Dyk ned i Blixen, Bang og Holberg: Nu åbner populær nordjysk by nyt folkemøde

Den har taget tre år og samarbejde mellem aktører over hele landet at få på benene. 1. og 2. oktober slår de dørene op 

Josefine Klougart, en af ny dansk litteraturs markante stemmer, er en af dem, du kan møde på Litterært Folkemøde i Skørping.

Josefine Klougart, en af ny dansk litteraturs markante stemmer, er en af dem, du kan møde på Litterært Folkemøde i Skørping.

SKØRPING:Arrangørerne kalder det et litterært folkemøde og en ny ”scene” for dansk litteraturs rødder. Og premiereprogrammet kommer til at rumme mere end 40 arrangementer.

Ambitionerne er mildt sagt høje hos arrangørerne, der i tre år har arbejdet på projektet, der forløses 1. og 2. oktober i Skørping.

Bag det står Herman Bang Selskabet i Skørping, der har slået sig sammen med 20 litterære selskaber i hele Danmark, fortæller Henrik Bugge Mortensen fra Herman Bang Selskabet.

- Vi syntes selv, vi havde en god idé, men da vi tog fat på planlægningen, vidste vi ikke, om vi ville få den nødvendige opbakning og støtte. Det var derfor med en vis nervøsitet, at vi før sommerferien inviterede alle Danmarks litterære selskaber. Men tilmeldingerne er væltet ind fra hele landet, siger Henrik Bugge Mortensen, der har glædet sig til at løfte sløret for programmet, der omfatter både foredrag, samtaler, teater, film, musik, oplæsning og poetry slam. 

Lørdag 1. oktober kan man opleve teatergruppen PSV, der opfører uddrag fra Holbergs ”Den politiske Kandestøber.

Lørdag 1. oktober kan man opleve teatergruppen PSV, der opfører uddrag fra Holbergs ”Den politiske Kandestøber.

Uddrag fra programmet

  • Dyk ned i venskabet og den platoniske kærlighedshistorie mellem Karen Blixen og digteren Thorkild Bjørnvig sammen med litteraturkritiker Erik Skyum-Nielsen, der tager Bille Augusts filmatisering under kærlig behandling. Der er mulighed for at se filmen efterfølgende.
  • De to søskende og forfattere, Thit og Johannes V. Jensen, var i deres ungdom tætte. Men i 1901 kom det til et uforsonligt brud mellem dem, som aldrig blev helet. Peter Q. Rannes, leder af Dansk Forfatter- og Oversættercenter, dykker ned i historien og konflikten.
  • Josefine Klougart, en af dansk litteraturs nye unge markante stemmer og nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris to gange, fortæller om sin seneste roman ”Alt dette kunne du få”, som er inspireret af Jørgen Franz Jacobsens liv og værker, blandt andet romanen 'Barbara'.
  • Oplev H. C. Andersens magi med Skørping Marionetteater, når det opfører ”Fyrtøjet”.
  • Kaj Munk er bedst kendt for ”Ordet” og ”Den blå anemone”, men også flere interessante kvindeskikkelser har fundet vej ind i hans brogede litterære verden. I et dramatiseret foredrag stiller en skuespiller, en præst og formanden for Kaj Munk Selskabet skarpt på Munks snapshots af kvinder.
  • Se hele programmet på hermanbangselskabet.dk
  • Alle arrangementer er gratis.

Afsættet på folkemødet bliver de klassiske danske forfattere som J. P. Jacobsen, Ludvig Holberg og Henrik Pontoppidan - repræsenteret af de tyve litterære selskaber, der er gået med.

- En del af visionen er at skabe større opmærksomhed omkring de klassiske forfattere og de mange litterære selskabers arbejde og virke og føre dem op i nutiden. Vi vil puste støvet af vores fælles kulturarv og bringe de litterære rødder frem i et nutidigt lys og skabe scene for dem, siger Birgit Møller Sørensen, en del af Herman Bang Selskabet, der også fremhæver ønsket om at udbygge samarbejdet mellem de øvrige litterære selskaber landet over.

Selve folkemødet bliver arrangeret som en stor markedsplads – en smeltedigel, hvor der er højt til loftet og vægt på mangfoldighed i formater og temaer, fortæller Henrik Bugge Mortensen om programmet, hvor de enkelte litterære selskaber byder ind med aktiviteter og indslag.

For at understrege markedsstemningen er hvert enkelt selskab desuden repræsenteret med en markedsbod, hvor publikum har mulighed for at ”shoppe” viden og inspiration. Her bliver der i løbet af de to festivaldage også pop op-optrædener.

Lørdag 1. oktober opfører skuespiller Inger Marie Madsen Karens Blixens ”Babettes Gæstebud”. <i>Foto: Max Rosborg</i>

Lørdag 1. oktober opfører skuespiller Inger Marie Madsen Karens Blixens ”Babettes Gæstebud”. Foto: Max Rosborg

Skørping er oplagt til et folkemøde

Det er ikke nyt for Skørping at satse på litteratur. I ni år har man kunnet tage til endagsfestivalen 'Ord i Nord', der sidste år præsenterede Iben Mondrup, Svend Åge Madsen og Jens Smærup Sørensen til en udsolgt festival, og ifølge Henrik Bugge Mortensen kommer den til at skærpe byens identitet.

- Skørping er en by, der sprudler af kulturel virkelyst og initiativ, og Litterært Folkemøde bliver det til dato største arrangement i byen og kommer til at sprede sig ud over både KulturStationen, biografen og den nye 100-sal - den passer godt ind i Skørping. Det er en by, hvor det er en selvfølge, at vi arbejder sammen på kryds og tværs, hvilket er nødvendigt, når vi skal løfte arrangementer til et højere niveau, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden