Savner du Aalborg Karneval? Så tag til genopsætning af en tysk klassiker

Efter mange armbøjninger med corona vender Teater Nordkraft stærkt tilbage med original og fængslende udgave af ”Woyzeck”, mener NORDJYSKEs anmelder

Savner du Aalborg Karneval, kan du give dig hen til den i Teater Nordkrafts nyfortolkning af den tyske klassiker Woyzeck. Foto: Martin Høyer

Savner du Aalborg Karneval, kan du give dig hen til den i Teater Nordkrafts nyfortolkning af den tyske klassiker Woyzeck. Foto: Martin Høyer

For dem, der elsker Alban Bergs opera over Georg Büchners tekst, er der meget at glædes over i Minna Johannessons iscenesættelse og bearbejdelse af det oprindelige drama om soldaten, der underlægger sig lægevidenskabelige eksperimenter og ydmyges af en potent tamburmajor, der nedlægger hans kone.

Ikke fordi Minna Johannesson låner fra tolvtoneoperaens komplekse musikalske univers, men fordi hun sammen med musikerne får skabt en unik ramme af mange forskellige musikalske traditioner, ikke mindst fra popmusik.

Det er ganske fortryllende og bevægende. Ikke mindst når Martin Ullits Dahl lægger alle kræfterne i den ene smukke ballade efter den anden. Det giver forestillingen en ganske særlig ro og tyngde, som den i øvrigt heftigt ekspressive spillestil nok kan trænge til.

Fotos: Martin Høyer

Fotos: Martin Høyer

Laura Kold spiller med kviksølvblinkende urolighed og intensitet rollen som Woyzeck, lejlighedsvis alternerende med Jakob Hannibal, der ellers fylder rollen som hans hustru Marie ud med mange gribende udtryk. Det er næsten ubærligt at se ham blodplettet synke om i Woyzeks arme i sluttableauet.

Forestillingen er henlagt til Aalborg Karneval, hvad der bidrager med megen festivitas midt i den grumme historie, og vistnok også med en del lokalkolorit, som mærkedes på publikumsreaktionerne, men gik hen over hovedet på den ikke festivalkyndige anmelder. Men det tog han med!

Forestillingen er vel et tabernakel, men samler sig i et smertefuldt opgør med hele den destruktive machokultur, der manifesterer sig især i tambourmajorens overdådigt perverse skikkelse. Skydevåben er populære i Aalborg-opsætninger. Her var der ikke sparet på krudtet.

Scenografien var helt i karnevallets ånd og formidlede en stribe karusselture, så man troede, at det var løgn.

Efter mange armbøjninger med coronanedlukninger kan vi nu ønske Teater Nordkraft et fuldtonet velkommen tilbage med Minna Johannesson originale og fængslende ”Woyzeck”.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.