Historiske vandringer

Følg lige i hælene på de dramatiske krigsdage i lokalmiljøet i Sæby

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

SÆBY:Den 9. april 1940 besatte det tyske militær Danmark.

Det tyske angreb skete både over land, fra søsiden og fra luften. Det danske militær ydede kun spredt og ukoordineret modstand, og kamphandlingerne blev indstillet efter få timer.

De første tyske soldater kom til Sæby ved 16-tiden samme eftermiddag på vej mod nord - sandsynligvis med henblik på indskibning i Frederikshavn og transport til Norge - operationens overordnede mål.

Tilbage til hverdagen

- Overalt i landet vendte folk kort tid efter tilbage til hverdagen - også i Sæby. Mørkelægning blev indført og varer rationeret. Men livet gik videre med de ulemper, krigen medførte. Indtil 1943 herskede den såkaldte samarbejdspolitik i Danmark, hvor landet blev ledet af en regering, der til en vis grad stod for styring og administration. Men i løbet af 1943 ændrede stemningen sig blandt danskerne. Det medførte uroligheder og større aktiv modstand mod tyskerne. 29. august 1943 stoppede samarbejdspolitikken, regeringen holdt op med at fungere og der blev militær undtagelsestilstand, fortæller Henning Sørensen.

De illegale flugtruter

I foråret 1943 startede den illegale ruteaktivitet fra Frederikshavn og i efteråret samme år kom også Sæby med. Fra september 1943 blev 100 flygtninge transporteret til Sverige. Ruten fra Frederikshavn blev nedlagt, da initiativtager og skipper begge måtte flygte til Sverige.

- Men der var stadig folk i Frederikshavn, der forsøgte at genoprette ruten. De fik kontakt med fiskere fra Sæby og kort efter var der organiseret en rute i Sæby for flygtninge. Det var logiværter, skippere og mandskab på de kuttere, der gennemførte sejladserne. Desuden var der lokale hjælpere, der viste vej og eskortere de flygtende, fortsætter Henning Sørensen.

Kontor med flyttefeber

Organisationens hovedkontor lå i Aalborg og lokal koordineredes transporten i Frederikshavn. Foruden Sæby var også Skagen og Strandby flugthavne. I hovedkontoret arbejdede ti personer, og stedet flyttede ofte på grund af sikkerheden.

Kommunikation internt i organisationen skete med telefon, brev eller kurer. Nødvendig kommunikation med Sverige, der modtog flygtningene, skete via brev eller radio - altid i kode.

- I begyndelsen sejlede skibene helt til Sverige, som regel Gøteborg eller Varberg. Senere mødte danske skibe andre skibe fra Sverige, overførte flygtninge og tog våben og sprængstoffer med tilbage. Mødestedet var som regel syd for Læsø. Tre kuttere og to paketbåde deltog ofte. Paketbådene sejlede i rutefart mellem Sæby og København. Når de havde flygtninge med, gik de via Hven eller Höganäs og landsatte flygtninge dér, siger Henning Sørensen.

De hvide busser

I Sverige blev flygtningene modtaget de fleste fik arbejde i Sverige. En del kom ind i den Danske Brigade.

Da krigen sluttede, var der ca. 20.000 danskere i Sverige, heraf 2.200 fra tyske koncentrationslejre - befriet med de ”Hvide Busser”.

Flugtruten fra Sæby eksisterede i hele 1944 og sejlede flere hundrede flygtninge over Kattegat.

Der er mange spændende enkelthistorier om flygtningene, bl.a. nedstyrtede allierede flyvere, der blev transporteret ud af landet via flugtruten, og – helt specielt – lederen af det tyske feltpoliti i Frederikshavn, der også måtte flygte til Sverige.

Det er umuligt at finde ud af, helt præcis hvor mange flygtninge, der kom til Sverige, da der ikke er passagerlister over alle. Men ca. 700-1000 flygtninge kom til Sverige fra Jylland.

Retfærdigheden besat

- 19. september 1944 slog tyskerne til mod det danske politi. I Sæby besatte de politistationen i Algade, men ingen betjente blev taget af tyskerne.

Nogle flygtede til Sverige - andre gik under jorden resten af krigen. Efter aktionen mod det danske politi overtog tyskerne i endnu højere grad de mange politimæssige opgaver - også kontrollen med havnene. Inden da havde det danske var det det danske kystpoliti løst opgaven - i det skjulte i samarbejde med den illegale rute i Sæby.

Det lakker mod enden

I begyndelsen af 1945 optrevlede tyskerne organisationen i Sæby, og Gestapo slog til natten mellem den 23. og 24. januar.

Dén nat blev 12 under dramatiske omstændigheder anholdt i Sæby. Det skete ikke uden dramatik. En modstandsmand hårdt såret under aktionen mod skibsbygger Ditlev Pedersen, der var leder af organisationen i Sæby. Omkring Sæby blev hjælpere og logiværter anholdt – og flere blev arresteret.

Så stoppede den illegale rute fra Sæby, men trafikken til Sverige stoppede ikke. Sejladserne fortsatte bl.a. fra Strandby, Skagen og Grenå.

- De arresterede fra Sæby kom til Frøslevlejren og vendte hjem i dagene efter befrielsen. De fik en heltemodtagelse i Sæby og blev fejret på torvet, der i befrielsesdagene var samlingspunkt for Sæbys befolkning. Det var også hér, de første engelske tropper blev modtaget med begejstring, festmiddag og dans i de glade majdage i 1945, slutter Henning Sørensen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.