Hval skal ligge i egen lage

Finhvalen, der strandede i Blokhus, bliver gjort klar til udstilling

Søren Skov
Først blev ryghvirvlerne flyttet til den nye container - her ses det forreste og største stykke, hvor der sidder ribben på den ene side. Foto: Anders Østerby
Hirtshals 8. marts 2016 18:36

HIRTSHALS: Den store værktøjskasse i form af kran og containere måtte tages i brug, da Nordsøen Ocenarium tirsdag tog fat på den indledende behandling, der skal gøre den publikumsvenlige finhval, der strandede i Blokhus i efterårsferien, klar til igen at blive vist frem. Det fortæller Anders Østerby, der er skolekonsulent på Nordsøen Ocenarium.

Efter grov-parteringen ved Blokhus Strand, hvorfra de store kødstykker fra hvalen blev kørt til destruktion, er skelet-delene blevet opbevaret i to containere ved Nordsøen Ocenarium. Her har hvalen ligget indtil i går, hvor medarbejdere fra Nordsøen Ocenarium sammen med eksperter fra Statens Naturhistoriske Museum, fik hval-resterne flyttet over i en ny stor container, der inden da var blevet foret med en vandtæt presenning.

- Det hele gik meget gelinde. Først flyttede vi ryghvirvlerne, som lå i fire dele. Derefter fik vi flyttet skulderblade og luffer. Lufferne blev lagt i net, så vi har styr på de små knogler i forlemmerne. Til sidst blev underkæberne skåret fra kraniet og begge dele flyttet over i den nye container, forklarer Anders Østerby.

Bad med saltvand

Nu skal den store container fyldes med saltvand, der opvarmes til 40 grader og tilsættes enzymer og mikroorganismer, som nedbryder kød og fedt. På den måde kan man langsomt rense hvalknoglerne - en proces, der med et fagudtryk kaldes maceration.

Hvalskelettet skal under macerationen ligge i sin egen lune lage i mindst to måneder, mens processen løbende overvåges. Når macerationen er færdig, er det tid til den afsluttende rensning. Derefter skal knoglerne sættes omhyggeligt sammen, hvorpå finhvalen atter kan vises frem for publikum - denne gang som skelet.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Seneste nyheder

Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...