Kolde kartofler beskytter mod tarmkræft

Bananer, der stadig er lidt grønne, er også en naturlig kilde til resistent stivelse

Arkivfoto: Lars Pauli <i>Lars Pauli</i>

Arkivfoto: Lars Pauli Lars Pauli

DANMARK: Holder du af en lækker kartoffelmad, er du bedre beskyttet mod risikoen for at udvikle tarmkræft. Det viser en australsk undersøgelse, hvor forskere har testet udviklingen af en type kræftfremmende molekyler hos personer, som spiste rødt kød med og uden butyrat, der også er kendt som smørsyre. Det skriver klogkost.dk.

Smørsyre er en kortkædet fedttype, der udvikler sig i tarmsystemet i forbindelse med fordøjelsen af fibre og resistent stivelse. Smørsyre er en vigtig kilde for slimhinden i den nederste del af tyndtarmen og tyktarmen, hvor den kan reparere og regenerere skadede celler.

- I modsætning til anden stivelse undgår resistent stivelse fordøjelsen i maven og tyndtarmen, og passerer direkte ned til tyktarmen, hvor det har de samme egenskaber som fiber, forklarer dr. Karen J. Humphreys, der er forskningslektor ved Center for Innovation in Cancer på Flinders University i Adelaide, Australien.

- Resistent stivelse fermenteres (gæringsproces) af tarmens mikrober så gavnlige kortkædede fedtsyrer som butyrat udvikles. Rødt kød og resistent stivelse har modsatrettede effekter på den tarmkræft-fremmende miR-17-92 gruppe, tilføjer hun. MIR-17 - familien er såkaldt microRNA, der regulerer genaktivitet.

Øget celledeling

- Gode eksempler på naturlige kilder til resistent stivelse er kogte og afkølede kartofler, bananer, der stadig er lidt grønne, fuldkorn, bønner, kikærter og linser, siger Humphreys, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Cancer Prevention Research.

8 madråd mod kræft i tyktarmen

Undersøgelsen er baseret på en test af 23 raske frivillige, 17 mænd og seks kvinder, mellem 50 og 75 år, der spiste enten rødt kød eller rødt kød plus resistent stivelse i fire uger, hvorefter de skiftede til den anden kost i yderligere fire uger.

10 årsager til at det farlige mavefedt ikke forsvinder

Forsøget viste at deltagerne efter, at have spist 300 g magert rødt kød om dagen i fire uger havde en 30 procent stigning i niveauerne af miR-17-92 i deres rektale væv og en tilhørende stigning i celledeling, der er et tegn på højere kræftrisiko.

Men hvis deltagerne samtidig med det røde kød spiste resistent stivelse svarende til 40 g smørsyre pr dag holdt deres miR-17-92 niveau sig i ro.

14 tegn på kræft, kvinder ikke må ignorere

- Resultatet understøtter forbruget af resistent stivelse som et middel til at mindske risikoen forbundet med en kost med meget rød kød, siger Karen J. Humphreys.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.