Lokale vil rejse syv meter høj skulptur på Gjøl Havn - men pengene mangler

Gjøl Kunstforening håber til det sidste, at en fond eller gavmild sjæl vil medfinansiere den ikoniske skulptur inspireret af Hans Kirks "Fiskerne"

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

GJØL:Skitserne er klar, og materialerne er valgt.

Kunstner René Schmidt, opvokset i Løgstrup ved Limfjorden, ved nøjagtig, hvordan skulpturen Tabita skal skabes, syv meter høj og af 6000 bejdsede trekanter af rustfri stål.

Statens Kunstfond har givet et tilskud på 150.000 kroner.

Men resten af finansieringen på samlet 1,2 mio. kr. mangler. Af det beløb får kunstneren 200.000 kr. Resten er udgifter til smedearbejde.

- Vi arbejder på højtryk for at finde en fond eller gavmild sjæl, som vil bidrage med resten af finansieringen. Det er endnu ikke lykkedes, men vi håber at nå det inden tidsfristen, siger Karl Jørn Flick, som er formand for Gjøl Kunstforening.

Støtten på 150.000 kroner fra Statens Kunstfond blev givet i 2017, og Gjøl Kunstforening har to år til at finde resten af finansieringen.

Frist 1. september

Fristen er 1. september 2019, og findes resten af finansieringen ikke, trækker Statens Kunstfond bevillingen tilbage.

- Det vil være brandærgerligt, for den blanke skulptur med genskin og spejlinger fra Limfjorden vil passe så flot på Gjøl Havn, siger Karl Jørn Flick.

Han og resten af kunstforeningens bestyrelse arbejder intenst på at begejstre én eller flere fonde, som kan se potentialet i projektet.

- I Hans Kirks roman ”Fiskerne” fra 1928 er Tabita datter af Tea og barn af det indremissionske samfund, som gennemsyrer hele deres liv og sociale regler. Tabita bliver gravid og får barn uden for ægteskab, hvilket er en katastrofe. Men Tabita er modig, og sidst i romanen står hun og spejder ud over Limfjorden og venter på sin mand fra Aalborg, som skal hente hende, fortæller Karl Jørn Flick.

Ifølge formanden repræsenterer Tabita udsynet og fremskridtet, fordi hun vover at bryde med den tunge moral og stå på egne ben.

Med Limfjorden og fremtiden for sine fødder begiver hun sig afsted ud i livet.

Ny attraktion på kunstrute

I fortællingen om fiskerne fra Harboøre kommer de til Gjøl Kro som afholdshotel.

- At få skulpturen Tabita rejst på Gjøl Havn vil være en flot måde at gøre fortællingen synlig på. Skulpturen er tidløs skulptur og vil oven i købet kunne ses fra Aalborg, især i solskin på grund af genskinnet, siger Karl Jørn Flick.

På Gjøl findes en kunstrute, som leder nysgerrige rundt til lokale atelierer, værksteder og skulpturer i byens rum.

- Skulpturen Tabita vil højne vores kunstrute, for den vil blive et vartegn, ikke kun for Gjøl, men for hele Limfjorden, siger Karl Jørn Flick.

Pigeskikkelse ved Limfjorden

Kunstner og billedhugger René Schmidt har skabt skulpturen Tabita ud fra idéen om en pigeskikkelse, som alle kan spejle sig i.

- De fleste kvindelige skulpturer, der findes, er letpåklædte og defineret af deres kroppe. Skulpturen Tabita giver os en moderne kvindelig figur i det 21. århundrede, som hviler i sig selv, og som er fuld af power. Hun er stor (syv meter høj, red.), fordi verden er stor.

René Schmidt er også inspireret af tanken om alle de mennesker, som gennem tiden har stået og spejdet ud over Limfjorden.

- Danmark er en lille, flad søfartsnation, og jeg ser noget magisk i en sej og selvsikker pige, der som en anden Tordenskjold står i sit tøj og i sin stærke positur og kigger ud på verden, siger René Schmidt.

Formanden for Gjøl Kunstforening, Karl Jørn Flick, arbejder videre på at finde én eller flere fonde inden 1. september.

- En tidløs skulptur på Gjøl Havn vil stå stærkt uden for de større byer. Tabita vil knejse flot her ved Limfjorden og samle fortællingen om vores nordjyske fjord, siger Karl Jørn Flick.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.