto

Sahra Arezoomand var underviser på et af de mange flygtningekurser, Jobs Partner har stået for i flere af landets kommuner. Privatfoto

Først var der 10...

Men allerede første gang, Sahra Arezoomand skulle undervise de unge mænd, kunne hun mærke, at noget ikke var, som det skulle være. De var i et klasselokale på Ranum Skole, men der kom kun 10 af drengene. Hun havde fået lidt materiale om nogle forskellige håndværksuddannelser, som hun kunne fortælle drengene om, men det var hurtigt overstået.

Fra kontoret i Jobs Partner var der også lagt noget materiale ud på et drev på google, men det var så tyndt, at det umuligt kunne fylde dagen ud. Der var undervisning torsdag, lørdag og søndag, og allerede anden torsdag var der kun otte unge. Det sendte hun en mail om til kontoret.

Jobs Partner har hovedkontor i et erhvervsområde i Hjørring. Foto: Kim Dahl Hansen <i>Nordjyske Foto: Kim Dahl Hansen</i>

Jobs Partner har hovedkontor i et erhvervsområde i Hjørring. Foto: Kim Dahl Hansen Nordjyske Foto: Kim Dahl Hansen

- Jeg kan huske, at jeg tænkte, at det var mærkeligt, at holdet ikke blev stoppet, når mange af de unge var forsvundet. De fleste var rejst til Frankrig og Tyskland, fordi de havde fået afslag på asyl, fortæller 35-årige Sahra Arezoomand.

- Der var jo kun mig

Allerede efter en måned blev holdet flyttet til et aktivitetshus i nærheden af asylcenteret. På det tidspunkt dukkede der højst fem-seks drenge op, og de brugte det meste af tiden på at spille pool. Det var en stressende periode for Sahra Arezoomand.

- Der var ingen undervisningsmaterialer, der var ingen tavle, det lignede overhovedet ikke en skole, og de unge var slet ikke motiverede. De få, der kom op ad dagen, brugte tiden på at spille pool og hygge sig, fortæller hun.

NORDJYSKE har fået aktindsigt i projektet hos Vesthimmerlands Kommune, der havde søgt om og fået midler til projektet i Udlændingestyrelsen. Af dokumenterne fremgår det, at der ud over undervisere var knyttet pædagog, konsulent og tolk til kurset. Det undrer Sahra Arezoomand.

- Der var jo kun mig, siger hun.

Sahra Arezoomand kan heller ikke forstå, at det fremgår af fakturaerne, at der skulle være købt forskelligt sportsudstyr og materialer til ”kreativt værksted”. Det så hun ikke noget af.

De fire fakturaer, som Jobs Partner sendte til Vesthimmerlands Kommune. Foto: Laura Guldhammer <i>Foto: Laura Guldhammer</i>

De fire fakturaer, som Jobs Partner sendte til Vesthimmerlands Kommune. Foto: Laura Guldhammer Foto: Laura Guldhammer

Fyret da faren døde

Efter tre måneder var hun fraværende i 10 dage i forbindelse med, at hendes far døde. Derefter blev hun fyret, og en ung studerende overtog.

Hun tænker, at hun havde brokket sig for meget over forholdene, og at Duc Nguyen benyttede sygemeldingen til at komme af med hende.

Ud over Ranum havde projektet også et hold i Frederikshavn. NORDJYSKE har også talt med underviseren på det hold. Han var studerende, men tog orlov i den periode.

Han fortæller ligesom Sahra Arezoomand, at der ind imellem var en frivillig hjælper med i Frederikshavn, men han så ikke nogen pædagoger, konsulenter eller tolke. Han så heller ikke sportsudstyr eller andre ting, der var købt ind til kurset.

Duc Nguyen er igen kommet i modvind. Denne gang med sit firma Jobs Partner. Foto: Bente Poder

Duc Nguyen er igen kommet i modvind. Denne gang med sit firma Jobs Partner. Foto: Bente Poder

Lånte bolde

På Jobs Partners kontor i Hjørring havde Kristine Gjedde ansvaret for kurserne. Hun kan heller ikke forklare, at de fakturaer, som NORDJYSKE har fået aktindsigt i, viser, at der var en lang række faggrupper tilknyttet projektet.

