Frederikshavn

Grønlænder-Kalle er død

En af byens største originaler er rejst til de evige, sneklædte jagtmarker

Det var her i gågaden i Frederikshavn, Grønlænder-Kalle gennem mange år slog sine folder. Foto Peter Broen

Det var her i gågaden i Frederikshavn, Grønlænder-Kalle gennem mange år slog sine folder. Foto Peter Broen

FREDERIKSHAVN:Ezekias Karl Peter Adolf Bertelsen er død. Det skriver de hjemløses blad ”Hus forbi” i maj 2014. Men det var nu ikke under det navn, vi kender manden, som gennem mange år nåede at sætte sit præg på Frederikshavn.

Grønlænder-Kalle var en af byens store personligheder. Han boede de sidste mange år i Aalborg, men før da var det i Frederikshavn, han levede - og underholdte, kan man vist godt påstå.

Som 15-årig kom Grønlænder-Kalle alene til Danmark, og han nåede at blive en institution i Frederikshavn. For de fleste indbyggere i Frederikshavn husker nok de mange øjeblikke i gågaden, hvor Kalle fandt lejlighed til at lade sin aner komme til orde, tog sin guitar, slog en tone an og så ellers lod sin røst komme ud form i af lyde, som nok mest mindede om en flok sælhunde på flugt. Alle vidste, hvor Kalle var, når han først gik i gang - sådan lød Kalle på sin helt egen charmerende vis.

Grønlænder-Kalle var nok en personlighed, men også en original. Original i den forstand, at hans lige så absolut ikke fandtes i Frederikshavn og omegn. I hele Nordjylland, velsagtens. Det var da også originaliteten, der fik Allan Olsen til at skrive om Kalle i sangen ”Lun luft over Danmark”.

Kære Kalle, du var noget helt specielt. Æret være dit minde.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst