Dana Cup bliver halveret - eksotiske indslag kommer næppe

Direktør forventer kun deltagelse fra nordiske lande

De oversøiske deltagere plejer at give kolorit på Dana Cup - men i 2021 bliver deltagerne formentlig primært fra de nordiske lande. Arkivfoto: Bent Bach <i>Bent Bach, Nordjyske Medier</i>

De oversøiske deltagere plejer at give kolorit på Dana Cup - men i 2021 bliver deltagerne formentlig primært fra de nordiske lande. Arkivfoto: Bent Bach Bent Bach, Nordjyske Medier

HJØRRING:Der har været langt mellem yderpunkterne for arrangørerne af fodboldturneringen Dana Cup i de seneste år.

I 2019 valfartede mere end 20.000 deltagere fra alle egne af verden til Hjørring for at være med i den folkefest, der målt på deltagerantallet er Danmarks største idrætsbegivenhed.

Og i sommeren 2020 røg man så i den anden grøft. På grund af corona-situationens forsamlingsforbud kunne der ikke spilles en eneste fodboldkamp på banerne omkring Hjørring, og derfor blev turneringen helt aflyst.

Selv om vaccinationerne mod covid-19 nu er godt i gang, så har smittespredningen endnu ikke sluppet sit tag i verden. Og det får Jette Andersen, direktør for Dana Cup, til at anskue situationen sådan her:

- Jeg vil sige det på den måde, at vi er optimister. Men vi ved jo også godt, at det ikke bliver sådan en Dana Cup med 1000 hold, som vi nogle gange har haft. Jeg kunne forestille mig, at det kunne blive sådan en halv Dana Cup - primært med deltagelse fra de nordiske lande, siger hun.

- Jeg tror ikke, der er nogen, der tror på, der kommer hold fra Brasilien, Mexico, Indien og Sydafrika. Jeg tror, at hvis vi skal holde en cup, så skal det primært være med hold fra Skandinavien og Tyskland. Men det er klart, at vi følger myndighedernes udmeldinger hele tiden.

Dana Cup, der blev afviklet første gang i 1982, har ellers været kendt for at tiltrække fodboldspillere fra særdeles eksotiske egne af verden. Over 40 forskellige nationaliteter har deltaget gennem tiderne.

Venter på afklaring

På Dana Cups sekretariat bliver der naturligt nok fulgt intenst med i, hvordan situationen udvikler sig - både med hensyn til forsamlingsforbud og rejserestriktioner.

Ifølge Jette Andersen er der i øjeblikket en del henvendelser fra interesserede fodboldklubber på Island, Færøerne og i Norge.

- Folk spørger om, hvad det bliver til (med Dana Cup, red.). Men vi kan jo egentlig ingenting sige endnu, siger hun.

- Men jeg håber, at vi kan lave en turnering, der kan opfylde myndighedernes krav og vejledninger til, hvordan man kan gøre sådan nogle ting.

Det er Jette Andersen magtpåliggende at lave en "sikker turnering", men der er endnu ikke lavet en fast deadline for, hvornår det skal afklares, om turneringen kan gennemføres.

- Sidste år aflyste vi i april måned, så der er jo i hvert fald halvanden måned til, vi skal tage stilling. Deadline for tilmeldinger er 1. maj - og vi kan selvfølgelig godt rykke tilmeldingsfristen lidt - men folk skal jo også kunne rejse hertil.

Direktør Jette Andersen håber, at Dana Cup kan afvikles til sommer - selvom fodboldturneringen har udsigt til at blive halveret rent størrelsesmæssigt. Arkivfoto: Bent Bach <i>Bent Bach, Nordjyske Medier</i>

Direktør Jette Andersen håber, at Dana Cup kan afvikles til sommer - selvom fodboldturneringen har udsigt til at blive halveret rent størrelsesmæssigt. Arkivfoto: Bent Bach Bent Bach, Nordjyske Medier

Økonomisk gevinst

I normale år er Dana Cup en solid kapitalindsprøjtning. Både til arrangør-klubben Fortuna Hjørring - og til lokalområdet som helhed.

Epinion har tidligere tidligere sammen med VisitDenmark gennemført en undersøgelse af Dana Cups økonomiske effekt. Undersøgelsen viste, at den store ungdomsfodboldturnering bidrager til turismeomsætningen i området med 179 millioner kroner. 97 procent af det beløb - svarende til 174 millioner kroner - kom fra udlandet.

Derfor var det også en stor streg i regningen, da Dana Cup i 2020 måtte aflyses. Jette Andersen tør ikke komme med et bud på, hvor meget aflysningen kostede.

- Det var ikke småpenge. Det kostede os rigtigt mange penge. Så fik vi selvfølgelig nogle hjælpepakker, men det kan slet ikke måle sig med det, vi plejer at kunne tjene på Dana Cup.

I Fortuna Hjørring fik det nogle triste følger.

- Vi har jo måttet fyre en masse folk i hele organisationen. Vi fyrede på et tidspunkt 11 mennesker, fordi vi var nødt til at geare ned - så det har da haft store konsekvenser for klubben, siger hun.

Hvis Dana Cup kan afvikles i halv størrelse, så er det dog ifølge Jette Andersen ikke nødvendigvis ensbetydende med, at pengene igen begynder at rulle ind i klubkassen. Alligevel vil hun gerne have turneringen i gang denne sommer.

- Jeg ser sådan på det, at det jo også er en investering. Det er vigtigt at komme i gang igen, og at vise at vi stadigvæk er her, siger Jette Andersen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden