Politianmeldelsen

16-årig pige ville bare være venlig - så blev manden i sort nærgående

Flere har haft ubehagelige oplevelser gennem et stykke tid

Det var ved indgangen til Christiansgave i baggrunden, at den 16-årige pige lørdag blev kontaktet af en mand, der sagde, han var fra Afrika. Han havde efterfølgende svært ved at slippe pigen igen og fulgte efter hende gennem fodgængerovergangen og videre mod tunnelen. Foto: Bente Poder

Det var ved indgangen til Christiansgave i baggrunden, at den 16-årige pige lørdag blev kontaktet af en mand, der sagde, han var fra Afrika. Han havde efterfølgende svært ved at slippe pigen igen og fulgte efter hende gennem fodgængerovergangen og videre mod tunnelen. Foto: Bente Poder

HJØRRING:En yngre afrikansk mand har gennem et stykke tid spredt frygt blandt unge piger i Hjørring - og deres forældre.

Senest er det gået ud over en 16-årig pige. Det skete lørdag kl. 17.45 ved den sydlige udgang fra byparken Christiansgave.

Her henvendte manden sig på engelsk til hende og spurgte om vej til forskellige steder i Hjørring. Han fortalte, han er fra Afrika, at han har boet i Danmark i et år, at han er fraskilt, og at han savner venner.

I starten forløb samtalen helt almindeligt, men hurtigt begyndte manden, der beskrives som 25-30 år, at blive mere personlig, end den 16-årige pige brød sig om. Manden fortalte blandt andet, at han tit sidder på bænken i Christiansgave og kigger på børn - og at han havde lagt mærke til hende.

Hun fik også at vide, at han syntes, hun er smuk.

- Da han blev personlig, blev vores datter bange og begyndte at gå, fortæller pigens mor, Anne Jensen, til NORDJYSKE.

Efterfølgende greb den afrikanske mand fat i hendes hånd.

Datteren fik dog vristet sig fri. Hun begyndte at krydse en fodgængerovergang ved Vestbanegade mod Svanelundsvej, men den mørkklædte mand fulgte efter hende med sin cykel.

- Så råbte hun "I am afraid - stop following me", fortæller Anne Jensen.

Først da den 16-årige gentagne gange havde råbt til manden, at hun var bange, og at han skulle stoppe med at følge efter hende, stoppede han op og forsvandt.

Anne Jensen har efterfølgende delt sin datters oplevelse i bl.a. Facebook-gruppen "Forældreholdninger i Hjørring Kommune", hvor det har fået stor opmærksomhed.

I kommentarsporet til Anne Jensens opslag er det tydeligt, at hendes datter ikke er den eneste unge pige i Hjørring, som har haft en ubehagelig oplevelse med den afrikanske mand.

Flere beretter om lignende tilfælde, og Anne Jensen fortæller til NORDJYSKE, at hun også er blevet kontaktet af en kvinde, som så optrinnet mellem hendes datter og den afrikanske mand.

Lørdag kørte han på en mørk cykel, bar blå/sort cykelhjelm med sort hue under og havde en sort regnjakke, sorte bukser og sorte handsker på. Han beskrives som 175-180 cm høj og almindelig af bygning.

Det var her, den 16-årige skolepige fra Hjørring lørdag ved aftenstid havde en ubehagelig oplevelse med en mørkklædt mand af afrikansk oprindelse. Foto: Bente Poder

Det var her, den 16-årige skolepige fra Hjørring lørdag ved aftenstid havde en ubehagelig oplevelse med en mørkklædt mand af afrikansk oprindelse. Foto: Bente Poder

Borgmester: Meld det til politiet

I kommentar-sporet har Hjørrings borgmester Arne Boelt (S) samt en af kommunens SSP-konsulenter Mads Hardahl-Haugaard - sammen med en lang række andre - opfordret Anne Jensen til at anmelde episoden til politiet.

Det gjorde hun søndag aften efter at have læst alle kommentarerne til det opslag, hun lagde ud.

