Værker i udstilling i Taiwan er skabt på Læsø - se de smukke billeder

Seks danske og udenlandske kunstnere har siden maj været en del af livet på Læsø, hvor de har skabt værker, de nu udstiller på gallerier i ind- og udland. Nu åbner Læsø AIR op for endnu en ansøgningsrunde for kunstnere.

Rosy Keyser åbner 5. november en udstilling i Taiwan med værker skabt på Læsø. I galleriets markedsføring af udstillingen deler de hendes private fotos fra øen i en fortælling om et unikt og oprindeligt sted midt i havet.

Rosy Keyser åbner 5. november en udstilling i Taiwan med værker skabt på Læsø. I galleriets markedsføring af udstillingen deler de hendes private fotos fra øen i en fortælling om et unikt og oprindeligt sted midt i havet.

LÆSØ: Den første kunstner, der flyttede ind i Kirkebys hus, var Rosy Keyser. Den anerkendte amerikanske samtidskunstner, der dagligt har hjemme i New York, kunne se idéen i arbejdsro på en stille forblæst ø ud for Danmark - fjernt fra alt i atelieret hos en af de store danske kunstnere gennem tiden.

Og hendes fornemmelse for, at der kunne ske noget særligt her, holdt stik. Vandringerne langs kysten viste sig som et skattekammer for hendes værker, der er bygget op af fundne materialer som savsmuld, tang og sejlgarn. Det samme gælder naturen, farverne i skumringen og stilheden, der over tre måneder satte hende i en mental tilstand, som hun selv beskriver som en dyb konflikt mellem frihed til fordybelse og så en længsel efter intimitet, fortrolighed og nærhed til familien. 

Artiklen fortsætter efter billederne

Den amerikanske kunstner Rosy Keyser har blandt andet udstillet på Massachusetts Museum of Contemporary Art - et af de største centre for moderne billed- og scenekunst i USA. Hun er desuden en del af Louisianas faste samling. Her er hun i Kirkebys atelier. <i>Foto: Jacob Nymann Jensen</i>

Den amerikanske kunstner Rosy Keyser har blandt andet udstillet på Massachusetts Museum of Contemporary Art - et af de største centre for moderne billed- og scenekunst i USA. Hun er desuden en del af Louisianas faste samling. Her er hun i Kirkebys atelier. Foto: Jacob Nymann Jensen

 <i>Privatfoto</i>

Privatfoto

"Medusa Elegy", værk af Rosy Keyser. <i>Foto: JSP Art Photography</i>

"Medusa Elegy", værk af Rosy Keyser. Foto: JSP Art Photography

Det er en friktion, der kan mærkes i de værker, hun har skabt i løbet af sit ophold, og nu rykker værkerne videre til et internationalt publikum.

5. november åbner hun en soloudstilling på det anerkendte galleri Nunu Fine Art i Taipei i Taiwan med værker skabt på Læsø, og galleriet har i høj grad taget historien om øen til sig. 

I Facebookopslag deler galleriet ikke bare billeder af hendes værker, men også hendes private fotos af bindingsværkshuse, der giver sig under tunge tangtage, fugtige enge, brede strande uden et menneske i sigte og friskfanget fisk fra havet rundt om øen.

De sælger ikke bare Rosy Keyser, men idéen om et autentisk og halveksotisk sted, hvor man stadig kan mærke naturens kræfter og kulturhistorien tæt på.

Kirkebys atelier på Læsø. Kunstnerne har også adgang til hans store private bibliotek. De kommende kunstnere på øen bliver danske Ann Linn Palm Hansen og iranske DeAshkan Sanei. <i>Privatfoto</i>

Kirkebys atelier på Læsø. Kunstnerne har også adgang til hans store private bibliotek. De kommende kunstnere på øen bliver danske Ann Linn Palm Hansen og iranske DeAshkan Sanei. Privatfoto

Har taget øen til sig

Særligt det sidste vækker glæde hos Læsø Artist in Residence (Læsø AIR).

- Vi kan nærmest ikke få bedre markedsføring i forhold til at nå ud til udenlandske kunstnere, siger projektleder Majbritt Løland, der ligesom kunstnerne selv har været overrasket over, i hvilken grad kunstnerne har taget øen til sig som afsæt i deres værker, og der er flere kunstnere, der lige nu viser udstillinger med værker skabt på øen.

Idéen bag Læsø AIR er at genoplive Læsø som kunstnerø og bygge videre på arven fra Asger Jorn og Per Kirkeby, der arbejdede på øen, ved at trække nye kunstnere til. Og de første fem måneder af projektet har vist sig som en succes.

Kunstnere har stået i kø for at opleve den ro og tid til fordybelse, Jorn og Kirkeby søgte, og ønsket om at skabe netværk mellem kunstnerne er i høj grad lykkes.

- Der er opstået fine møder og venskaber samt kontakter til danske kulturinstitutioner, og flere af kunstnerne arbejder i dag på fælles udstillingsprojekter, fortæller Majbritt Løland, der sammen med den øvrige styregruppe overvejer, om opholdene skal gøres mere tværfaglige på sigt, for eksempel ved at åbne op for forfattere.

En lokal værts- og vidensgruppe på Læsø står klar til at byde kunstnerne velkommen til øen og klæde dem på i forhold til øens kulturhistorie, og der er ifølge Majbritt Løland opstået flere fine venskaber mellem lokale og kunstnere. På billedet Rosy Keyser. <i>Privatfoto</i>

En lokal værts- og vidensgruppe på Læsø står klar til at byde kunstnerne velkommen til øen og klæde dem på i forhold til øens kulturhistorie, og der er ifølge Majbritt Løland opstået flere fine venskaber mellem lokale og kunstnere. På billedet Rosy Keyser. Privatfoto

"Yamabushi’s Crumb Trail", værk af Rosy Keyser <i>Foto: JSP Art Photography</i>

"Yamabushi’s Crumb Trail", værk af Rosy Keyser Foto: JSP Art Photography

Udstillingsavis på galleriet Nunu Fine Art i Taipei i Taiwan. <i>Foto: Nunu Fine Art</i>

Udstillingsavis på galleriet Nunu Fine Art i Taipei i Taiwan. Foto: Nunu Fine Art

Derudover arbejder de lige nu på en dimmitendmodel, der handler om at understøtte unge kunstnere ved at invitere tre nyuddannede fra nordiske kunstakademier til øen af gangen for at bakke op om deres arbejde og give dem netværk.

Også interessen fra lokale og turister har været stor. Besøgstallet til arrangementer som åbent atelier nærmer sig 900 gæster.

- Det er et koncept, vi kommer til at arbejde videre med, folk er meget interesseret i både de tidligere kunstnerhjem og samtidskunstnerne, siger Majbritt Løland, der lige nu arbejder med fundraising til det kommende års indsatser.

- Lige nu lever vi på fondenes velvilje, men vi arbejder på at finde faste driftsmidler, så vi kan gøre Læsø Air permanent - vi kan se, at vi gør en forskel for både kunstnere og øen, siger hun.

Ansøgningsfrist for arbejdsophold i 2023 er 1. december 2022. Se mere på www.laesoeair.dk.

Mere om Læsø AIR

Læsø Artist in Residence (Læsø AIR) gik i luften 1. juni.

Bag projektet står kulturcentret Læsø Kunst og Kultur, der står for varetagelsen af Per Kirkebys sommerresidens.

Ansøgerne kan ansøge via et open call, hvor de vurderes og udvælges af en kunstfaglig jury.

Kunstnerne på ophold i 2021 er Rosy Keyser (US), Augusta Atla (DK), Birgitte Ejdrup Kristensen (DK), Ashkan Sanei (IR), Ellen Martine Heuser (DK / D) og Ann Linn Palm Hansen (DK).

For hver udenlandske kunstner, der er på ophold, er der to danske kunstnere, så de danske kunstnere kan nå at møde og skabe netværk med de udenlandske.

Læsø Air er støttet af Augustinus Fonden, Den Jyske Kunstfond, Det Obelske Familiefond, Statens Kunstfond, Læsø Kommune og Region Nordjylland og samarbejder med kulturinstitutioner over hele landet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.