- Jeg kan ikke genkende, at der skulle være andre faggrupper inde over. De to undervisere kunne tale arabisk, farsi og dari, som var de sprog, eleverne talte på det tidspunkt, så der har i hvert fald ikke været nogen tolke inde over. Pædagoger kan jeg slet ikke huske, at vi har haft ansat i Jobs Partner. Og konsulenter er et vidt begreb. Jeg ved ikke lige, hvem det skulle være, siger Kristine Gjedde.

Kristine Gjedde. Privatfoto

Kristine Gjedde. Privatfoto

- Hvilke hjælpemidler?

Hun oplyser, at projektet for de unge flygtninge var et af mange forskellige kurser og projekter, som Jobs Partner havde for kommuner spredt over hele landet. Hun var godt klar over, at der var tale om nogle puljemidler, men meget mere vidste hun ikke om den økonomiske del.

Det tog Duc Nguyen sig selv af. Derfor kan hun heller ikke forklare, hvorfor det fremgår af fakturaerne, at der blev indkøbt forskelligt udstyr.

- Hvilke hjælpemidler? Idrætsudstyr og diverse varer til kreativt værksted? Det er ikke noget, jeg kan genkende. Jeg lånte nogle bolde på et tidspunkt - på asylcenteret, tror jeg. Det var ikke noget, der blev indkøbt til formålet. Og kreativt værksted kan jeg slet ikke huske, der har været. Det siger mig ingenting, siger hun.

Pris: 999.512,50 kroner

Når hun får at vide, at den samlede pris for kurset, der blev afviklet inden for et halvt år, løb op i en million kroner, er hun overrasket.

- En million lyder af rigtig mange penge. Jeg kan ikke umiddelbart se, at der skulle være en god sammenhæng mellem det forløb, der blev afviklet, og en million kroner. Det må jeg sige. Der blev heller ikke købt noget eksternt udefra, siger hun.

Jobs Partner er 100 procent ejet af Duc Nguyen. Selskabet blev stiftet i 2008. Foto: Kim Dahl Hansen <i>Nordjyske Foto: Kim Dahl Hansen</i>

Jobs Partner er 100 procent ejet af Duc Nguyen. Selskabet blev stiftet i 2008. Foto: Kim Dahl Hansen Nordjyske Foto: Kim Dahl Hansen

Af fakturaerne fremgår for eksempel også, at der blev brugt 20.000 kroner på at lave diplomer til deltagerne. Det vil sige 500 kroner pr. diplom, hvis det vel at mærke var alle deltagere, som gennemførte, hvilket hun er sikker på, at de ikke gjorde.

- Men uanset hvad lyder 500 kroner pr. diplom virkelig dyrt. Det var jo bare nogle stykker papir, der blev spyttet ud af en printer, fortæller hun.

Kristine Gjedde er ikke længere ansat ved Jobs Partner. Hun blev sygemeldt med stress i slutningen af 2016.

Hyggekursus

Alireza Makvandi fulgte kurset i Ranum i 2016. Det lød lovende under præsentationen, fortæller han, fordi de unge flygtninge fik at vide, at de ville få et diplom til sidst og blive hjulpet med at finde arbejde.

- Men jeg fik hverken diplom eller hjælp til at finde arbejde, siger han.

Dagene gik med lidt danskundervisning, eller de gik en tur. De var også på virksomhedsbesøg nogle få gange. Han kalder det ”et hyggekursus - ikke et rigtigt kursus”. De var kun ganske få kursister til sidst. Som han husker det, var han den sidste.

- Mange af de andre var fra Afghanistan, og de fik negativt svar på asyl i Danmark. Så flygtede de, fortæller han. Der var kun én lærer ad gangen på kurset, men til gengæld nåede der at være fire forskellige lærere.

- Jeg tror, lærerne stoppede, fordi vi ikke var så mange kursister. Til sidst fire eller tre. Men jeg ved det ikke, fortæller Alireza Makvandi.

Han fik opholdstilladelse og er nu flyttet til Aarhus, hvor han selv har fundet arbejde i en butik.

Mistanke om bedrageri

NORDJYSKE har forelagt aktindsigten og kildernes forklaring for ph.d. stipendiat Lene Wacher Lentz fra Aalborg Universitet.

Lene Wacher Lentz. Foto: Hans Ravn <i>Hans Ravn</i>

Lene Wacher Lentz. Foto: Hans Ravn Hans Ravn

Hun mener, at forklaringerne fra kilderne giver ”mistanke om bedrageri”, og hun mener, at oplysningerne bør give Vesthimmerlands Kommune anledning til at forlange dokumentation for, hvad der det er for nogle undervisere, pædagoger, konsulenter og tolke, der var tilknyttet projektet, så kommunen kan se, hvad den har fået for pengene.

- Hvis Jobs Partner udsteder fakturaer for noget arbejde, der ikke er udført, så bør kommunen undersøge sagen og overveje en politianmeldelse for bedrageri, siger Lene Wacher Lentz, der har orlov fra sin stilling som anklager hos Nordjyllands Politi.

- Meget overraskende for os

I Vesthimmerlands Kommune undrer afdelingsleder Lars Vestergaard sig over oplysningerne, som NORDJYSKE præsenterer ham for.

- Vi havde hele tiden forstået det sådan, at det budget, der blev lagt, da projektet startede, også var det, som Jobs Partner honorerede og fakturerede os for. Hvis det ikke er tilfældet, så er det meget overraskende for os, siger Lars Vestergaard.

Hverken kommunen eller den revisor, som reviderede projektet, har bilag, som viser, hvad der lå bag fakturaerne fra Jobs Partner.

Hvilke bilag gemmer sig bag de fire fakturaer til en samlet værdi af en million kroner? Foto: Laura Guldhammer <i>Foto: Laura Guldhammer</i>

Hvilke bilag gemmer sig bag de fire fakturaer til en samlet værdi af en million kroner? Foto: Laura Guldhammer Foto: Laura Guldhammer

Men Vesthimmerlands Kommune vil nu rette henvendelse til Jobs Partner.

- I første omgang tænker jeg, at vi skal gå til vores leverandør og bede om ekstra dokumentation. Hvis jeres kilders oplysninger står til troende – og det er der ingen grund til ikke at tro på – så bliver vi nødt til at bede Jobs Partner om at forklare sig, siger Lars Vestergaard.

Ikke egnet til interview

Duc Nguyen fra Jobs Partner har ikke ønsket at stille op til interview med NORDJYSKE om sagen.

icon

"Idet der kan være tale om nogle spørgsmål af teknisk, økonomisk eller juridisk karakter, anser jeg ikke et interview som egnet"

Duc Nguyen

Han bad om spørgsmål på skrift, men NORDJYSKE har fastholdt ønsket om et interview. Dog har Duc Nguyen fået at vide, at det centrale i sagen handler om de bilag, som viser, hvordan pengene fra Udlændingestyrelsen blev brugt.

Allerede mandag lovede Duc Nguyen at fremskaffe dokumentation. Senere på ugen oplyste han, at ”da der er tale om mange bilag som du beder om, så kan jeg ikke garantere at vi kan finde dem alle til fredag.”

Fredag aften havde NORDJYSKE ikke modtaget dokumentation fra Duc Nguyen.

Jobs Partner

Firmaet Jobs Partner holder til i Hjørring, men har ifølge deres hjemmeside 21 afdelinger rundt i landet.

Firmaet er ”specialiseret indenfor integrations- og beskæftigelsesområdet”.

Firmaet ”opkvalificerer borgeren til det danske arbejdsmarked”.

Firmaet skriver også, at det har ”320 mentorer og jobkonsulenter med 92 forskellige sprog og nationaliteter”.

Direktøren i Jobs Partner hedder Duc Nguyen. Han har tidligere pyntet kraftigt på sit cv ved at opfinde universitetsgrader og direktørtitler. Dette fortalte NORDJYSKE om 3. marts.

Jobs Partner arrangerer kurser og projekter for flygtninge og indvandrere.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Spøgelsesbilist hamrer ind i modkørende på E45
Luk