Kendt Skagensmykke fundet i arkivskuffe

En broche, som Anne Ancher bærer på flere af de berømte Skagensbilleder, er dukket op i arkivreol

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

SKAGEN:De jubler på Skagens Kunstmuseer i disse dage: Et meget kendt sølvsmykke, som Skagensmaleren Anna Ancher bar på flere af de billeder, hendes mand Michael Ancher har malet af hende, er dukket op af gemmerne i Anchers Hus, der jo er en del af Skagens Kunstmuseer.

- Smykket, der er en sølvbroche, blev fundet i en pose bag nogle papirer i nederste skuffe af en arkivreol i Anchers Hus. Her er vi i gang med at registrere alle de genstande, som huset rummer, forklarer museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen, Skagens Kunstmuseer.

Hun regner med, at der i forbindelse med denne registrering godt kan dukke yderligere spændende ting op fra Ancherfamiliens liv i Skagen, da museet indtil videre kun er nået omtrent en tredjedel gennem registreringen af genstandene i huset.

- Det er et lille smykke med en stor betydning. For det første har det haft en stor værdi for Anna Ancher, da det var en bryllupsgave fra hendes mand. For det andet figurerer det på mange af malerierne af Anna, og vi har derfor altid kendt til det karakteristiske smykke, men altid troet, at det var gået tabt. At det pludselig dukker op, er derfor en stor og vigtig gave for os, siger museumsdirektøren.

Ikke udstillet endnu

Skagen Museum viser netop nu på sidste vers udstillingen "Arven fra Anchers", som præsenterer cirka 250 af de værker, der allerede er registrerede og fundet frem fra familiens private samling i hjemmet.

Udstillingen slutter efter påske, og derfor bliver brochen endnu ikke offentligt tilgængelig.

- Vi kan simpelthen ikke nå at gøre brochen klar til udstilling. Den er i øjeblikket hos vores konservator til konservering, men vi vil naturligvis udstille den på et senere tidspunkt. Vi har hen over de seneste to år fået registreret cirka en tredjedel af familiens store samling, og så snart vi er i mål med registreringen, er der potentiale for mange nye og spændende forsknings- og udstillingsprojekter, lyder det fra Lisette Vind Ebbesen.

Hun glæder sig til at kigge videre i gemmerne i Ancherfamiliens hus og forhåbentlig finde flere kunst- og kulturhistoriske perler som sølvbrochen.

Museumsdirektøren lover, at smykket - og flere af fundene fra Anchers Hus - på et senere tidspunkt bliver udstillet på Skagens Museum.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.