Grønlænder-Kalle er død

En af byens største originaler er rejst til de evige, sneklædte jagtmarker

Susie Skov
Det var her i gågaden i Frederikshavn, Grønlænder-Kalle gennem mange år slog sine folder. Foto Peter Broen
Frederikshavn 1. maj 2014 15:35

FREDERIKSHAVN: Ezekias Karl Peter Adolf Bertelsen er død. Det skriver de hjemløses blad ”Hus forbi” i maj 2014. Men det var nu ikke under det navn, vi kender manden, som gennem mange år nåede at sætte sit præg på Frederikshavn.

Grønlænder-Kalle var en af byens store personligheder. Han boede de sidste mange år i Aalborg, men før da var det i Frederikshavn, han levede - og underholdte, kan man vist godt påstå.

Som 15-årig kom Grønlænder-Kalle alene til Danmark, og han nåede at blive en institution i Frederikshavn. For de fleste indbyggere i Frederikshavn husker nok de mange øjeblikke i gågaden, hvor Kalle fandt lejlighed til at lade sin aner komme til orde, tog sin guitar, slog en tone an og så ellers lod sin røst komme ud form i af lyde, som nok mest mindede om en flok sælhunde på flugt. Alle vidste, hvor Kalle var, når han først gik i gang - sådan lød Kalle på sin helt egen charmerende vis.

Grønlænder-Kalle var nok en personlighed, men også en original. Original i den forstand, at hans lige så absolut ikke fandtes i Frederikshavn og omegn. I hele Nordjylland, velsagtens. Det var da også originaliteten, der fik Allan Olsen til at skrive om Kalle i sangen ”Lun luft over Danmark”.

Kære Kalle, du var noget helt specielt. Æret være dit minde.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...