Heks betød kirke til Hirsholmene

Dramatik i kirkens historie, fortæller Erik Christensen fra Bangsbo Museum

Kirken på Hirsholmene forfalder. <i>Peter Bandholm</i>

Kirken på Hirsholmene forfalder. Peter Bandholm

HIRSHOLMENE:- Hirsholmene kirke er en ejendommelig lille senrenæssancekirke. En af landets mindste og mest spændende kirker, fortæller historikeren Erik Christensen fra Bangsbo museum i Frederikshavn.

Den er opført omkring 1640 på baggrund af heksesagen mod Hose-Mette fra Jerup, som havde lovet præsten Laurids Mortensen i Elling en våd kappe.

Da han druknede på vej fra øen, blev Mette - efter en dom - brændt på bålet på en høj til gården Våen ved Mosbjerg i 1624. Efterfølgende klagede øens beboere, som taltes i hundreder i 1600-tallet, over at præsterne ikke ville forrette dåb og begravelser på øen. De døde måtte ligge længe og vente på en kristen begravelse.

- Det var øens eneejer, en af de mest centrale rigsråder under Chr. IV, Otte Christensen Skeel til Bangsbo og Hammelmose, som fik kongen til at tillade opførslen af kirken, som er en af de få renæssancekirker i bindingsværk i Danmark.

Otte Christensen Skeel måtte dog lade sin hustru fru Birgitte Lindenov gøre kirken færdig efter hans død.

Genbrug

- Det var midt under de mange krige mod Sverige og økonomien var svag, hvorfor inventaret kom til at bestå af genbrug, fortsætter Erik Chrstensen.

Stolene fra Birgitte Lindenovs Hundslund klosterkirke, nu Dronninglund Slot, og altertavlen blev købt fra Flade kirke ved Frederikshavn for 10 sletdaler.

En ualmindelig altertavle, som afbilleder Gud siddende med sin døde søn Jesus Kristus og Katharina den hellige og så naturligvis de søfarendes helgen Sct. Laurentius med sin rist. Usædvanligt er det også at finde Judas på fløjaltertavlen. Ofte blev han skiftet ud med Paulus, men altså ikke på Hirsholmene.

- Kirken lå oprindeligt med frit udsyn over præstebugten, hvor øens lodser fra deres hævede pladser bagerst i kirken og gennem det store vindue mod nord, kunne holde øje med skibstrafikken. Øens første fastboende præst Peder Andersen Knudstrup blev bortført af svenskerne til skarpt forhør. Han kom sig aldrig over denne oplevelse og døde ganske bims i Viborg i 1646.

Ikke fredet

- Hirsholmene kirke er, som alle andre danske folkekirker, som stadig er i brug, ikke fredet. Det bliver de først automatisk, efter en lov fra 1979, når den folkekirkelige status ophører. Normalt er det menigheds-

rådet, der som kirkeejer er forpligtiget til vedligeholdelsen af kirken, fremhæver Erik Christensen.

- På Hirsholmene er det staten, som ejer alle husene og dermed er forpligtiget til at vedligeholde kirken og i øvrigt de mange andre bevaringsværdige bygninger på øen. Men her, som hos private ejere, kan man tvinge hesten til truget, men ikke til at drikke.

- Det er desværre ganske op til de myndigheder, som staten har sat til at bestyre vores fælles værdier, om de vil vedligeholde bygningen. Der er helt klart tale om en juridisk og en moralsk forpligtigelse, men da lovgivningen om fredede og bevaringsværdige bygninger ikke indeholder sanktionsmuligheder, kan ejeren gøre som han vil. Altså loven om vores fælles kulturarv, som Folketinget har vedtaget, er en papirtiger, som ser flot ud, men som ganske mangler konsekvens.

- Jeg kan kun frygte at denne helt særlige og kulturhistorisk betydningsfulde kirke får lov til at forfalde. Sporene fra statslige ejendomme overalt i landet skræmmer, siger Erik Christensen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden