- I cykler meget i Danmark

Nattapong er på studie­ophold i Danmark - og han begynder på 2. g på Frederikshavn Gymnasium efter sommerferien

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

SÆBY:17-årige Nattapong Worachat nyder i øjeblikket tilværelsen på den anden side af jordkloden - end dér, hvor han normalt slår sine folder.

Han er nemlig på studieophold i Sæby hos Heidi Agerbæk og hendes familie. Familien bor i et underskønt, ganske enestående hus, lige ved laksestigen og direkte ud til Sæby Å i centrum af den gamle bydel.

Nattapong - der har kælenavnet Macca - er kommet til Danmark via AFS (American Field Service - det amerikanske ambulanceførerkorps) - én organisation, der blev skabt under første verdenskrig. Hans ophold strækker sig over 11 måneder, og derfor startede han i slutningen af sidste skoleår i 1. g på Frederikshavns Gymnasium - hér fortsætter han efter sommerferien i 2. g.

Danskerne cykler

Inden afrejsen fra den lille by Hat YaI i Thailand havde Macca undersøgt lidt om, hvordan der var i Danmark.

- Ud over, at der var koldt, havde jeg hørt, at her var meget grønt og frodigt, og at der var masser af frisk luft og plads hér. Og så havde jeg fået at vide, at danskerne cykler rigtig meget, fortæller Macca.

Han syntes, at det var lidt svært at finde venner i Danmark - i hvert fald begyndelsen.

- Jeg kunne jo ikke tale et ord dansk, så de første uger i skolen var jeg ret stille. Jeg kunne mærke, at de danske skoleelever gerne ville snakke og høre en masse om mig og mit land, men da jeg heller ikke taler ret meget engelsk, var det temmelig svært at snakke med dem. Jeg var virkelig ”The new boy in class” i et godt stykke tid. Men ganske langsomt fik jeg lært enkelte ord, og der kom hele tiden flere nye ord på. Og i dag går det rigtig fint med at snakke med kammeraterne, smiler Macca.

Undervisning er anderledes

Det kan til tider være ret svært at forstå ham - men med smil og fagter går det. Engelske ord er der også kommet på.

Der er store forskelle på skolegangen i Maccas hjemby - hvor Macca gik i dét, der svarer til 2. g herhjemme.

- I Danmark bruger I meget computer i undervisningen. Det er jeg ikke vant til hjemmefra. Dér foregår det med bøger og ved at læreren undervisning fra tavlen. Det er læreren, der fortæller til hele klassen, og der er ikke meget kommunikation mellem lærer og elever. Det er mest læreren, der står i spidsen for klassen. I Danmark er der meget kontakt mellem eleverne og mellem elever og lærer - og det, synes jeg, er sjovt. Og det lærer jeg meget af, fortæller Macca.

Han savner ikke sit hjemland - alt for meget.

- Men jeg tænker på mine forældre og min søster og bror - og jeg tænkte ekstra meget på dem, da der var al den ballade i Thailand i forsommeren, siger Macca.

Kulturel udveksling udvikler

Heidi Agerbæk og hendes familie er blevet hans hjem - når han ikke er hjemme i Thailand. Og det er også deres opgave - for AFS, der er arrangør lægger væk på kulturel udveksling.

- Det er jo meget spændende for mig at lære den danske kultur og danskerne at kende tæt på. Det er vigtigt for forståelse af mennesker, at man kender, hvad der ligger bag dem i deres virkelighed. Og det kan jeg bedst ved at bo hos en familie, der heldigvis også har unge på min egen alder. Man lærer meget om en ny kultur ved at bo lige midt i den. Og så lærer man også rigtig meget om sig selv. Det synes jeg i hvert fald, jeg gør, siger Macca.

Nu skal det ikke være bøger alt sammen, så Heidi Agerbæk og hendes familie, der også består af Sofie på 17 år og Rikke på 20 år er blevet en aktiv del af Maccas tilværelse på flere måder.

Og mens Rikke er flyttet hjemmefra, har Sofie og Macca flere fælles interesser - bl.a. musikken. Hjemmet på Frederikshavnsvej i Sæby er i det hele taget meget musikalsk. Og det nyder Macca godt af.

- Ja, vi spiller rigtigt meget - både hver for sig og sammen, fortæller Macca.

Han har et sjældent musikalsk talent og et skarpt øre for musikken, og han spiller ikke mindre end fire musikinstrumenter. Macca spiller på tværfløjte i Sæbygarden og hjemme spiller han på trompet, guitar og klaver.

Tværfløjte i Sæbygarden

Da sommerferien stod for døren, fik Macca derfor en lille musikalsk ekstratjans som musiker.

Han blev nemlig optaget i Sæbygarden, og hver onsdag deltager han i deres forskellige arrangementer. Det har gjort en stor forskel.

- Sæbygarden har taget enormt godt imod mig. så jeg føler mig rigtig godt modtaget i Sæby. Og jeg spillede tværfløjte ved sankthanskoncerten. Det var meget, meget sjovt og lærerigt. Så der fik jeg også nye musikalske venner. For musikken er den direkte vej til at møde nye mennesker, siger han.

Nær kontakt med lærerne

Macca har selvfølgelig haft lov til at holde sommerferie - men han er ikke vant til syv ugers ferie hjemmefra.

- I Thailand går vi længere tid i skole dagligt, nemlig fra kl. 8-17 og vores fritidsaktiviteter ligger i forlængelse af skolen, så jeg er ikke hjemme før ved 20-tiden. Men kvaliteten af undervisningen i Danmark er bedre. Der er færre elever og den danske undervisningsform er ikke ren tavleundervisning. Den kortere fritid skyldes, at vi har lektier for. Og så vi har ikke mulighed for at have fritidsjobs i Thailand. Det betyder, at jeg har mere fritid hér end hjemme i Thailand. Og den bruger jeg på musikken og på cykleture rundt i Sæby, fortæller Macca.

Intensiv danskundervisning

Han er efterhånden kommet godt efter det danske sprog - og har terpet meget for at lære det.

- Jeg går på AOF’s sprogskole nogle gange om ugen - det er ret intensiv indlæring. Det betyder, at jeg ret hurtigt har lært at tale et ok dansk, siger han.

Det har han også fået godt brug for - og der er ingen tvivl om, at han går det ny skoleår i 2. g i møde med styrkede sproglige kundskaber. Han har nemlig haft rig lejlighed til at teste det.

- I sommerferien er jeg i praktik i børnehave i Frederikshavn, og der har jeg jo snakket dansk med børnene der. Og de tænker jo ikke over at tage så meget hensyn til mit sprog, som voksne danskere gør. Så det har været en god udfordring for mig, og det har gjort mig sprogligt bedre, siger Macca.

Han starter på 2. g midt i august og bliver i Danmark til midten af december. På den sydlige halvkugle er der nemlig sommerferie i dét, der er Nordens vintersæson.

Dansk jul bliver noget helt nyt

- Jeg kommer til at opleve alle forberedelser til en dansk jul. Det bliver en helt særlig oplevelse. For jeg ved jo slet ikke noget om, hvordan danskerne fejrer jul - i praksis. I Thailand, hvor der er religionsfrihed, er buddhismen den største trosretning. Men der er også et lille mindretal af muslimer, mens kristendommen er repræsenteret af få vietnamesere og katolske kinesere, fortæller Macca.

Med den kristne juls komme vil han være hjemme i Thailand, hvor han starter først på sommerferien og siden i 3. g.

Hans første møde med den danske mad har også været en ny oplevelse. Den har udviklet sig til at være et rigtigt godt bekendtskab med dansk madkultur.

- Den allerførste dag fik vi brød (smørrebrød), og det syntes jeg var tørt. Men senere har jeg fået danske retter som mine favorit-retter - nemlig flæskesteg med flødekartofler. For Heidi er rigtig god til at lave mad, slutter Macca Worachat.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.