Vindmølle løb løbsk: Den kørte som vinden blæser

Beredskab sørgede for at ingen kommer i nærheden af løbsk vindmølle på Øland

BEredskabet holdt øje med møllen og folk på afstand. Foto: Martin Damgård

BEredskabet holdt øje med møllen og folk på afstand. Foto: Martin Damgård

ØLAND:En vindmølle på Øland kørte torsdag ved godt middagstid meget stærkere end den skulle. Beredskabet fik meldingen om den hurtige vindmølle, der står knap 100 meter fra Limfjordens bred ved Øland, klokken 13, da den kunne risikere at bryde i brand.

- Vindmøllen kører, som vinden blæser. Lige nu kunne vi godt tænke os lidt mindre blæst, men det er der ikke lige udsigt til, lød det fra indsatsleder Jørgen Pedersen, Nordjyllands Beredskab torsdag eftermiddag.

Han og nogle folk fra beredskabet sørgede for, at ingen bevægede sig tæt på møllen.

- Som vinden arter sig lige nu, så vurderer vi, at det er uforsvarligt at gå tæt på møllen. Der er ikke nogen fare for omgivelserne, og vi vil heller ikke sætte liv og lemmer på spil for at stoppe møllen, lød det fra indsatslederen.

Han oplyste, at der var tilkaldt montører og andre fagfolk, som vurderer, hvad der var muligt og ikke muligt at gøre ved den løbske vindmølle.

Per Therkildsen fra PJT Vindmølleservice i Østervrå, der torsdag havde deres servicemand på stedet, oplyser, at de såkaldte flaps på møllen er gået på tværs af vingen, så møllen ifølge ham ikke er løbet løbsk.

Flapsene på vindmøllen er gået på tværs i et forsøg på at bremse farten på vindmøllen på Øland. Foto: Martin Damgård

Flapsene på vindmøllen er gået på tværs i et forsøg på at bremse farten på vindmøllen på Øland. Foto: Martin Damgård

- Den kører lidt stærkt. Normalt kører den med cirka 42 omdrejninger i minuttet. Torsdag kørte den med omkring 60. Kun hvis flapsene ikke havde været ude, så var møllen løbet løbsk. Folk overdramatiserer. Det her var helt kontrolleret, siger han.

Da vinden løjede lidt af hen mod aftenstid, blev vindmøllen drejet lidt ud af vinden, så den kunne blive stoppet helt.

- Der er tale om en vindmølle fra midt 80’rne - samme type, som tidligere er løbet løbsk på Mors. Så bremserne er nok ikke så gode, som de laver dem i dag. Men møllerne, der er ejet af GK Energi i Nibe, er også planlagt nedtaget i den nærmeste fremtid, fortæller Per Therkildsen

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.