Kirken på Hirsholmene i en sørgelig forfatning

Hård kritik af Naturstyrelsen - en skændsel mener formand for beboerforening

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

HIRSHOLMENE:- Har de slet ingen respekt for vores kirke og kultur?

- Det er Naturstyrelsens ansvar, og det lever de ikke op til.

- Hvad mon de bruger de penge til, som er afsat til bygningerne på Hirsholmene?

Bemærkningerne er mange, forskelligartede - og negative - fra de mange besøgende, der er i løbet af sommeren har ”besigtiget” øens lille renæssancekirke og ved selvsyn konstateret det omfattende forfald af selve kirkebygningen, men især af det bindingsværkopførte våbenhus, hvor der er store, gennemgående huller i det gamle træværk af egetræ.

En skændsel

Jan Bille, Frederikshavn, der er formand for beboerforeningen ”Holmboerne” på Hirsholmene,

sammenfattede på foreningens generalforsamling de mange besøgendes kritik med ordene: Det er en skændsel!

- Der foretages ikke nogen synlig vedligeholdelse. Vi kan dog glæde os over, at der ikke er rotter på øen, da de ellers ville komme ind gennem huller i bindingsværket og husere i kirken – flovt, sagde Jan Bille.

Han mener i øvrigt, at der i 2012 blev afsat midler til en renovering af kirken, og at arbejdet skulle begyndes i 2013. Men intet er sket.

Provst Jens Jacob Jensen, Frederikshavn provsti, fremhæver, at kirken på Hirsholmene ejes af Naturstyrelsen, men bruges af Frederikshavn sogn til velbesøgte gudstjenester i sommermånederne. Det bygningsmæssige ansvar er Naturstyrelsens.

Aftale om kirken

- I efteråret 2011 gennemførte provstiudvalget, sammen med repræsentanter fra Naturstyrelsen, et bygningssyn af kirken, siger Jens Jacob Jensen.

- Her blev det aftalt, at Naturstyrelsen skulle sætte kirken i stand, hvorefter Frederikshavn sogn ville overtage kirken og øens to kirkegårde med den fremtidige drift og vedligeholdelse. Derfor regnede vi naturligvis med, at kirken ville blive sat i stand.

Af den rapport, som blev udarbejdet efter kirkesynet i 2011 fremgår det, at samtlige arbejder med istandsættelse af kirken dengang ville beløbe sig til omkring 600.000 kr. med moms.

Skovfoged Helene Overby fra Naturstyrelsen i Skagen, der ejer øens bygninger og dermed også kirken på Hirsholmene, henviser til et kommende møde med Naturstyrelsens bygningsrådgiver og eventuelt Den Kongelige Bygningsinspektør for at finde ud af, hvad man konkret vil gøre.

- Der er forsøgt at skaffe midler udefra, siger skovfogeden, der samtidig fremhæver, at det ikke er beboerforeningens holdning, der afgør renoveringen af kirken, da det er af langt bredere interesse. Vi ved udmærket, at det burde være gjort tidligere. Tingene har simpelthen ikke flasket sig, som vi havde håbet og arbejdet for. Tilstanden i den tid, der er gået, er blevet værre og projektet dermed større.

Ikke aftale om kirken

Helene Overby siger samtidig, at Naturstyrelsen ikke har den opfattelse, at det er aftalt, at Frederikshavn sogn skal overtage kirken og øens to kirkegårde.

- Så vidt jeg ved, har der været snak om overtagelse af kirken, men aldrig om kirkegårdene – og der er aldrig lavet nogen aftale. Hvis Frederikshavn sogn eller provstiet er af en anden opfattelse, så regner vi med at høre det fra dem, siger Helene Overby.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.