Kan Thy og Mors klare sig med 20 MW?

Thy-Mors Energi holdt torsdag en beredskabsøvelse, hvor drejebogen forudsatte, at alt gik galt under en snestorm

THY-MORS:Hvad sker der, når alt går galt, og strømforsyningen svigter på grund af en snestorm.

Det testede Thy-Mors Energis driftsafdeling torsdag i forbindelse med den jævnligt tilbagevendende beredskabsøvelse.

Teknisk chef Peter Melgaard hyggede sig dagen igennem med at stresse medarbejderne med stadig nye skrækmeldinger.

- Det, jeg hyggede mig mest over var, hvor professionelt medarbejderne klarede opgaven, siger Peter Melgaard.

Først fik selskabet meldinger om omkring spændingsdyk, blink i lyset og lignende. Dernæst får Thy-Mors Energi fra ”Energinet.dk” en melding om ustabil forsyning i det overliggende net. Endvidere er 60 kV forbindelsen til Roslev ude af drift grundet langtidsrevision af linjen.

- Umiddelbart derefter får vi en melding fra ”Energinet.dk”, at 150 kV anlægget ved Oddesund er fejlramt, og at 150 kV forbindelsen Struer-Bedsted derfor er blevet afbrudt, siger Peter Melgaard.

Og ikke nok med det.

- Kort tid derefter kom der melding om, fiberforbindelsen går ned, hvilket er ensbetydende med at hele vores fjernstyring og overvågning går død. Og kl. 13, eller deromkring, kom der yderligere en melding fra ”Energinet.dk” om, at en af 150 kV forbindelserne ved Aggersund er blevet påsejlet, og at forsyningen derfor er afbrudt. Ups...

Mørkelagte byer

Det vil - hvis det nu virkeligt fandt sted - betyde, at Thy-Mors Energi kun har 20 megawatt at gøre godt med. Og det betyder ifølge Peter Melgaard, at Thy og Mors, samt de to kommuners industriområder vil blive taget af el-nettet.

- I dette tilfælde vil vi se på, hvordan vi kobler forbrugerne på. Og det vil betyde, at vi er nødt til at koble store dele af vores forsyningsområde af nettet. Samtidig betyder det, at forbrugerne på skift vil få strøm i nogle timer. Og selvfølgelig vil Thisted Sygehus få strøm hele tiden, siger Peter Melgaard.

I sådanne tilfælde vil Thy-Mors Energi i øvrigt sende internetbeskeder ud til de kunder, der har tilmeldt sig ordningen. Peter Melgaard anfører, at mange allerede har anskaffet sig en smartphone, så de kan læse internetbeskeder, selv om computeren på grund af strømsvigt ikke virker.

Internetbesked

Internetbeskeden vil i givet fald have denne ordlyd:

”Der kan forekomme omfattende strømafbrydelser i hele Thy-Mors Energis forsyningsområde på grund af, at der er ustabilitet i nettet. Vi har i øjeblikket ikke fuld forsyning fra det overliggende net (150-400 kV) Energinet.dk. Decentrale anlæg (kraftvarmeværker og vindmøller) i området er koblet ud, og dette medfører at strømmen er meget ustabil og til tider kan falde helt ud. Thy-Mors Energi har været nødvendigt at udkoble flere områder i nettet, men i sidste ende kan alle blive berørt af strømafbrydelsen.

Thy-Mors Energi har i øjeblikket kun en tredjedel af det normale forbrug til rådighed.

Thy-Mors Energi forventer, at der indenfor en time vil være muligt at genindkoble flere byområder. Thy-Mors Energi følger situationen meget nøje, og vil genindkoble flere områder lige så snart, at der er mulighed for det.”

- Erfaringerne fra øvelsen har vi nu i skuffen, så vi er klar, hvis det virkelig skulle ske, siger Peter Melgaard.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.