- Jeg er bekymret for, om han gør det ved andre også og til sidst bliver vred over at blive afvist. Og politiet sagde til mig, at de vil have det liggende, hvis der kommer lignende anmeldelser. Men jeg håber, de vil patruljere noget mere og afhøre ham, hvis de finder ham, siger Anne Jensen.

Hos Nordjyllands Politi i Hjørring bekræfter politikommissær Thomas Albrechtsen, at politiet har modtaget en anmeldelse af episoden.

- Vi har fået en anmeldelse omkring det forhold nede i Christiansgave, oplyser han.

Der er flere i kommentarsporet til Anne Jensens opslag, som hævder, at de også har anmeldt episoder med den pågældende person, men det kan Thomas Albrechtsen ikke bekræfte.

- Det er ikke noget, jeg er stødt på. Men det er da et forhold, vi skal være opmærksom på, så vi holder øje med det, konstaterer han.

Advarer mod selvtægt

Sager som den fra Hjørring dukker op fra tid til anden og skaber altid stor utryghed i lokalsamfund. Den falder samtidig med, at en sag fra London har fået opmærksomhed over hele verden. Her forsvandt den 33-årige Sarah Everard onsdag 3. marts på vej hjem efter et besøg hos en veninde og udløste en massiv eftersøgning.

En uge senere - 10. marts - blev hun fundet dræbt mere end 80 kilometer derfra, og hendes sag har rystet offentligheden og fået kvinder til at dele historier om deres usikkerhed ved at gå alene efter mørkets frembrud.

Det sker under det nye hastag #TextMeWhenYouGetHome, og i England har det ikke rystet folk mindre, at en 48-årig politimand er blevet anholdt og sigtet for drabet.

Anne Jensens opslag i Hjørring har også fyret godt op under temperamentet i kommentarsporet, hvor flere truer med at ty til selvtægt.

Det har bragt en anden af kommunens SSP-konsulenter, Mikael Thirup, på banen:

- Opslag om selvtægt og lignende er ikke hjælpsomt for sagen, understreger Mikael Thirup.

En undersøgelse, som Megafon foretog i 2017, viste, at 58 procent af de adspurgte kvinder undgår at færdes alene, når det er mørkt, fordi de føler sig utrygge.

Det Kriminalpræventive Råd slår dog fast, at det sker yderst sjældent, at en kvinde i Danmark, der går alene en mørk aften, bliver overfaldet af en fremmed - og når det sker, kender offeret og gerningsmanden oftest hinanden.

Statistisk set er Nordjylland det område i Danmark, hvor der sker færrest overfald ifølge skadestuerapporter og anmeldelser.

Bange for at møde ham igen

Hjemme hos Anne Jensen er den ubehagelige oplevelse krøbet ind under huden på datteren igen efter at have læst de mange kommentarer på Facebook.

Nu overvejer familien, om der er behov for at få snakket det hele igennem med folk, der arbejder professionelt med den slags.

- Vi har aftalt derhjemme, at vi lige vil se, hvordan det går. Vi har skrevet til hendes lærer og orienteret om det, og samtidig ved vi også, at der kan komme en efterreaktion, og så er vi helt sikkert parate til, at hun skal snakke med nogen, fortæller Anne Jensen.

Det tilbud har SSP-konsulent Mads Hardahl-Haugaard givet Anne Jensen.

- Vi vil gerne vende det med dem, hvis der er behov. Og ellers guide til, hvad man gør i sådan en situation, siger han.

På grund af coronarestriktionerne går Anne Jensens datter kun fysisk i skole hver anden uge.

Det betyder, at hun i denne uge modtager fjernundervisning og først i næste uge skal hun tilbage i skole.

- Hun er meget bange for at møde ham igen, så vi har aftalt, at hun skal cykle sammen med sin storebror, når hun skal i skole igen.

NORDJYSKE har tidligere skrevet om sager om unge, der føler sig utrygge. Det kan du læse om herunder:

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.