Iskolde ordrebøger i solcelle-branchen

Ny lov fik den frygtede virkning - kunderne er skræmt væk

I disse dage dukker der nye leverancer op til Jysk Solenergis lager ved Bælum, men direktør Henning Appel frygter, at salget vil lande på et alt for lavt niveau i fremtiden.Foto: Lars Pauli <i>Lars Pauli</i>

I disse dage dukker der nye leverancer op til Jysk Solenergis lager ved Bælum, men direktør Henning Appel frygter, at salget vil lande på et alt for lavt niveau i fremtiden.Foto: Lars Pauli Lars Pauli

NORDJYLLAND:Seneste ordre løb ind klokken fem minutter i midnat natten til 20. november hos Jysk Solenergi i Bælum, og siden har der været stille på telefonlinjen.

Energiminister Martin Lidegaard (R) fremsatte sit forslag til en ny afregningsform for solcelleanlæg tirsdag 20. november, og det kunne omgående ses i ordrebogen, fortæller direktøren for Jysk Solenergi, Henning Appel.

- I ugen op til det endelige forslag steg interessen for at bestille et anlæg markant, men de sidste timer af mandagen eksploderede alt totalt, siger han.

Til gengæld har han ikke åbnet ordrebogen siden da, og som det ser ud i øjeblikket, er der ikke meget håb for branchen, vurderer Henning Appel.

- Det er tudetosset. Ministeriet vil indføre en afregningsmodel, der rykker så meget ved tilbagebetalingstiden på anlægget, at folk bliver skræmt væk, siger han.

Henning Appel så gerne en form for betaling fra solcelle-ejerne for at bruge det fælles ledningsnet, men han forstår ikke, hvorfor energiminister Martin Lidegaard (R) vil blande statslig regulering ind i forholdet mellem solcelle-ejerne og energiselskaberne.

- Det fungerer i øjeblikket udgiftsneutralt både for staten og elselskaberne i en ordning, som er attraktiv for private husstande. Jeg forstår ikke, hvorfor man på den måde vil lukke ned for en næsten CO2-fri produktion af strøm, siger direktøren for Jysk Solenergi.

Bekymringen for branchens fremtid deler han med andre leverandører på markedet. Dansk Supermarked håber dog på, at efterspørgslen kommer i gang igen, når Bilka i løbet af nogle måneder præsenterer nye, billigere anlæg, fortæller indkøbsansvarlig Mads Ry Christensen fra Dansk Supermarked.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.