Intet Elling uden tømmerhandel

I 50 år har Elling haft sin tømmerhandel - efternavnet Svendsen har været med lige så længe

8
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

FREDERIKSHAVN:I et halvt århundrede har Elling været forsynet med en tømmerhandel, der har sat kraftige fingeraftryk i lokalsamfundet, og efternavnet Svendsen har været med hele vejen.

Det fortælles i bogen "50 år i en duft af træ - en tømmerhandels historie fortalt i ord og billeder", som er lavet i 1200 eksemplarer, og der er fortsat et begrænset oplag tilbage i butikken på Tuenvej 7B i Elling.

Historien om tømmerhandlen i Elling tog sin begyndelse med den nu 75-årige Egon Svendsen, født i Øster Holmen, som i 1966 valgte at kvitte et job som disponent i Haderslev for at købe den gamle fæstegård Vestergaard i Elling, og her etablerede han "Egon Svendsen Byggematerialer", der blev grundstenen til den store tømmerhandel, vi i dag kender på Tuenvej 7B i Elling som XL-Byg Elling Tømmerhandel A/S.

På Tuenvej siden 1974

Placeringen på Tuenvej har været en realitet siden den 2. januar 1974, hvor daværende Elling Tømmerhandel under Egon Svendsens ledelse blev etableret.

På det tidspunkt voksede Elling voldsomt som by, og den lokale tømmerhandel leverede naturligvis materialer til mange af husene.

Ganske vist kom energikrisen i 1970’erne, men for Elling Tømmerhandel betød det blot nye omsætningsmuligheder, for isolering kræver træ og andre byggematerialer.

Da Elling Tømmerhandel markerede sit 10-års jubilæum, var en fordobling af butikken undervejs, og kort efter jubilæet blev arealet på 600 kvadratmeter øget til det dobbelte.

I 1999 blev ansvaret delt på fire personer hver med 25 procent ejerskab. Udover Egon Svendsen var det Bjarne Christensen, Kristian Nielsen og Egons søn Torben Svendsen, og i 2006 trådte Bjarne og Egon ud af ejerskabet i Elling Tømmerhandel.

Egon er tømmerhandleren

Men for mange kunder er Egon Svendsen stadigvæk tømmerhandleren, selv om det altså nu er sønnen Torben, der sammen med Kristian Nielsen ejer 50 procent hver.

Selv om Egon således solgte sin andel for ti år siden, kommer han fortsat jævnligt i butikken.

- Jeg holder meget af Elling, og jeg elsker også fortsat at hente mine skruer i Elling Tømmerhandel, og når der er rigtig mange kunder, er det svært at lave være med at hoppe over disken og hjælpe til, smiler Egon.

Siden 2007 har tømmerhandlen i Elling været under XL-Byg, der er en landsdækkende markedsføringskæde, hvor alle 116 butikker er privatejede.

Således ejer duoen Torben Svendsen/Kristian Nielsen udover XL-Byg i Elling også XL-Byg i Tårs og på Læsø.

Lokal forankring

Både de to nuværende ejere og grundlæggeren, Egon Svendsen, taler gerne både længe og varmt om den lokale forankring, og hvor meget den betyder.

- Det har også betydet et godt personale i alle 50 år og kunder fra hele Vendsyssel. Ja, vi har endda haft en kunde fra København, der kørte herop med sin trailer for at købe terrassebrædder af teak til en naturligvis fornuftig pris, beretter Egon og Torben.

Svendsen i mange år

De håber i øvrigt begge, at efternavnet Svendsen også om 50 år vil være en del af Elling Tømmerhandel - og de har en hel del at have deres forhåbninger i.

- Vi har nemlig gode aner, fortæller 75-årige Egon, der tidligere i år mistede sin far Svend Aage Svendsen. Han blev 103 år, og samme antal år har en onkel snart på bagen.

Unge Svendsen - altså Torben - er akkurat som sin kompagnon Kristian Nielsen 51 år, og med to sønner indenfor branchen synes Svendsen-navnet og tømmerhandel i Elling at gå hånd i hånd også i de kommende 50 år.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden