Preben Bang Henriksen: Skal vi flytte noget, må nordjyske politikere rykke sammen nu

Det klinger hult, når S-borgmestre pludselig efterspørger handling uden rygdækning på Christiansborg, mener Preben Bang Henriksen, der håber, at S-kollegaer denne gang bakker op om tiltag til en fair fordeling af milliarderne til kultur

- Jeg tror desværre, at mange har vænnet sig til idéen om, at fordelingen af kulturmilliarderne er svær at ændre, men det er på tide, at vi smøger ærmerne op, siger folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (V).

- Jeg tror desværre, at mange har vænnet sig til idéen om, at fordelingen af kulturmilliarderne er svær at ændre, men det er på tide, at vi smøger ærmerne op, siger folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (V).

Det var kærkomment, at de to socialdemokratiske borgmestre Birgit Hansen og Thomas Kastrup-Larsen før sommerferien efterlyste handling i fordelingen af statsstøtten til kultur, mener folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (V).

Men det klinger ifølge ham samtidig lidt hult, når de gør det uden at have rygdækning hos deres socialdemokratiske kollegaer i folketinget, der ikke bakkede op om det ekspertudvalg, som Preben Bang Henriksen (V) i juni sidste år foreslog kulturministeren at nedsætte.

- Jeg hilser med glæde, at der nu er to socialdemokratiske borgmestre, der giver lyd fra sig omkring støtten. Men det undrer mig, at presset fra dem gennem årene på Kulturministeriet og landspolitikerne ikke har været større. Når borgmestrene vil afkræve folketingskandidaterne til det kommende valg et svar på en omfordeling, kunne de jo passende starte i egne rækker, siger Preben Bang Henriksen, der desuden gerne ser, at presset på kulturministeren kommer fra en tværpolitisk og bred kant.

- Jeg havde ærlig talt forventet, at samtlige borgmestre i Nordjylland for længst var gået sammen, og at de kommunale organisationer som KKR Nordjylland (samarbejdsplatform for kommuner under KL) var med, skævheden har stået på i alt for mange år. Jeg lægger ikke skjul på, at mit eget parti også har et ansvar i nogle af årene, men det ændrer ikke på, at vi ikke skal lade to og fem være lige. Det skal ændres, og derfor kan jeg kun opfordre andre kommuner og ikke mindst regionen til at give lyd fra sig, siger han.

Ane Halsboe-Jørgensen afviste i juni sidste år at nedsætte et ekspertudvalg - i stedet ville hun rejse rundt om tale med aktørerne. Det har hun efterfølgende gjort, også i Nordjylland. Men der er fortsat ingen udmeldinger om, hvad der skal ske, og et nyligt stort møde om det på Christiansborg blev aflyst 24 timer før - uden forklaring eller en ny dato. <i>Foto: Martin Damgaard</i>

Ane Halsboe-Jørgensen afviste i juni sidste år at nedsætte et ekspertudvalg - i stedet ville hun rejse rundt om tale med aktørerne. Det har hun efterfølgende gjort, også i Nordjylland. Men der er fortsat ingen udmeldinger om, hvad der skal ske, og et nyligt stort møde om det på Christiansborg blev aflyst 24 timer før - uden forklaring eller en ny dato. Foto: Martin Damgaard

- Jeg vil have borgmestre og landspolitikere i ryggen

Af samme grund - og for at fremskynde processen - sendte han i fredags et brev rundt til alle nordjyske folketingsmedlemmer og borgmestre, hvori han opfordrer dem til at være medunderskrivere på et brev til kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), hvori de opfordrer hende til at invitere til et nyt møde, hvor en snarlig ændret fordeling kan blive drøftet – eventuelt i form af nedsættelse af en hurtigarbejdende ekspertgruppe til udarbejdelse af forslag. 

- Hvis der skal rykkes ved fordelingen, er det helt logisk, at de nordjyske folketingsmedlemmer skal samles om projektet fremadrettet. Det er vores opgave at holde et massivt pres, og det vil undre mig, hvis ikke alle medlemmer uanset partfarve kan samles om det her, siger han.

Den skæve kulturstøtte

I 2020 udbetalte Kulturministeriet 12,7 milliarder kr. til kulturelle formål. Heraf gik 16 pct. til radio og tv. 

Ud af de resterende går under 2,8 procent til Nordjylland. Det på trods af, at 11 procent af Danmarks befolkning bor her

Når staten bruger 100 kroner på at støtte museer, falder de 72 af til hovedstadsområdet. Én krone går til Aalborg.

Skagens Kunstmuseer med 230.000 besøgende årligt får fem procent af, hvad Arken i Ishøj med 300.000 besøgende modtager i statsstøtte.

Samme Arken er begunstiget med 12 gange støtten til Kunsten i Aalborg, selv om museerne har samme størrelse.

For at sikre en lige adgang til kultur må kommuner landet over selv finde penge i kommunekasserne for at kompensere for den manglende statsstøtte. Det er penge, der kunne have brugt på endnu mere kultur - eller på andre områder i kommunerne.

Fordelingsnøglen stammer tilbage til før kommunalreformen i 2007. Trods Danmark ser noget anderledes ud i dag, har endnu ingen politikere ændret fordelingen - eller tilført nye penge nok til puljen til at sikre en mere lige fordeling.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.