Indsigelse mod planlagt ophævelse af fredning

Alt tyder på, at Karups gård og Dommergården i Frederikshavn får ændret status

Fredningen af Dommergården har haft stor betydning for beskyttelsen af bygningen. Dommergården er nemlig bevaret i et område, hvor mange af de andre ejendomme er blevet udskiftet. Foto: Peter Broen

Fredningen af Dommergården har haft stor betydning for beskyttelsen af bygningen. Dommergården er nemlig bevaret i et område, hvor mange af de andre ejendomme er blevet udskiftet. Foto: Peter Broen

FREDERIKSHAVN:Det bliver snart afgjort, om de fredede Karups Gård og Dommergården i Frederikshavn bliver nedgraderet til kun at være bevaringsværdig hvad angår Dommergården, mens Karups Gård fremover end ikke anses for bevaringsværdig.

Fristen for indsigelser udløb 1. juni og Hannelene Toft Jensen fra Kulturstyrelsens ”Center for Kulturarv og Arkitektur” oplyser, at der er kommet indsigelse fra Bangsbo Museum og Arkiv.
Hun forventer dog, at det såkaldte afgørelsesbrev vil betyde, at fredningerne ophæves efter indstilling fra Kulturstyrelsens særlige bygningssyn, der for Karups Gård på Gammel Torv 12 gør opmærksom på, at når denne ejendom fremover end ikke anses for bare at være bevaringsværdig efter i en årrække at have været fredet, skyldes det, at der reelt set er tale om en ny bygning i gammel stil.

Vilkårlig begrundelse

I indsigelsen skriver arkivleder Erik Christensen, Bangsbo Museum, at det, der undrer ham i begrundelsen, er, at hele ombygningen er foregået efter anvisninger fra Det Særlige Bygningssyns arkitekter. Han betegner derfor begrundelsen som fuldstændig vilkårlig.

- Da Karups Gård i sin tid blev istandsat skyldtes det, at den daværende ejer havde misligholdt ejendommen. Museet klagede flere gange, men der blev først grebet ind, da forfaldet var så omfattende, at det ikke længere var muligt at bevare gården i dens oprindelige skikkelse, skriver Erik Christensen.
Han gør samtidig opmærksom på, at en ophævelse af fredningen kan få store konsekvenser for hele Fiskerklyngen, som er den eneste rest, der er tilbage af det gamle Fladstrand.
Erik Christensen slutter indsigelsen med, at den norske digter Henrik Ibsens digt om Terje Vigen tilskrives Karups Gård.

Ejer bliver belønnet

Om Dommergården skriver Erik Christensen, at han er enig med Det Særlige Bygningssyn i vurderingen af ejendommen, der som 90 procent af de nuværende fredede bygninger i Danmark er ombygget til andet formål af lokal og ikke national betydning.

- At Det Særlige Bygningssyn nu gør op med mange års fredningspolitik kan synes logisk i forhold til den økonomiske situation og de ændrede politiske holdninger til kulturpolitik i det hele taget, skriver Erik Christensen, der fremhæver, at hans anke går på, at fredningen foreslås ophævet på baggrund af ejers manglende overholdelse af fredningsbetingelserne.
Det vil gavne ejer i forhold til salg af ejendommen, og det er helt ulogisk, idet ejeren på denne måde bliver belønnet for sin misligholdelse af den fredede ejendom.
- Ejer har ikke vedligeholdt bygningen. Der er afbrudt for forsyning med vand, varme og elektricitet for at spare. Det har medført yderligere misligholdelse, men nu af det udvendige, skriver Erik Christensen, der samtidig fremhæver, at fredningen til i dag har haft stor betydning, idet alle de omgivne ejendomme mellem Nytorv og Gammel Torv i den tidligere Storegade er udskiftet med nybyggeri.
Hannelene Toft Jensen oplyser, at Dommergården ejes og administreres af Statens Ejendomsselskab.
En ændret status fra fredet til bevaringsværdig betyder, at ejendommen næsten frit kan ændres indvendig. Facaden må ikke røres. Det er dog muligt at få lov til en total ændring eller måske en nedrivning. Samtidig bliver der en fem-årig overgangsperiode for de økonomiske regler for fredede bygningers vedligehold.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.